Vi äter bra och tränar mycket. Och yoga, meditation och mindfulness gör susen för psyket kortsiktigt. Men långsiktigt då? Författaren Anna Iwarsson har svaret. – Vi behöver välja om vår livssituation. Och det kontinuerligt, säger hon.
Hon vet allt om härskartekniker och hur man gör ett bra första intryck, men drömmer i smyg om att blir stjärnmäklare i New York City. Fast det retorikkonsulten Elaine Eksvärd är mest stolt över är att hon hjälpte sin farfar att hitta kärleken vid 87 års ålder. – De blev superkära, säger hon.
Emil Sergel lämnade allt och levde som nomad i ett år – en livsresa som gett honom många insikter. – Förutom att jag inte äger så många saker längre så har jag blivit en görare. Jag gör saker och pratar inte bara om det. Det finns inga hinder, säger han.
För fyra år sedan var Christoffer Collin arbetslös och hade knappt rört en kamera. I dag är han en av världens främsta instagrammare med närmare 1,2 miljoner följare. Under namnet Wisslaren åker han land och rike runt och tar natursköna bilder.
När han var sju år fick han åka med farfar i hans Zetor-traktor. Det var starten på en livslång kärlek som lett fram till att han nyligen blivit utnämnd till Sveriges mest intresserade person. – Det finns en själ i en Zetor-traktor, säger han.
”Glöm bort honom. Skaffa ett nytt barn.”Det var råden Mikael Anderssons föräldrar fick av läkarna när det visade sig att den nyfödde pojken saknade både armar och ben.I dag är Mikael en av Sveriges mest vältränade 45-åringar, egenföretagare och trebarnsfar.
Allt började med ett tv-program och en säkerhetslina tillverkad av ett gammalt bilbälte. I dag ser han bergsklättringen som ett uttryck för frihet. – För mig är den en av de mest naturliga sakerna att göra, säger Said Belhaj, en av världens bästa klättrare.
När Stefan Nilsson skapade sitt eget yrke fick han titeln trendguru. När han pratar lyssnar hela Designsverige. – Det viktiga för mig är inte om folk följer trender eller inte, det viktiga är att man är medveten om varför man gör de val man gör, säger han.
– Kommer jag att dö? När Julia Mjörnstedt fick sitt cancerbesked var det ingen som kunde svara på hennes fråga. I dag står canceröverlevare högst upp på hennes cv och hon har startat organisationen Ung Cancer som hjälper andra som fått samma diagnos.
Ett år i en tre meter lång hemmabyggd båt. Sven Yrvind ska ge sig ut på sitt livs seglats runt jorden. Havet krafter skrämmer honom inte. – Det är inte farofritt på land heller. Jag vill bygga en båt som får alla havens respekt, säger han.
Efter att ha varit utbränd och överviktig genomförde Kari Martens 2008, som förste svensk, en tiodubbel Ironman. Tiden efteråt har kantats av skador och cancerbesked. Men den 57-årige järnmannen vägrar att ge upp. – Jag har sagt många gånger att jag ska genomföra en Ironman när jag är 80, så nu får jag nog göra det.
När Aron Anderson var sju år fick han cancer, vilket ledde till ett liv i rullstol. Nu har den 26-årige Täbybon genomfört en klassiker. Han har bestigit Kebnekaise och nyligen även Galdöpiggen, Nordens högsta berg. – Vid svåra omständigheter har man ett val. När jag drabbades av cancer ville jag så snabbt som möjligt ut till kompisarna igen, säger han.