Instagram-fenomenet Wisslaren lever på att resa och fota

För fyra år sedan var Christoffer Collin arbetslös och hade knappt rört en kamera. I dag är han en av världens främsta instagrammare med närmare 1,2 miljoner följare. Under namnet Wisslaren åker han land och rike runt och tar natursköna bilder.

Skriven av Henrik Ekberg 2015-11-06 | Porträtt

Dela på linkedIn

Artikelbild

Hösten 2012. Den då 28-årige Christoffer Collin och fyra kamrater från Karlskoga åker till Thailand för att gå de 90 milen mellan Bangkok och Phuket. Syftet med vandringen är att samla in pengar till ett barnhem i Muang Mai. Christoffer Collin har tagit på sig uppdraget att ta bilder från äventyret och lägga upp på Facebook. Han har egentligen inte fotat något alls tidigare, förutom lite på fester. Men denna resa blir startskottet för Wisslaren som i dag närmar sig 1,2 miljoner följare från hela världen på Instagram.

– Jag har nog öga för vad som är vackert eller intressant i en bild. Jag har ju ingen fotoutbildning alls och har bara sysslat med detta i fyra år, säger Christoffer Collin, eller Wisslaren som han kallar sig på Instagram.

Populära naturbilder


Artikelbild

Norrsken i Yukon, Kanada
Bild: Christoffer Collin


Väl hemma igen i Karlskoga efter den två månader långa utlandsvistelsen fick han beskedet att han blivit uppsagd från jobbet på verkstaden, som han hade tagit tjänstledigt ifrån. Det gav honom möjlighet att utforska naturen i Karlskoga med kameran. Och att bekanta sig med appen Instagram, som han inte visste mycket om då. Men Christoffer Collin lärde sig snabbt både hur kameran och Instagram fungerade. På det sociala mediet var han aktiv och snabbt fick han många följare som gillade hans naturbilder, vars motiv inte sällan hämtades från sjön Möckeln.

– Karlskoga är inte en stad med gamla fina kvarter, så jag gav mig ut i skogen. Jag har heller inget körkort, utan har alltid tagit mig fram med cykel eller till fots. Då får man tid att upptäcka naturen, säger han och fortsätter:

– Att jag fick så många följare berodde nog dels på att det inte fanns så många som höll på med detta då. I den vevan köptes också Instagram upp av Facebook och det tror jag gynnade mig. Folk började nog också tröttna lite på Facebook för att det blev så mycket reklam där. Många har på senare tid också upptäckt vilken betydelse de sociala medierna har som marknadsföringskanal.

Lockar folk


Christoffer Collin arbetar sedan två år tillbaka heltid åt bland annat företag, kommuner och organisationer som vill att han ska besöka dem och ta bilder. Bilderna läggs sedan upp på hans välbesökta Instagram-konto och lockar på det sättet människor till platserna. Besöksnäringen i Karlskoga har till exempel gynnats av hans bilder, något som han också har uppmärksammats för av hemstaden.
Artikelbild

Fullmåne i Västerås
Bild: Christoffer Collin


– Jag har fått Karlskogas ambassadörspris. Jag tror att Sverige i andras ögon är väldigt exotiskt. Själv tycker jag också att det är roligt att visa upp hur fint det är i naturen, både här hemma och runt om i världen. Det är nog så viktigt i tider som dessa då vi ständigt blir uppmärksammade på alla negativa saker som händer.

Christoffer Collin lägger upp två eller tre bilder varje dag på sitt Instagram-konto. Just nu jobbar han även med en fotobok där de som följer honom på nätet får tycka till om vilket omslag boken ska få. Även besökarna på Bok- och biblioteksmässan i Göteborg, där Lokalnytt träffar honom, får komma med förslag på omslag.

– Med fotoboken vill jag med egna ord berätta min historia i kronologisk ordning. Från det att jag startade med detta för fyra år sedan i Karlskoga och fram till nu. Förhoppningsvis ser man en kvalitetsskillnad i bilderna. Det handlar också om att göra en person av Wisslaren, så att folk inte tror att jag är en robot.

Vad tror du gör dina bilder speciella?

– Jag har litat på min instinkt från första dagen jag började fotografera. Jag tror det är viktigt att ha en egen vision, det går ju inte att ta samma bilder som alla andra.

Kan du behålla ditt speciella uttryck när du fotar på uppdrag åt andra?

– Det är viktigt för mig att jag själv väljer ut vad jag ska fota. Mina uppdragsgivare kan ta mig till platsen, men jag bestämmer vad och hur jag ska fotografera. Där vill jag ha full frihet och då kan jag göra mitt bästa. Och det ligger ju i bådas intresse. Men det är samtidigt något jag har fått jobba upp, att få det förtroendet från kunden. Att ta bra bilder är också mycket planering och att vara på rätt plats vid rätt tillfälle. Ska man ta en bild på en soluppgång så gäller det att vara där i rätt tid och hoppas på att vädret är bra.
Artikelbild

St. Moritz, Schweiz
Bild: Christoffer Collin


Christoffer Collin har nyligen varit i Schweiz, Portugal och Kanada. Och nu väntar Österrike, USA och Schweiz. I det sistnämnda landet väntar ett uppdrag för ett chokladföretag som vill visa upp naturen där chokladen tillverkas.

– Det handlar om att berätta en historia med bilder om var de får sina råvaror ifrån. I USA ska jag göra en roadtrip och där är flera företag med och sponsrar.

Jobbet i Österrike ska göras på uppdrag åt den nationella turistorganisationen. Christoffer Collin ska tillsammans med några andra fotografer åka runt och ta bilder, som förhoppningsvis lockar fler turister till landet.

– Jag får faktiskt höra det i bland, att personer har lockats till olika länder efter att ha sett mina bilder, säger han.

Vilket är det största äventyret så här långt?

– Jag skulle säga att de två senaste åren har varit det största äventyret. Alla platser som jag har besökt och alla människor som jag har träffat. Det har varit helt fantastiskt och har förändrat mig som person. Jag har blivit mer ödmjuk inför hur vacker naturen är och jag har fått perspektiv på vardagstriviala saker. Prylar känns inte så viktiga längre, det är hälsa och välmående som är nummer ett. Ett naturligt tillstånd egenligen.

Christoffer Collin


Ålder: 31 år
Bor: Karlskoga
Yrke: Fotograf
Familj: Mamma, pappa och tre syskon
Fritid: Spelar fotboll när tiden finns. Har spelat i division tre.
Favoritlag i fotboll: Sunderland

Följ Christoffer på Instagram!Dela på linkedIn


Prenumerera på Lokalnytts nyhetsbrev


Lokalnytts nyhetsbrev skickas ut en gång per vecka och innehåller artiklar inom kontor, arbetsliv, fastigheter och evenemang.

Prenumerationen är helt gratis och ni kan avbryta den när som helst.

Klicka här för att påbörja er prenumeration