Anna Iwarsson tycker att det är dags för omval

Vi äter bra och tränar mycket. Och yoga, meditation och mindfulness gör susen för psyket kortsiktigt. Men långsiktigt då? Författaren Anna Iwarsson har svaret. – Vi behöver välja om vår livssituation. Och det kontinuerligt, säger hon.

Skriven av Henrik Ekberg 2016-03-17 | Porträtt

Dela på linkedIn

Artikelbild

Omval. Anna Iwarsson slutade som generalsekreterare på Friskis och Svettis och började skriva böcker om livsstil och ledarskap. Hennes första bok, Omval, handlar just om att leda sig själv dit man själv vill gå.
Bild: Izabelle Nordfjell


Anna Iwarsson är utbildad fysioterapeut och var mellan åren 2000 och 2012 generalsekreterare för Friskis & Svettis i nio länder. Trots att hon stortrivdes med jobbet så valde hon ändå en annan väg.

– På Friskis & Svettis, som har många ideellt arbetande, började jag fundera på varför man väljer att engagera sig. Varför man väljer den här föreningen och inte någon annan. Då började jag också överföra det i mitt ledarskap gentemot mina medarbetare och de ideella funktionärerna. Detta för att höja medvetandegraden om varför de jobbar för Friskis & Svettis. Men då insåg jag ju också att om jag ska vara trovärdig måste jag ompröva mig själv; varför har jag själv valt att jobba här?

Längtan efter att göra något annat


Det tog åtta månader att fatta beslutet om hur hon skulle gå vidare i livet. Vad hon verkligen ville göra. Valet föll på att lämna den trygga, fasta tjänsten för en mer fri roll som författare inom livsstil och ledarskap.

– Jag ställde mig frågan: För vem ville jag bevisa ­något? För mig själv eller andra? Jag trivdes jättebra i mitt uppdrag, men längtan efter att göra något annat var starkare. Därför valde jag att säga upp mig.

Förra året släpptes hennes bok Omval – Hur du väljer om ditt liv och din karriär (innan någon annan gör det åt dig). Boken handlar just om att leda sig själv dit man själv vill gå. Att lyssna på sin egen röst. Något som i dag är svårare än någonsin när tusen andra röster ständigt surrar, inte minst från de sociala medierna. Ett faktum som gör behovet av att lyssna inåt viktigare än någonsin, enligt Anna Iwarsson.

– Det är lätt att i dag bli förförd eller förblindad av andra och annat, på grund av stress och en vilja att hela tiden utvecklas. Då är det lätt att tappa bort sig själv. Det handlar egentligen om att ta kontroll över sitt eget liv, så att man inte lever någon annans liv, förklarar hon.

Omprövat sina verksamheter


I sina olika chefs- och ledarroller på företag och organisationer har hon omprövat sina verksamheter otaliga gånger. Det är något som överlag är vedertaget inom näringslivet för att verksamheten ska utvecklas. Det blir också allt vanligare, enligt Anna Iwarsson som gör kontinuerliga omvärldsanalyser och släpper rapporter varje år om svenskarnas livsstil.
"Det handlar egentligen om att ta kontroll över sitt eget liv, så att man inte lever någon annans liv."
– Att regelbundet ompröva sin verksamhet eller affärs­idé tvingas de flesta göra i dag, vilket också betyder att det kommer att komma på individnivå. Vi har skrivit våra arbetsmiljöplaner, vi har våra sopsorteringsstationer, men nu tror jag att strålkastarna kommer att riktas på människorna i stället. Men det är ett långsiktigt arbete. Flera undersökningar visar att arbetsgivare i dag inte har kunskapen hur man jobbar förebyggande med den mentala hälsan.

Den vanligaste orsaken till att vi sjukskriver oss i dag har sin grund i psykiska sjukdomar. Många sköter i dag om sin kropp; tränar mycket, äter rätt, mediterar, yogar och köper självhjälpsböcker. Ändå ökar den mentala ohälsan.

– Vi mår bra i stunden av dessa aktiviteter, men långsiktigt krävs det regelbundna omval. Vi har haft fokus på hållbar kropp länge, nu är det hållbar knopp som gäller. Att regelbundet ompröva sitt nuläge kommer att förhöja känslan av egenmakt. Det finns ett direkt samband mellan upplevelsen av att ha kontroll över sin situation och psykiskt god hälsa. Plikt och lojalitet byts ut mot engagemang och lust.

Anna Iwarsson


Ålder: 48.
Yrke: Författare och opinionsbildare inom värdebaserat ledarskap, hållbar livsstil samt folkhälsa med inriktning på träning. Har dessutom sju olika förtroendeuppdrag i olika organisationer. Släpper årligen rapporter om svenskarnas livsstil.
Karriär i korthet: Var generalsekreterare för Friskis & Svettis i tolv år. Arbetade på 90-talet på Karolinska Universitetssjukhuset/Huddinge sjukhus och senare som chefsfysioterapeut på Danderyds sjukhus i Stockholm.
Aktuell: Släppte förra året boken Omval samt Ram och Kram – Ledarskapets betydelse för organisationskulturen. Kommer under våren med uppföljaren till Omval – Plikt eller Passion. Släpper även i vår rapporten Sitta är det nya röka, del två.
Bor: Bromma.
Familj: Man och fyra barn.
Person som inspirerar mig: Mamma "Så nyfiken och livsglad".
Senast lästa bok: Senaste Millennium-boken.
Lyssnar på: P1.

Hur går man då tillväga om man till exempel vantrivs på jobbet?

– Jag beskriver i boken en konkret metod där man bland annat får göra en självutvärdering, men det viktigaste är att identifiera sitt egentliga dilemma och ställa sig frågan: varför jag är här trots att jag inte mår så bra? Och det bästa är att göra detta när man mår som bäst, såväl i livet som på jobbet. Då är möjligheterna många och man känner sig stark. Om man gör sitt omval när man är sliten och allt känns tungt så begränsar man sina möjligheter att göra medvetna val. Då vill man snarare ifrån något.

"Fokusera mer på min linje"


För Anna Iwarssons del har sommaren blivit omvalstiden. Det är den tiden på året då hon får egentid och möjlighet att få perspektiv på tillvaron. Frågan är vad som händer i sommar?

– Vilken spännande fråga. Då har jag precis släppt min nästa bok som heter Plikt eller Passion, som är en fördjupning av Omvals-boken. I vår släpper jag också min fjärde livsstilsrapport – Sitta är det nya röka, del två, som handlar om vad som händer när vi har multi­tasking som livsstil och samtidigt blir allt mer stilla­sittande. Jag tror mitt omval i sommar kommer att handla om att jag vill fokusera mer på min linje. Vi får se, det är inte sommar än.


Dela på linkedIn


Prenumerera på Lokalnytts nyhetsbrev


Lokalnytts nyhetsbrev skickas ut en gång per vecka och innehåller artiklar inom kontor, arbetsliv, fastigheter och evenemang.

Prenumerationen är helt gratis och ni kan avbryta den när som helst.

Klicka här för att påbörja er prenumeration