Elaine Eksvärd: "Retorik är för alla, inte bara för politiker"

Hon vet allt om härskartekniker och hur man gör ett bra första intryck, men drömmer i smyg om att blir stjärnmäklare i New York City. Fast det retorikkonsulten Elaine Eksvärd är mest stolt över är att hon hjälpte sin farfar att hitta kärleken vid 87 års ålder. – De blev superkära, säger hon.

Skriven av Sofia Grymer 2013-10-25 | Porträtt

Dela på linkedIn

Artikelbild

Retorik för alla. Som retorikkonsult och vd för retorik­byrån "Snacka snyggt" handlar Elaine Eksvärds jobb om att lära ut konsten att få folk att lyssna. "Retorik är för alla, inte bara för politiker. Det handlar lika mycket om att göra sin röst hörd när du pratar med din tandläkare eller din partner", säger hon.
Bild: Jesper Anhede


Elaine Eksvärd är mitt i sluttampen av en skrivperiod. Boken hon skriver handlar om makt och arbetsnamnet är "Absolut makt – tio strategier som ger och genomskådar makt" och kommer ut nästa vår. Det är hennes fjärde bok, en fortsättning på boken "Härskarteknik" och handlar om hur man får makt i vardagen. Det är Elaines expertområde. Som retorikkonsult och vd för retorikbyrån Snacka snyggt handlar hennes jobb om att lära ut konsten att få folk att lyssna.

– Retorik är för alla, inte bara för politiker. Den är länken mellan oss och andra och handlar lika mycket om att göra sin röst hörd när du pratar med din tand­läkare eller din partner, säger hon.

Målmedvetenhet


Elaine Eksvärd började sin retorikbana på Södertörns högskola efter att ha tittat i kurskatalogen och insett att retorik var det enda hon kunde tänka sig att hålla på med.
Artikelbild

– Jag ville bli journalist ett tag också, men förstod att jag inte skulle klara av att vara objektiv, säger hon.

Efter utbildningen fick hon ett bokkontrakt för att skriva "Härskarteknik". Något som en hel del kreativitet och målmedvetenhet ledde henne fram till.

– Jag hade panik i tre månader och hade inget jobb. Då bjöd jag in till en föreläsning via ett mail som jag inledde "Hej lilla gumman". Sedan fortsatte jag mailet: "Gillar du inte heller att bli kallad lilla gumman?". Sen rullade det på och blev ett himla liv.

Föreläsningen blev en succé och på plats fanns förläggaren Anders Sjöqvist från Bonnier Forum.

– Jag insåg att det hade varit en förolämpning att tacka nej till att skriva boken, säger Elaine.

Företagare bättre än politiker


Retorikbyrån Snacka snyggt startade hon 2010 och i dag erbjuder hon kurser i presentationsteknik, härskarteknik och medieträning bland annat. Dessutom föreläser hon och medverkar regelbundet i tv och tidningar som expert och kommenterar politikers framträdanden.

– Svenska politiker är inte så lysande retoriker. De använder för mycket floskelkommunikation och innehållslösa begrepp. De borde bli bättre på att relatera och se varje människas vardag, det stora och det lilla. Företagare är ofta bättre retoriker för de jobbar mer med det.

En person som hon gärna håller fram som en bra retoriker är Pär Johansson, Glada Hudik-teaterns grundare.

– Jag fulgrät när jag lyssnade på hans föreläsning.

I juni 2010 drog Elaine Eksvärd igång en blogg som ett retoriskt experiment. Hon ville få ut sina tankar, men också lära sig hur man får folk att lyssna på nätet. Det var ju något som Aristoteles inte hade svaret på. Så hon intervjuade bloggveteranen Isabella "Blondinbella" Löwengrip om hur hon skulle göra – och testade själv.

– I dag har jag ungefär 90 000 läsare och de är så snälla. Det blir diskussioner, jag lyfter fram läsare och erkänner när jag har fel. Precis som politiker borde prata om det folk kan relatera till.

Hon berättar om den stora bekännelsen hon gjorde i bloggen förra året. Om det som hände samma dag som hon föreläste inför tusen personer precis före Stor­britanniens förre premiärminister Tony Blair, om när hon stod hemma i hallen, höggravid med sonen Matheo och plötsligt hostade till.

– Jag kissade på mig. Och en halvtimma senare föreläste jag före Tony Blair.

Håller isär rollerna


Att Elaine Eksvärd behärskar sin självdistans är uppen­bart. Hon är inte rädd för att bjuda på sig själv i bloggen för att nästa dag stå i direktsändning i Aktuellt och bedöma våra högsta politikers retorik. Hon kan hålla isär de olika rollerna utan problem och självförtroende har hon fått från sin mamma.

– Hon är den som alltid är först upp på dansgolvet, jag är inte riktigt likadan men hon sa till mig att jag kunde bli vad jag ville. Och så är jag bra på att absorbera komplimanger.
Artikelbild

Gladare liv. "Jag var i de sociala medierna hela tiden och tillslut sa mina vänner till mig. Så nu har jag startat ett IRL-liv och stoppar undan mobilen när jag träffar någon. Nu är jag mycket gladare, har inget dåligt samvete och upplever ­saker på riktigt i stället", säger retorikexperten Elaine Eksvärd.
Bild: Jesper Anhede


Enda gången självförtroendet vacklar är när det kommer till hennes egen prestation som mamma till Matheo, nu ett år och fyra månader gammal.

– Jag vill alltid vara bäst med en gång, men det finns så många osäkerhetsmoment. Hur gör man?

Ändå är det på att vara mamma hon vill satsa mer på framöver.

– Mina framtidsplaner är att satsa mindre på karriären och mer på att vara mamma. Jag vill ha fyra barn.

Men att skaffa man och barn har inte alltid varit en självklar prioritering för Elaine. Länge såg hon sig själv som "den eviga singeln". Tills hon "ramlade" över sin Gustav.

– Vi träffades på en dejtingsajt på nätet och nu har vi varit tillsammans i fem år och gifta i två år.

Och sedan hon blev mamma tillbringar hon gärna mer tid hemma än tidigare och det sociala livet har ­tagit törn, men det är inget som bekymrar henne.

– Jag har inga bekanta längre och kallpratar aldrig.

I stället har hon en ambition att vara mer närvarande i det "verkliga livet", och har startat sitt eget motto "Lev IRL" (IRL = In Real Life).

– Jag var i de sociala medierna hela tiden och till slut sa mina vänner till mig. Så nu har jag startat ett IRL-liv och stoppar undan mobilen när jag träffar någon. Jag har lagt alla sociala medier-appar i en särskild mapp på telefonen som jag har döpt till "Lev IRL". Nu är jag mycket gladare, har inget dåligt samvete och upplever saker på riktigt i stället. Häromdagen stod jag på balkongen med min son och bara tittade på ett moln i stället för att plocka upp telefonen och lägga upp en bild på molnet på Instagram. Våra Iphones är dagens tobak.

Gillar utvecklingen


Elaine Eksvärd är ofta på resande fot. Hon föreläser över hela landet och även i Norge. Och hennes dagar är sig sällan lika. Ena dagen sitter hon på ett café och skriver bok, nästa dag tar hon bilen till en närliggande stad och föreläser och på den tredje dagen har hon en retorikkurs med deltagare från alla möjliga olika branscher.

– Det bästa med det här jobbet är att se hur andra utvecklas. Att hålla en kurs och se hur någon som var livrädd första dagen ha jättekul nästa dag. Att bidra till den förvandlingen och få folk att vilja prata är fantastiskt.

Men om hon skulle jobba med något helt annat skulle hon vilja vara som den svenske stjärnmäklaren i New York – Fredrik Eklund.

– Jag älskar fastigheter och att se hus och byggnader. Jag är Hemnet-knarkare och kontaktar alltid fastighetsmäklare när jag är utomlands, det är ett bra tips om man vill se andra områden än de vanliga när man reser. Och jag gillar mättade marknader. Man borde göra om gamla lagerlokaler mer.

Vad är du mest stolt över av allt du har gjort?

– Att jag fixade en blinddate till min farfar, då 87 år, med Inger. De var båda snygga och friska men ensamma. Så jag tuttade ihop dem och han tog emot idén med öppna armar och tog med henne till Vällingby centrum som han hade varit med och byggt som ingenjör. "Vad fult", sa Inger när de kom dit och så började de skratta. Sen blev de superkära.

Har livet blivit som du hade tänkt dig hittills?

– Mycket bättre. Jag hade inte föreställt mig detta men önskade att jag skulle få jobba med något som var kul. Jag är glad och tacksam över hur det har blivit.


Dela på linkedIn


Prenumerera på Lokalnytts nyhetsbrev


Lokalnytts nyhetsbrev skickas ut en gång per vecka och innehåller artiklar inom kontor, arbetsliv, fastigheter och evenemang.

Prenumerationen är helt gratis och ni kan avbryta den när som helst.

Klicka här för att påbörja er prenumeration