Christer är Sveriges mest intresserade person

När han var sju år fick han åka med farfar i hans Zetor-traktor. Det var starten på en livslång kärlek som lett fram till att han nyligen blivit utnämnd till Sveriges mest intresserade person. – Det finns en själ i en Zetor-traktor, säger han.

Skriven av Henrik Ekberg 2015-03-01 | Porträtt

Dela på linkedIn

Artikelbild

Sedan farfar John Olsson introducerat Christer Olsson i traktorernas värld har intresset för fordonet stadigt ökat. Att det blev just den tjeckiska traktorn har sina förklaringar.

– När farfar 1951 köpte sin Zetor 25 såg man vilken skillnad den gjorde i jordbruket. Det som kunde ta tre eller fyra dagar att plöja med häst gick nu på ett par timmar, har farfar berättat. Det visar ganska tydligt hur hårt jordbruket var tidigare och vad traktorn har inneburit. Sen är just Zetor en otrolig maskin, säger han.

Hyllar tidskriftsläsarna


Sveriges mest intresserade är ett projekt initierat av vd:arna på de ledande tidskriftsförlagen i landet. Syftet med utnämningen är att hylla tidskriftsläsarna och visa på tidskriftens betydelse för våra intressen. I tävlingen deltog närmare 70 tidskrifter som fick tycka till om över 1 000 tävlingsbidrag. Christer Olssons intresse för traktorer höjde sig över de övriga deltagarna.
Artikelbild

– I Sverige finns det mängder av gamla traktorer bevarade och intresset för att ta hand om klenoderna har ökat år för år. Just nu är det en riktig boom för veterantraktorer där Christer är ett levande exempel på en riktigt hängiven läsare, säger Göran Svensson som är chefredaktör för tidskriften Traktor.

Körde som sjuåring


Christer Olssons farfar var bland de första att införskaffa denna traktor som till skillnad från andra traktorer vid den här tiden kom upp i en hastighet av 45 kilometer i timman, gick på diesel (de flesta gick på fotogen eller bensin vid den här tiden) och hade ett bättre styrke- och vridmoment med en enorm svängradie. Christer Olsson körde även själv denna Zetor 25 när han var sju år. Fem år senare hade den gjort sitt, trodde farfar, och sålde den till sonsonen.

– Det konstaterades att den inte gick att laga. Men jag övertalade min far Lars-Erik att försöka och vi lyckades få motorblocket tätt. Den traktorn använder jag än i dag i jordbruket. Jag är 47 år i dag och har alltså kört den i 40 år och den fungerar lika bra. Det finns helt enkelt ingen traktor som är så otroligt välbyggd och smidig som en Zetor 25, berättar han.
"Jag är 47 år i dag och har alltså kört den i 40 år och den fungerar lika bra."

Ropade hem på auktion


När Christer Olsson var 22 år fick han nys om att det fanns en Zetor 25 på en auktion i Dalsland. Sagt och gjort; han drog dit och ropade hem dyrgripen, satte sig upp på den och körde hem de 17 milen. Det blev starten för samlandet. I dag har han 33 stycken Zetor på gården på västra Orust och alla har de sina speciella namn så att familjemedlemmar och vänner vet vilken traktor man pratar om.

– Folk lämnar in sina Zetor till mig och så renoverar jag upp och förvaltar dem. Ibland kommer ägarna hit och tittar till dem, det är väldigt roligt.

Christer Olsson jobbar även med maskiner i sitt dagliga arbete på Staffans Maskin i Kungälv. Dit åker han fyra dagar i veckan, men fredagar och helger ägnas helt åt det stora intresset.
Artikelbild

– Så fort jag får en ledig stund springer jag ut till traktorerna. Intresset är inte alls påtvingat, utan det kom helt naturligt och har sedan dess bara ökat.

Vad säger familjen om ditt minst sagt brinnande intresse?

– De har åkt med i detta och tycker det är roligt. Vi åker på utställningar och träffar likasinnade tillsammans.

I och med utnämningen får du 75 000 kronor att resa för som har anknytning till ämnet. Vart bär det av?

– Hela familjen kommer att åka till Tjeckien och titta på Zetor-fabriken och på museet som finns där. Det blir fantastiskt. Sen ska vi även åka till Finland och hälsa på en person som har mycket reservdelar till Zetor-traktorer och som jag har haft kontakt med i många år utan att träffa. Totalt kommer vi att vara borta i tolv dagar.


Dela på linkedIn


Prenumerera på Lokalnytts nyhetsbrev


Lokalnytts nyhetsbrev skickas ut en gång per vecka och innehåller artiklar inom kontor, arbetsliv, fastigheter och evenemang.

Prenumerationen är helt gratis och ni kan avbryta den när som helst.

Klicka här för att påbörja er prenumeration