Kunskapsstad med brett näringsliv

Jönköpings näringslivschef, Camilla Littorin, berättar om en stad med kraftig tillväxt, om sin vurm för landsbygden – och om inspirationen från dataspelsvärlden. <br /> – Vi kan dra stor nytta av att vi har Dreamhack i Jönköping, säger hon.

Skriven av Nicklas Tollesson 2014-08-01 | Näringsliv

Dela på linkedIn

Camilla Littorin har arbetat med näringslivsfrågor i snart 30 år. Hon har varit näringslivschef i flera kommuner, varit egenföretagare och lett olika branschorganisationer. Innan hon började arbeta för Jönköpings kommun var hon förbundssekreterare på Företagarförbundet.
Att hon skulle hamna i Jönköping trodde hon verkligen inte i mitten av 90-talet.

– Jag var en del i Jönköping då, och jag tyckte att det var en mer eller mindre död stad med en ful stads­kärna utan folkliv. Om någon då hade sagt att jag skulle bo här 20 år senare hade jag sagt "aldrig i livet", skrattar Camilla Littorin.

Nationell förebild


I dag har Jönköping förvandlats. Utvecklingen kring Munksjön har lyft staden, stadskärneutvecklingen ses ofta som en nationell förebild, och Jönköping växer med ett tusental personer om året.
Artikelbild

Camilla Littorin, näringslivschef i Jönköping.
Bild: Nicklas Tollesson.


Camilla Littorin, uppvuxen i Östergötland och senare boende i Stockholm, träffade en man i Jönköping, flyttade hit – eller till Taberg strax söder om staden – och fick i mars 2012 jobbet som chef för ­Destination Jönköping, som vid årsskiftet delades i två delar, en som arbetar med turism och besöks­näring samt en som sköter näringslivsfrågorna.

– Det var bra att verksamheterna delades upp. Det är mer naturligt att vi arbetar var för sig och det visar att Jönköping tar näringslivsfrågorna på allvar.

Viktig fråga


Camilla Littorin är nu näringslivschef för en kommun med 12 000 företag inom 500 olika branscher.
– Vi har ett brett och diversifierat näringsliv, vilket är en styrka; vi står inte och faller med några enstaka stora aktörer.
"Vi har ett brett och diversifierat näringsliv"
Hon ser infrastrukturen som den kanske viktigaste frågan för ett framgångsrikt näringsliv. Jönköping har redan mycket goda förutsättningar i och med läget i skärningspunkten mellan E4 mellan Stockholm och Skåne och riksväg 40 mot Göteborg. På lång sikt planeras också för höghastighetsjärnvägar mellan både Göteborg och Stockholm och Malmö och Stockholm via Jönköping.

– Vi rekryterar just nu en person som ska arbeta ­fokuserat med utvecklingen av Götalandsbanan, till­sammans med de andra kommunerna som berörs. Det är långa ledtider i processen men det är en oerhört ­viktig framtidsfråga.

– En annan viktig infrastrukturfråga som är väldigt viktig för näringslivet är möjligheten till bredband. Jönköping växer med 1 000 personer om året och det är framför allt på landsbygden vi växer – vilket jag tycker är roligt. Människor måste ha möjlighet att kunna driva företag eller arbeta från hemmet, även om man bor på landsbygden, och ett väl utbyggt bredband är en hygienfaktor. Jag bor själv på landsbygden med en uppkoppling som ofta är alldeles för dålig.

Artikelbild

Högskolan i Jönköping har flesta betalande utländska studenter i landet.
Bild: Nicklas Tollesson.Vilka frågor tar upp din tid just nu?

– Vi har många high tech- och IT-företag i Jönköping, och Dreamhack, världens största lan-party och datafestival, genomförs på Elmia två gånger om året. Vi arbetar med ett projekt där vi ska dra nytta av spelbranschen och att den finns här hos oss. Vad det handlar om är inte att utveckla nya spel, utan om att använda tekniken inom andra sektorer. Saab Training Systems kan till exempel använda spelteknik i utvecklingen av simulatorer. I Japan har man hittat en ny spelmålgrupp i 80-plussare – genom att spela datorspel stimuleras de, övar sina minnesfunktioner, behöver mindre medicin och får ett rikare socialt liv. Spelbranschens teknik kan användas till att göra samhällsnytta, samtidigt som man skapar nya arbetstillfällen.

– Vi kan också lära oss mycket av dem som arbetar inom spelindustrin – de har precis de kompetenser som efterfrågas inom stora delar av näringslivet i dag; de tänker strategiskt, jobbar i team, pratar engelska och har välutvecklade nätverk.

– Andra frågor vi arbetar med är logistikområdet Logpoint, rankat som landets tredje bästa logistik­område, där det nyligen har släppts ett helt nytt område, och förberedelser inför Näringslivsveckan som hålls i vecka 43.
I Svenskt Näringslivs ranking över näringslivsklimatet i Sveriges kommuner har Jönköping precis vänt en negativ trend. År 2008 låg staden på plats 15, men var år 2013 nere på plats 66. I den senaste mätningen landar Jönköping på plats 50.

Utvecklingen fortsätter


Jönköping har på senare år utvecklats enormt, inte minst kring Munksjön med Atollen, kulturhuset Spira, magasinsbyggnaderna vid norra Stranden och den nya domstolsbyggnaden. Nästa steg är utvecklingen av de sydöstra och södra delarna.
– Vi håller just nu på och bildar ett utvecklingsbolag som både ska arbeta med utvecklingsfrågorna och med att hjälpa de företag som finns i området i dag att hitta nya lokaliseringar för sina verksamheter. Vi ska rekrytera en vd för det bolaget under hösten.

Camilla Littorin ser mycket positivt på Jönköpings fram­tid som näringslivsstad. Hon understryker att man inte ska underskatta de mjuka värdena som finns i staden.
– Jönköping är en trygg och säker kommun med vacker natur, ett rikt kulturliv, bra skolor med hög lärar­täthet och det går relativt lätt att få en förskoleplats. Vår företagskultur är trygg och kanske lite gammaldags – ett handslag gäller …

Sök lediga lokaler i Jönköping!


Dela på linkedIn


Prenumerera på Lokalnytts nyhetsbrev


Lokalnytts nyhetsbrev skickas ut en gång per vecka och innehåller artiklar inom kontor, arbetsliv, fastigheter och evenemang.

Prenumerationen är helt gratis och ni kan avbryta den när som helst.

Klicka här för att påbörja er prenumeration

Relaterade artiklar

"Det ringer nästan hela tiden" "Det ringer nästan hela tiden" "Jönköping är en stad som visar framfötterna" "Jönköping är en stad som visar framfötterna" "Det bästa från två världar" "Det bästa från två världar" Atollen drar aktörer från övriga Sverige Atollen drar aktörer från övriga Sverige Tillfälligt Logpoint Center kan vara klart om ett år Tillfälligt Logpoint Center kan vara klart om ett år Succé med söndagsöppna butiker i Jönköping Succé med söndagsöppna butiker i Jönköping