"Det ringer nästan hela tiden"

Låg vakansgrad och stor efterfrågan på kontorslokaler – så beskriver Anders Mårtensson och Pontus Nilsson på Quadrent hyresmarknaden i Jönköping.

Skriven av Nicklas Tollesson 2013-10-14 | Näringsliv

Dela på linkedIn

Artikelbild

Täcker stora delar av marknaden. Fastighetskonsulten Quadrent, med Anders Mårtensson och Pontus Nilsson, samarbetar med ett 50-tal fastighetsägare i Jönköping.
Bild: Nicklas Tollesson


Quadrent arbetar med förmedling av kommersiella lokaler i Jönköping, och med transaktioner genom A&P Fastighetstransaktioner.

Anders Mårtensson och kollegan Pontus Nilsson får därmed en heltäckande bild av hyresmarknaden i ­staden, och de tecknar en ljus bild.

– Det ringer nästan hela tiden. Det som efterfrågas mest är kontor, men även verkstadsytor och lager. Efter­frågan på butiker är lägre, säger Anders Mårtensson.

Quadrent arbetar just nu med flera intressanta projekt, bland annat med den gamla tingsrätten på Östra Storgatan, vid Hovrättstorget.

Tingsrätten lämnade den 4 000 kvadratmeter stora fastigheten förra året och flyttade till Rättscentrum på Hamngatan. I samband med detta sålde Vätterhem fastig­heten till Nivika Fastigheter, ett bolag som har sitt säte i Värnamo men som också sedan tidigare äger fastig­heter i Jönköping, bland annat på Östra Stor­gatan.
"Det som efterfrågas mest är kontor, men även verkstadsytor och lager."
– I dag är det bara 600 kvadratmeter kvar att hyra ut i gamla tingsrätten. Fastigheten har nästan fyllts på bara ett år, konstaterar Pontus Nilsson.

Bland de nya hyresgästerna finns bland andra skokedjan Foten och Byggnadstekniska Byrån. Nästa år kommer flera nya hyresgäster att flytta in, men Quadrent kan ännu inte avslöja vilka det rör sig om.

– Jag kan säga att det är en restaurang som kommer att tillföra något nytt till östra centrum, ett snabbmatsställe och så ett företag som hyr 1 200 kvadratmeter kontor. Det finns inte många lediga kontorslokaler i centrala Jönköping. Att det kommer ut så stora ytor som 1 200 kvadratmeter, sammanhängande på ett våningsplan, är väldigt ovanligt, säger Anders Mårtensson.

Exteriört har fastigheten inte förändrats speciellt mycket sedan tingsrätten flyttade ut, men interiört genom­förs stora anpassningar.

– Det var ju många stora tingssalar, det mesta blåser man ut och anpassar till de nya hyresgästerna, berättar Anders Mårtensson.

Quadrent arbetar också med utvecklingen av fastigheten Vargön på Vasavägen i Rosenlund.

Stenbergs flyttade in för ett drygt år sedan och här planerar fastighetsägaren Västerhuset för ytterligare två byggnader liknande Stenbergs – 2 000–3 000 kvadratmeter – och ett tio våningar högt kontorshus.

– När det gäller de mindre byggnaderna är bygg­loven klara så det kan gå snabbt från att kontrakten är tecknade. Det gamla bussgaraget är rivet och marken är förberedd för byggnation. Kontorshuset ligger längre fram i tiden.

– Det förs diskussioner med hyresgäster men det finns inga påskrivna kontrakt. Det finns en viss försiktighet i marknaden, det tar längre tid än för några år sedan att ta besluten.

Vad för slags företag tror ni kommer att flytta till området?

– Sällanköp, business to businessföretag. Bilförsäljare kanske, det finns det en del där sedan tidigare. Företag som har nytta av att ligga nära Elmia eller Kinnarps Arena. Företag som vill dra nytta av det goda skyltläget intill E4, säger Pontus Nilsson.

Sök lediga lokaler i Jönköping!


Dela på linkedIn


Prenumerera på Lokalnytts nyhetsbrev


Lokalnytts nyhetsbrev skickas ut en gång per vecka och innehåller artiklar inom kontor, arbetsliv, fastigheter och evenemang.

Prenumerationen är helt gratis och ni kan avbryta den när som helst.

Klicka här för att påbörja er prenumeration

Relaterade artiklar

"Det bästa från två världar" "Det bästa från två världar" "Jönköping kommer genomgå en fantastisk förändring" "Jönköping kommer genomgå en fantastisk förändring" "Näst intill optimalt läge" "Näst intill optimalt läge" Jönköping tar nästa steg i stadsutvecklingen Jönköping tar nästa steg i stadsutvecklingen Kunskapsstad med brett näringsliv Kunskapsstad med brett näringsliv Tillfälligt Logpoint Center kan vara klart om ett år Tillfälligt Logpoint Center kan vara klart om ett år