Atollen drar aktörer från övriga Sverige

Det befarades att byggnationen av Atollen skulle slå hårt mot Öster city. – Men så har det inte blivit. Till stor del har Atollen dragit nya aktörer till Jönköping, vilket säger mycket om projektets attraktionskraft, säger Carina Lundeholm, kommunikationsansvarig för Atollen.

Skriven av Nicklas Tollesson 2014-08-25 | Utveckling

Dela på linkedIn

Artikelbild

Nytt stråk. Atollen binder samman Öster City med de nya bostäderna på Munksjöns östra strand och kulturhuset Spira. Tillsammans med magasinsbyggnaderna på norrsidan av sjön skapas ett spännande restaurangstråk längs sjökanten.
Bild: Nicklas Tollesson


Atollen brukar beskrivas som Jönköpings största stadsutvecklingsprojekt i modern tid. Det har planerats för projektet, i olika former, sedan slutet av 90-talet. GE Capital Real Estate arbetade länge med sin version av Atollen men lyckades inte slutföra projektet. I stället tog de lokala byggherrarna Corallen, Fastighets AB Eric Ekblad, HSB Göta och Jönköpings kommun över och håller nu på att förverkliga de nya stadskvarteren.

Sammanlagt skapas 13 000 kvadratmeter ny handel, 3 000 kvadratmeter kontorsyta, 400 parkeringsplatser och 110 bostäder – en modern blandstad, vilket är vad många i dag vill bygga, men som långt ifrån alla lyckas med.
Artikelbild

Nöjd. Carina Lundeholm, kommunikationsansvarig för Atollen, är mycket nöjd med projektet. "Det säger mycket om projektet och även om Jönköpings attraktionskraft att flera av hyresgästerna väljer att göra sina första eta- bleringar utanför Stockholm här i Atollen", säger hon.
Bild: Nicklas Tollesson


– Den stora anledningen till att det har fungerat så bra här är läget. Det är ett fantastiskt attraktivt läge med närheten till Munksjön. Man kommer att kunna sitta på uteserveringarna precis vid vattenbrynet och blicka ut över vattnet. Vår- och sommartid kommer det att vara helt fantastiskt, säger Carina Lundeholm.

– En annan lägesaspekt är att området ligger i ­direkt anslutning till den befintliga stadskärnan. Atollen binder ihop det handelstäta Öster City med de nya bostäderna vid Munksjöns östra strand och kultur­huset Spira. Tillsammans med magasinsbyggnaderna på norrsidan skapas ett spännande restaurangstråk längs sjökanten. På så vis bidrar Atollen till att stärka sambanden mellan de olika stadsdelarna.

Det mesta uthyrt


Det finns i nuläget inte speciellt många outhyrda ­lokaler kvar i Atollen.

– En del tycker att uthyrningsprocessen har gått långsamt, men fastighetsägarna har aldrig varit oroliga. De tyckte att det var naturligt att det inte hyrdes ut så stora ytor förrän man kunde få en klar bild av hur det skulle bli och ambitionen har hela tiden varit att hyra ut till rätt hyresgäster, trygga företag som kommer att finnas kvar här länge, och företag som tillför området något nytt.

Flera av hyresgästerna har valt att göra sina första etableringar utanför Stockholm i Atollen, som modekedjan Best of Brands och yoghurtkonceptet Honeycomb.

– Det säger mycket om projektet och även om Jön­köpings attraktionskraft. Best of Brands har fyra butiker i Stockholm och när de väljer att gå utanför huvudstaden kommer de till Jönköping och Atollen. Det är väldigt roligt.

Förre fotbollsstjärnan utvidgar


Den förre fotbollsstjärnan Fredrik Ljungberg äger – tillsammans med Abbe Hintza – sedan tidigare restaurangen Freddie’s Sportsbar i sin hemstad Halmstad. När han väljer att utvidga konceptet blir det i Atollen.
Artikelbild

Storstjärna öppnar restaurang. Den förre fotbollsstjärnan Fredrik Ljungberg öppnar sitt sportbarkoncept Freddie’s Sportsbar i Atollen. Här är han tillsammans med kompanjonen Abbe Hintza och Ralf Ekblad, vd för Fastighets AB Eric Ekblad som äger kvarteret Asken, ett av de tre
Bild: Ekblads


– Det är naturligtvis en stor fjäder i hatten för oss, det betyder jättemycket. Det är mycket idrott i restaurangstråket nu, sedan tidigare är det ju klart att ishockeyprofilerna David Petrasek och Björn Melin också kommer att medverka i en av restaurangerna, säger Carina Lundeholm nöjt.

De första inflyttningarna skedde i slutet av förra året då parkeringshuset (som ägs och drivs av kommunen) öppnade, tillsammans med de första aktörerna i det nordöstra huset, som ägs av Corallen. I huset finns i dag Burger King, Telia, modebutiken Fabriken, som drivs av den lokala aktören Madeleine Bobin, vårdcentralen Wetterhälsan, ögonkliniken Capio Medocular, försäkringsbolaget Skandia, teknikkonsulten Tyréns, centrumbolaget Jönköping City och 15 bostadshyresgäster.

Coop kommer att öppna en livsmedelsbutik i kvarteret till våren.

– I övrigt är det en mindre butiksyta och någon kontors­yta som det fortfarande förhandlas om, säger Carina Lundeholm.

"Sveriges snyggaste sportbutik"


I det nordvästra huset, kvarteret Asken som ägs av Ekblads, är Team Sportia den största hyresgästen.

– Det har börjat väldigt bra för dem, och vissa i Team Sportias ledning är helt lyriska över läget och menar att det är Sveriges snyggaste sportbutik.

Här finns också Honeycomb, Apoteket Kronan och konditorikonceptet Bernards (som vetter ut mot Södra Strandgatan).
"En blandstad med bostäder, kontor butiker och service. Här finns egentligen allt man kan önska sig."
– Ett perfekt läge för deras unika koncept. De har börjat med självplock, kunderna tar alltså själva de varor de vill köpa, allt för att det ska gå snabbt och smidigt. Eftersom det ligger en välfrekventerad busshållplats precis utanför ska man kunna smita in snabbt när man ser på displayen att man har fem minuter på sig innan bussen kommer.

Det är i det här huset som Best of Brands och Fredrik Ljungbergs restaurang kommer att ligga, likaså mode­kedjan The Industry. De här tre aktörerna kommer att öppna under första halvåret 2015, eftersom bygget av det tredje huset kommer att hålla på ända till dess. Ovanför de kommersiella ytorna är det inflyttat i de 52 hyreslägenheterna.

Butiker och restauranger


I det tredje huset, kvarteret Algen, som ägs av HSB Göta – 42 bostadsrätter – och Corallen – de kommersiella lokalerna på bottenplanet – är det dags för inflyttning under det första halvåret 2015.

Här öppnar David Petrasek och Björn Melin sin restaurang tillsammans med krögaren Anders Boberg, och det är också klart att Coffeehouse by George, en restaurang med ett asiatiskt koncept, och Systembolaget kommer att öppna här.

– Det förs diskussioner om övriga ytor. Det kommer att bli restauranger ut mot Munksjön, och butiker in mot mitten av Atollen, längs Lantmätargränd och den nya Fiskargränd, säger Carina Lundeholm.

Vilka har varit de största utmaningarna i projektet?

– Det är aldrig enkelt när det är flera aktörer inblandade – här har det varit fyra stycken, som har fått arbeta tillsammans. Dessutom bygger vi på en gammal sjöbotten så markförhållandena har inte varit de bästa. Vi bygger på en väldigt central plats och med trånga byggarbetsplatser – att lösa logistiken är en stor utmaning, liksom att bygga samtidigt som verksamheterna intill är i full gång. Det här är ett komplicerat projekt på många sätt, men på det stora hela har det gått väldigt bra.

– Framför allt har det innehållsmässigt blivit vad fastighetsägarna hade planerat från början, en blandstad med bostäder, kontor butiker och service. Här finns egentligen allt man kan önska sig.


Sök lediga lokaler i Jönköping!


Dela på linkedIn


Prenumerera på Lokalnytts nyhetsbrev


Lokalnytts nyhetsbrev skickas ut en gång per vecka och innehåller artiklar inom kontor, arbetsliv, fastigheter och evenemang.

Prenumerationen är helt gratis och ni kan avbryta den när som helst.

Klicka här för att påbörja er prenumeration

Relaterade artiklar

"Jönköping kommer genomgå en fantastisk förändring" "Jönköping kommer genomgå en fantastisk förändring" "Det bästa från två världar" "Det bästa från två världar" Succé med söndagsöppna butiker i Jönköping Succé med söndagsöppna butiker i Jönköping "Näst intill optimalt läge" "Näst intill optimalt läge" "Det ringer nästan hela tiden" "Det ringer nästan hela tiden" "Jönköping är en stad som visar framfötterna" "Jönköping är en stad som visar framfötterna"