Tillfälligt Logpoint Center kan vara klart om ett år

Parallellt med planeringen av Logpoint Center arbetas det också med en tillfällig lösning, som kan stå klar redan om ett år. – Företagen skriker efter det här, vi kan inte bara sitta stilla och vänta, säger Logpoints vd Rune Petersson.

Skriven av Nicklas Tollesson 2013-10-10 | Näringsliv

Dela på linkedIn

Artikelbild

Logpoint Center
Bild: Nicklas Tollesson


Artikelbild

Den ursprungliga versionen. I väntan på att Logpoint Center ska bli verklighet arbetar Logpoint AB också på en tillfällig lösning i någon befintlig fastighet på området.
Bild: Ramböll


Logpoint AB ägs gemensamt av kommunerna Vaggeryd och Jönköping och arbetar med att utveckla Torsviks företagsområde – eller LogPoint South Sweden som området också kallas.

Området omfattar i dag cirka 300 hektar och ett hundratal företag är verksamma här. I framtiden kommer området att nästan fördubblas när det växer vidare söderut.

Tillfällig anläggning


En viktig del i utvecklingen är Logpoint Center, ett stort servicecenter med hotell, kontorshotell, frisk- och sjukvård, restaurang och så vidare.
Artikelbild

Utvecklar logisitkområdet. Magnus Bergkvist och Rune Petersson arbetar med att utveckla LogPoint South Sweden. Jönköpingsregionen rankas som landets tredje bästa logistikläge efter Storgöteborg och Östgötaregionen.
Bild: Nicklas Tollesson


Men anläggningen, som planeras väster om Hyltena trafikplats, mitt emot Statoil i den södra delen av företagsområdet, riskerar att dra ut på tiden.

Parallellt arbetas det därför med en mindre tillfällig anläggning i någon befintlig fastighet på området.

– Grunderna blir desamma, med restaurang, företagshälsa och Friskis & Svettis. Det vi skalar ner jämfört med den större anläggningen är framför allt konferens-, kontorshotells- och hotelldelarna, säger Magnus Bergkvist, affärsutvecklare på Logpoint.

En tillfällig anläggning kan stå klar redan nästa höst.

NCC håller i trådarna för den stora anläggningen och ska inom kort presentera sitt slutliga förslag

– Risken är att det visar sig att de inte kan gå vidare och då måste vi starta en ny process och gå ut på marknaden igen. Vi vill vara förberedda på detta, och arbetar därför enligt två parallella spår, säger Rune Petersson.

Det här händer också på Logpointområdet


Första etableringarna på väg till det nya området


Det befintliga Logpointområdet, omfattande 300 hektar, är nu i princip fullt. Nu arbetas det med att få in de första etableringarna på det nya området, omfattande 250 hektar, söder om det nuvarande.
– Vi ligger långt fram i diskussionerna med tre, fyra stora aktörer. Det rör sig om etableringar på 20 000–40 000 kvadratmeter byggyta, säger Rune Petersson.
– Vi har dessutom många förfrågningar från lokala aktörer som vill bygga mindre ytor, upp till 10 000 kvadratmeter.
Det gamla området startades 1974 och är fullt nu, hur lång tid tar det att fylla det nya?
– Man kan nästan säga att det gamla startades med Ikeas etablering 1986. Vi har sagt att visionen är att fylla det nya på tio år.
Logpoint menar att läget ser väldigt ljust ut, det är stort intresse för området. Något som inte minst visades när Expert, vars svenska butiker har försatts i konkurs, valde att ändå förlägga sitt nordiska centrallager till Skillingaryd.
– Det var givetvis positivt och säger en del om regionens attraktivitet. Många som var där och tittade i mellanperioden tog en sväng hit upp också, så hela den här processen kan ha varit positiv för oss.

Uppställningsplats för lastbilar på väg


I dag är det problem med parkeringsplatser i området – lastbilschaufförer parkerar och sover i sina bilar lite varstans. Logpoint planerar att bygga en fri uppställningsplats för 40-50 långtradare vid Statoil i södra delen av området. Bygglovet har dock överklagats. Länsstyrelsen har avslagit överklagan, men beslutet har återigen överklagats, till mark- och miljödomstolen.

Flera företag bygger om och till


  • Pet Care fördubblar sina ytor, från dagens 3 000 kvadratmeter. Bygget pågår och färdigställs nästa år.
  • Jönköping Energi bygger, både för produktion och kontorsverksamhet.
    – De bygger ytterligare en panna och uppför ett kontorshus dit de flyttar 100 tjänstemän, säger Magnus Bergkvist.
  • Post Nord bygger till sin gamla anläggning och uppför en ny byggnad. Sammanlagt skapas 7 000 nya kvadratmeter. Klart för inflyttning nästa år.

Bergmassor används till utvecklingen av Munksjöområdet


Tolust – som ägs av Tosito och Lustgården – utvecklar det gamla fabriksområdet på den västra sidan av Munksjön i centrala Jönköping. På en tomt öster om Prologis Park i Torsvik ska ett stort berg sprängas. Massorna ska användas för att fylla ut delar av Munksjön, inför bebyggelse.
– Tolust har fyra år på sig att få bort berget. Tolust har sedan även en byggrätt på tomten, säger Rune Petersson.

Grund läggs för kombiterminal


En del av massorna från Tolust-tomten kommer att läggas på granntomten (den östra).
Här planerar Logpoint att bygga en permanent kombiterminal, som ska ersätta den nuvarande, tillfälliga, som ligger i södra delen av området.
– Vi har fortfarande flera alternativa platser för terminalen, men vårt huvudspår är det här, och att spåret dras väster om Ikea, säger Rune Petersson.
Den tillfälliga terminalen kan ta emot 250 meter långa tåg, medan den nya terminalen ska kunna ta hela 750 meter långa tåg.
– I dagsläget är de längsta tågen 650 meter, men det diskuteras att man ska kunna göra dem längre i framtiden, säger Rune Petersson.

Sök lediga lokaler i Jönköping!


Dela på linkedIn


Prenumerera på Lokalnytts nyhetsbrev


Lokalnytts nyhetsbrev skickas ut en gång per vecka och innehåller artiklar inom kontor, arbetsliv, fastigheter och evenemang.

Prenumerationen är helt gratis och ni kan avbryta den när som helst.

Klicka här för att påbörja er prenumeration

Relaterade artiklar

"Det bästa från två världar" "Det bästa från två världar" "Det ringer nästan hela tiden" "Det ringer nästan hela tiden" Atollen drar aktörer från övriga Sverige Atollen drar aktörer från övriga Sverige Kunskapsstad med brett näringsliv Kunskapsstad med brett näringsliv "Jönköping är en stad som visar framfötterna" "Jönköping är en stad som visar framfötterna" Succé med söndagsöppna butiker i Jönköping Succé med söndagsöppna butiker i Jönköping