Hägersten-Liljeholmen som växer så det knakar

Det händer mycket i stadsdelsområdet Hägersten-Liljeholmen. Inte minst när det gäller bostadsbyggandet. – Vi har många bra kontors- och industriområden som man har sett ett värde i att omvandla till bostäder, säger Gunnar Ohlsén, avdelningschef för Samhällsplanering i Hägersten-Liljeholmen.

Skriven av Henrik Ekberg 2015-12-14 | Utveckling


Artikelbild

Monica Slama
Bild: Henrik Ekberg


Detta är en utveckling som inte är unik i Stockholmsregionen, men det är extra tydligt i Hägersten-Liljeholmen, menar Gunnar Olsén. I slutet av 1990-talet köpte JM Vin och Sprits gamla industriområde i Årstadal och sedan 2002 har området utvecklats med framför allt bostäder, men även med skolor. Även i delar av Marieviks kontorsområde ska kommersiella lokaler konverteras till bostäder.

Fler bostadsområden


– Där har AMF sålt sitt kontorskomplex till JM som kommer att utveckla mellan 500 och 700 bostäder. Den detaljplanen är nu på väg ut på samråd. Även industriområdet Lövholmen, där bland annat Beckers tidigare hade verksamhet, ska utvecklas till ett bostadsområde. Cementa finns fortfarande kvar där, men de letar nu efter andra lokaler. Det området kommer att genomgå en stor exploatering, säger Gunnar Ohlsén.
Artikelbild

Gunnar Ohlsén
Bild: Henrik Ekberg


Axelsberg är ytterligare ett område som står inför en förändring med fler bostäder, men också mer service och ett nytt upprustat torg.

– Ser man till de detaljplaner som vunnit laga kraft och de som nu pågår så handlar det om cirka 10 000 bostäder i stadsdelsområdet. Det är en kraftig befolkningsutveckling som har pågått ganska länge. År 2000 var vi omkring 55 000 invånare och enligt prognosen blir vi till årsskiftet 85 000. År 2020 kommer vi att passera 100 000, berättar Gunnar Ohlsén.

Hett område


Ett annat hett område är Telefonplan, som också kommer att få fler bostäder, riktade åt yngre människor som lockas av den kreativa näringen i området. Efter att LM Ericsson lämnat sina lokaler vid Telefonplan och sedan Konstfack etablerade sig där i mitten av 2000-­talet har området blivit en kulturmagnet. Design­ens Hus finns i området, liksom Transit inkubatorverksamhet, Kolonien, som är ett kontorshotell för kreatörer, och Site, ett produktions- och kunskapshus för scenkonst.
Artikelbild

– De senaste åren har den kulturella sektorn växt sig starkare och det beror på vår medvetna satsning vid Telefon­plan. Vasakronan, som bland annat äger Ericssons gamla byggnad, har bidragit till att utveckla området. Här finns många business to business-företag, men även Försäkringskassan, som förra året valde att flytta sitt huvudkontor från Vasagatan hit ut, säger ­Monica Slama, kommunikationschef i stadsdelsområdet och fortsätter:

– Även vi har vår förvaltningsverksamhet här och det är en fantastisk miljö att vistas i. Det händer alltid något kul här, säger Monica Slama.

Viktigt logistikcenter


Näringslivet i Hägersten-Liljeholmen påminner annars mycket om Stockholms med en stor tjänstesektor, som man till exempel hittar vid Liljeholmens före­tagar­område. Lager- och logistiksektorn är en annan betydande näring.

– Västberga är ett viktigt logistikcenter för oss. Där är till exempel DHL och Sandvik stora aktörer.

Fakta: Hägersten-Liljeholmen


Almänt


Hägersten-Liljeholmen är ett stadsdelsområde i Söderort i Stockholms kommun. Stadsdelsområdet omfattar stadsdelarna Aspudden, Fruängen, Gröndal, Hägersten, Hägerstensåsen, Liljeholmen, Midsommarkransen, Mälarhöjden, Västberga och Västertorp. De informella områdena Axelsberg, Lövholmen, Marievik, Årstadal och Örnsberg ligger också här, liksom en del av Årstaberg.

Hägersten-Liljeholmen bildades den 1 januari 2007 då Hägersten och Liljeholmen slogs samman efter ett beslut i kommunfullmäktige.

Historia


Namnet på torpet Haegrasteen nämns första gång i ett brev från 1432. Området tillhörde Hägerstens gård, som avsöndrades från Årsta Gård 1763. Den nuvarande byggnaden uppfördes cirka 1755. Fader Höks krog är känd sedan slutet av 1600-talet och låg vid Mälarens strand, Klubbudden. Carl Michael Bellman har skrivit om sina besök på krogen.

Näringsliv


Liljeholmen är den del av Stockholms ytterstad som har den längsta och mest mångsidiga näringslivshistorien. Här har genom århundradena bland annat drivits krogar och värdshus, hantverk och industrier samt partihandel med järn och modekläder. Det var på Liljeholmen som Lars Johan Hierta startade sin stearin­fabrik och Alfred Nobel började tillverka dynamit – och här konstruerades släplinorna till S. A. Andrées luftballong. Ursprunget till tidningen Dagens Nyheters framgångar återfinns också på Liljeholmen.

Störst arbetsgivare i stadsdelsområdet är Arriva som bedriver buss- och spårtrafik med nästan 3 000 anställda. Empower AB, som bedriver entreprenader inom telenät, energi, mark med mera, och VIA Egencia, som bedriver rese­byrå­verksamhet, har båda några hundra anställda.



Lokaler att hyra i Stockholm




Prenumerera på Lokalnytts nyhetsbrev


Lokalnytts nyhetsbrev skickas ut en gång per vecka och innehåller artiklar inom kontor, arbetsliv, fastigheter och evenemang.

Prenumerationen är helt gratis och ni kan avbryta den när som helst.

Klicka här för att påbörja er prenumeration

Relaterade artiklar

Företag fortsätter lämna Stockholm city Företag fortsätter lämna Stockholm city Hårt tryck på lokaler i Stockholms city - men lång process Hårt tryck på lokaler i Stockholms city - men lång process Hyrorna i Stockholm fortsätter uppåt Hyrorna i Stockholm fortsätter uppåt Urban Escape Stockholm - idédrivet jätteprojekt mitt i city Urban Escape Stockholm - idédrivet jätteprojekt mitt i city Nacka stad tar form Nacka stad tar form Brygger öl på löpande band i kyrkan Brygger öl på löpande band i kyrkan