Hyrorna i Stockholm fortsätter uppåt

Lokalhyrorna kommer troligtvis att fortsätta uppåt. Det spår Cecilia Carlstedt på Nordier. <br /> – Efterfrågan är god och utbudet relativt stabilt.

Skriven av Henrik Ekberg 2014-12-01 | Hyresanalys

Dela på linkedIn

Artikelbild

Vilka är de tydligaste trenderna på lokalhyresmarknaden i Stockholm just nu?

– Lokalhyresmarknaden präglas av en god framtidstro hos företagen med god avslutsfrekvens och planerad tillväxt hos de lokalsökande företagen.

Vad efterfrågas mest just nu?

– Generellt är det moderna och effektiva ytor som efterfrågas. Inomhusklimatet skall vara gott och väggar lätta att flytta eller helt tas bort. De 60-talshus som för ett par år sedan ansågs "fula" får nu ett uppsving på bekostnad av förra sekelskiftets stuckaturer och spröjsade rutor.

– Service är en annan fråga som allt oftare efterfrågas. Gemensam reception och möjlighet till konferensavdelning i huset går helt i linje med den effektivisering som de relativt höga hyresnivåerna medför.

Artikelbild

Cecilia Carlstedt på Nordier.
Bild: Nordier


Vilka områden är populärast?

– Centrala lägen med goda pendlingsmöjligheter är det som efterfrågas mest. CBD har alltid sin attraktionskraft men vi ser att övriga innerstaden vinner mark i förhållande till sitt utbud. Goda kommunikationslägen är mest attraktivt både i ytterstaden och i stadens centrala delar. Just området kring Centralen efterfrågas ofta.

Hur tror du att hyrorna kommer att förändras den närmaste tiden?

– Då efterfrågan är god och utbudet relativt stabilt så är det inte omöjligt att hyresnivåerna kommer att fortsätta uppåt.

Vilka utvecklingsprojekt ser du som viktigast för hyresutvecklingen i Stockholm?

– På många håll, både innanför tull och i närförort så kan man visa på nya, högre hyresnivåer där man bygger moderna och attraktiva kontorshus med gott kommunikativt läge.
"Då efterfrågan är god och utbudet relativt stabilt"
– Det torde innebära att de äldre husen inom samma områden (åtminstone på viss sikt) kommer att ha möjlighet till en viss generell höjning av hyrorna, detta eftersom de nya produkterna lyckas öka betalningsviljan med åtminstone ett par hundra kronor per kvadratmeter och år. Den äldre stocken kanske inte kan öka sina nivåer i samma utsträckning men en viss ökning kommer vi säkert att se i flera av stadens olika utvecklingsområden.

– Om man ska se till ett enskilt område så är Haga­staden ett stort stadsbyggnadsprojekt som kommer att omdefiniera den norra delen av innerstaden. Stora volymer av både bostäder och kontor, tillsammans med de beslutade och planerade satsningarna på spårbunden kollektivtrafik kommer att sudda ut den tidigare så skarpa gränsen till Solna.

Sök lediga lokaler i Stockholm!


Dela på linkedIn


Prenumerera på Lokalnytts nyhetsbrev


Lokalnytts nyhetsbrev skickas ut en gång per vecka och innehåller artiklar inom kontor, arbetsliv, fastigheter och evenemang.

Prenumerationen är helt gratis och ni kan avbryta den när som helst.

Klicka här för att påbörja er prenumeration

Relaterade artiklar

"Speciella" lokaler på tapeten i Stockholm "Speciella" lokaler på tapeten i Stockholm Hägersten-Liljeholmen som växer så det knakar Hägersten-Liljeholmen som växer så det knakar Högsta standard och service i Solna strand Högsta standard och service i Solna strand Solna dominerar svenskt näringsliv Solna dominerar svenskt näringsliv "Industriområdena ska skötas som parker" "Industriområdena ska skötas som parker" "Hagastaden väcker stort intresse" "Hagastaden väcker stort intresse"