Brygger öl på löpande band i kyrkan

Det började i köket 2008. Därav namnet Sundbybergs Köksbryggeri. Nu brygger Thomas Lindberg, Peter Bergholtz och Per Stocke öl i den gamla Missionskyrkan i Sundbyberg. <br /> <br /> – Det går väldigt bra, vi kan inte brygga mer än vi gör nu, säger Thomas Lindberg.

Skriven av Henrik Ekberg 2014-08-01 | Näringsliv


Artikelbild

I början av december bryggdes den första ölen här i den gamla Missionskyrkan i Sundbyberg.
Bild: Henrik Ekberg


Det känns onekligen lite underligt att leta efter en kyrka och samtidigt ha några frågor om öl i huvudet. Men där tornar den gamla Betlehemskyrkan upp sig på Sturegatan i Sundbyberg. Skäggprydde Thomas Lindberg kommer och möter mig och visar upp den nyrenoverade kyrkan i all sin prakt. Till och med orgeln fungerar som den ska, berättar han, och tillägger att det faktiskt också spelas på den emellanåt. De stora ölkärlen och allt annat som ingår i ett bryggeriverk är placerat i bottenvåningen mitt i kyrkan med gott om utrymme upp mot tornet. Den tacksamma takhöjden på 13 meter var också anledningen till att bryggherrarna, som började brygga för eget bruk i Thomas Lindbergs kök i Sundbyberg, valde kyrkan som hemvist för verksamheten.

– Vi skaffade allt större utrustning i köket, men till slut kom vi fram till att vi nog behövde en lokal. Så vi ringde det kommunala bostadsbolaget, Fastighets AB Förvaltaren, och bad om hjälp. Vi skickades vidare till näringslivskontoret som kom med förslaget att erbjuda kyrkans lokaler som inte nyttjades längre. Kravet vi hade var att det skulle vara högt i tak och det har ju kyrkor, säger Thomas Lindberg.

Trägolvet byttes ut


Men kyrkan var rejält nedgången och en omfattande upprustning krävdes. Så i maj förra året startade renoveringsarbetet där man fick hjälp av fastighetsägaren och byggherren Fastighets AB Förvaltaren och byggledaren Forsen Projekt. Det gamla trägolvet byttes ut mot ett gjutet golv belagt med ett massagolv som underlättar rengöringen och klarar de tuffa belastningskraven. Elen sågs över, man målade och anpassade lokalerna till den nya verksamheten. Ett nyckelfärdigt bryggeriverk köptes in från Slovakien och i priset ingick även installationspersonal och en slovakisk bryggmästare som hjälpte killarna att komma igång.
Artikelbild

Thomas Lindberg.
Bild: Henrik Ekberg


– I början av december bryggde vi vår första öl. Vi har fått en del uppmärksamhet, bland annat skrev DI en artikel om oss och efter det ville lokala personer gå in som aktieägare i bolaget. Nu är vi totalt 120 aktieägare, säger Thomas Lindberg.

Thomas Lindberg ger mig en snabbkurs i hur man brygger öl. Han berättar att den krossade malten blandas med vatten i kokkärlet under mäskningen och att detta sedan går vidare till lakkärlet, för att bli av med malten, och sedan tillbaka till kokkärlet för att kokas med humle. Ytterligare ett kärl hinner avverkas där ölet smaksätts innan det slutligen hamnar i jäskärlen som var och en rymmer 3 600 liter. Allt görs för hand på Sundbybergs köksbryggeri. Såväl etiketteringen som upptappningen.

Mycket kryddor och frukter


De tre initiativtagarna arbetar nu heltid på bryggeriet som producerar två standardöl: dels Sumpan Ale, ett maltigt öl åt det brittiska hållet, dels Halvlager, som kan beskrivas som en ljus Ale. Förutom dessa producerar man även enstaka partier – just nu ett öl vid namn Lasse i Gatan – och julöl.

– Vi bryggde 180 olika öl hemma i köket, så vi har en del recept att plocka av. Vi jobbar mycket med kryddor och frukter. Det ska inte vara för mycket humle, inte som IPA.
Artikelbild

Kyrkan har anpassats för bryggeriverksamheten.
Bild: Henrik Ekberg


Köpare är Systembolaget i Sundbyberg, Bromma Blocks och Solna. Dessutom levererar man till krogar, främst lokala.

– Det går fantastiskt bra. Vi producerar 2 500 flaskor i veckan, mer kan vi inte göra. Men vi har planer på att investera i en upptappningsmaskin och ett större jäskärl.

På bryggeriet arrangeras även ölprovning, konserter och olika event. Man har också planer på att öppna en pub. I kyrkan huserar även ett museum med bland annat målningar som pryder väggarna på övervåningen.

"Det är som att svära i kyrkan", brukar man säga. Hur är det med att brygga öl i kyrkan?

– Vi har enbart fått positiva reaktioner. Även gamla församlingsmedlemmar har tittat in och tycker det har blivit jättefint här i kyrkan, säger bryggaren Thomas Lindberg.


Sök lediga lokaler i Sundbyberg!




Prenumerera på Lokalnytts nyhetsbrev


Lokalnytts nyhetsbrev skickas ut en gång per vecka och innehåller artiklar inom kontor, arbetsliv, fastigheter och evenemang.

Prenumerationen är helt gratis och ni kan avbryta den när som helst.

Klicka här för att påbörja er prenumeration

Relaterade artiklar

Gott om lediga lokaler i Kista Gott om lediga lokaler i Kista Hyrorna i Stockholm city fortsätter att stiga Hyrorna i Stockholm city fortsätter att stiga Stockholm Modecenter lämnar Nacka för Infra City Stockholm Modecenter lämnar Nacka för Infra City Hälsoföretag från Sollentuna till Hagastaden Hälsoföretag från Sollentuna till Hagastaden "Stockholm ska vara en stad för alla" "Stockholm ska vara en stad för alla" Företagsflytt driver upp hyresutvecklingen i Stockholm city Företagsflytt driver upp hyresutvecklingen i Stockholm city