Hyrorna i Stockholm city fortsätter att stiga

En stark ekonomi och låga vakansgrader har gjort att hyrorna för lokaler har ökat den senaste tiden. En trend som kommer att fortsätta under 2015, spår Magnus Stenback, vd på Forum Fastighetsekonomi. – Det finns få tecken på att trenden ska brytas, säger han.

Skriven av Henrik Ekberg 2015-01-21 | Hyresanalys

Dela på linkedIn

Artikelbild

Vilka är de tydligaste trenderna på lokalhyresmarknaden i Stockholm just nu?


– En växande trend är aktivitetsbaserade kontor, ibland ihop med andra företag, där lokalerna mer blir en kreativ mötesplats än ett traditionellt kontor. Detta är dock i sin linda ännu, men ett fullskaleexempel på detta är konceptet Epicenter som AMF lanserat i Gallerian-kvarteren. I mindre skala finns konceptet i cafémiljö, till exempel Coffice på Södermalm.
Artikelbild

Henrik Stenback
Bild: Forum Fastighetsekonomi


Vad efterfrågas mest just nu och vilka områden är populärast?


– Vi ser en mycket stark efterfrågan både i absoluta city och även ute på malmarna. Hagastaden har en mycket stark efterfrågan. Längre ut har vi sett stora uthyrningar i Arenastaden. Kontoren som efterfrågas ska vara moderna/nybyggda med en tydlig miljöprofil.

Hur tror du att hyrorna kommer att förändras under året?


– Hyrorna har ökat under senare tid på grund av de låga vakansgraderna och den starka ekonomin i Stockholmsområdet. Det finns få tecken på att den trenden ska brytas. Under kommande år kommer många lokaler med nybyggnadsstandard att komma ut på marknaden i city efter att de stora bankerna, som flyttar ut till externa lägen, har lämnat sina lokaler. Detta skulle kunna innebära en press på lokalhyrorna för det äldre beståndet i city.
"Hagastadens utveckling är även den intressant att följa, där vi får ett mycket starkt kontorsläge utanför CBD."

Vilka utvecklingsprojekt ser du som viktigast för hyresutvecklingen i Stockholm?


– Citykvarteren kommer att byggas om kraftigt och få tillskott på lokaler. Dessa kommer att vara drivande när det gäller topphyror i city. Hagastadens utveckling är även den intressant att följa, där vi får ett mycket starkt kontorsläge utanför CBD. Infrastrukturens utbyggnad spelar stor roll för framtiden och hela Stockholmsmarknadens attraktivitet. De nya planerade tunnelbanelinjerna kommer att få ett stort genomslag och dessutom förändra och förskjuta lägen. Innan dessa blir verklighet kommer dock Citybanan att förbättra kommunikationerna, vilket får genomslag i hela pendeltågsnätet.

Hitta din nya lokal i Stockholm City!


Dela på linkedIn


Prenumerera på Lokalnytts nyhetsbrev


Lokalnytts nyhetsbrev skickas ut en gång per vecka och innehåller artiklar inom kontor, arbetsliv, fastigheter och evenemang.

Prenumerationen är helt gratis och ni kan avbryta den när som helst.

Klicka här för att påbörja er prenumeration

Relaterade artiklar

"Stockholm ska vara en stad för alla" "Stockholm ska vara en stad för alla" Stabil kontorsmarknad i Stockholm Stabil kontorsmarknad i Stockholm Stockholm Modecenter lämnar Nacka för Infra City Stockholm Modecenter lämnar Nacka för Infra City Urban Escape Stockholm - idédrivet jätteprojekt mitt i city Urban Escape Stockholm - idédrivet jätteprojekt mitt i city Nytt restaurangkoncept till Globenområdet Nytt restaurangkoncept till Globenområdet "Hyresnivåerna på lokaler kan stiga något" "Hyresnivåerna på lokaler kan stiga något"