Företag fortsätter lämna Stockholm city

Thomas Jalde och Karl Liljequist på Colliers ser en fortsatt tydlig trend där större företag flyttar utanför de centrala delarna av Stockholm city.

Skriven av Henrik Ekberg 2014-10-15 | Hyresanalys

Dela på linkedIn

Artikelbild

Utbudet av centralt belägna, moderna lokaler är i dag ganska begränsat. En viktig parameter för de större bolagen som tar steget att flytta från city är att kunna påvisa möjligheten till bra kommunikationer och närhet till service för de anställda. Nämnvärda exempel på bolag som nyligen tagit beslut att flytta ut utanför de centrala delarna är SEB och Telia, som båda väljer att omlokalisera till Arenastaden. I takt med att allt fler företag väljer att etablera sig i området är det mycket viktigt att kommunikationerna fungerar och även fortsätter att utvecklas framöver.

Kommunikationer centralt


Vi ser att trenden för de områden som efterfrågas just nu är bra kommunikationer och helst spårbunden trafik. Det skall även finnas möjlighet till att parkera med bil. Skyltläget är alltid eftertraktat men är oftast sekundärt i förhållande till kommunikationerna.
Artikelbild

Thomas Jalde på Colliers.
Bild: Colliers


Förutom bra kommunikationer ser man att områden som har bra närservice och större gallerior är intressanta alternativ, så som Liljeholmen, Globen, Kista, Täby samt det kommande Mall of Scandinavia i arenaområdet, med flera.

Infrastrukturen och kommunikationerna är centrala för utvecklingen av Stockholms fastighetsmarknad. Utbyggnaden av tunnelbanan, framförallt mot Arenastaden i Solna och Barkarbyområdet, anser vi vara det enskilt viktigaste byggprojekten. Andra byggprojekt som är betydelsefulla för utvecklingen av Stockholms fastighetsmarknad är Förbifart Stockholm samt Tvärbanan.


Största hotellkontraktet


Artikelbild

Karl Linljequist på Collers.
Bild: Colliers


Samtidigt som flera storföretag väljer att lämna CBD har de fastighetsägare som nu fått vakanser centralt möjlighet att modernisera och exploatera fastighet­erna, till förmån för den efterfrågan som finns i de centrala delarna av city. En del av fastighetsägarna väljer att konvertera delar av sina fastigheter till andra verksamheter. Ett exempel på detta är AMF som tillsammans med Petter Stordalen och Nordic Choice väljer att konvertera sin fastighet vid Brunkebergstorg till hotell. I samband med detta tecknas det största hotellkontraktet i Stockholms historia.

Vi ser att Stockholmsmarknaden bär stabil med stor efterfrågan på effektiva moderna lokaler. Med den låga vakansnivå som råder nu tror vi att hyres­nivåerna kommer att stiga i de centrala lägena inom den närmaste tiden. Att det nyligen varit val vilket medfört ett instabilt politiskt läge, leder till större osäkerhet, vilket skulle kunna ha en negativ påverkan på fastighetsmarknaden.

Thomas Jalde, affärschef Corporate Solutions, Colliers International AB
Karl Liljequist, analytiker transaktion, Colliers International AB.


Hitta lediga lokaler utanför Stockholm City


Dela på linkedIn


Prenumerera på Lokalnytts nyhetsbrev


Lokalnytts nyhetsbrev skickas ut en gång per vecka och innehåller artiklar inom kontor, arbetsliv, fastigheter och evenemang.

Prenumerationen är helt gratis och ni kan avbryta den när som helst.

Klicka här för att påbörja er prenumeration

Relaterade artiklar

"Gränserna mot Stockholm suddas ut mer och mer" "Gränserna mot Stockholm suddas ut mer och mer" Årets tillväxtkommun Sundbyberg växer så det knakar Årets tillväxtkommun Sundbyberg växer så det knakar Stor efterfrågan på kontorslokaler i Stockholm Stor efterfrågan på kontorslokaler i Stockholm Hemköp till Mall of Scandinavia Hemköp till Mall of Scandinavia Kjell & Company nya i Sundbyberg Kjell & Company nya i Sundbyberg Folktandvården drar söderut Folktandvården drar söderut