Urban Escape Stockholm - idédrivet jätteprojekt mitt i city

Urban Escape Stockholm är ett idédrivet projekt mitt i city som omfattar fem fastigheter, två torg och fyra gator.<br /> <br /> – Vår vision är att göra stadsrum där människor vill vara. Vi tror att människor drar människor, säger Mats Hederos, vd på AMF Fastigheter som står bakom satsningen

Skriven av Henrik Ekberg 2014-07-01 | Utveckling

Dela på linkedIn

Artikelbild

Urban Escape Stockholm kommer under de närmaste åren att utvecklas i kvarteret mellan Hamngatan, Regeringsgatan och Brunkebergstorg. I dag är den totala fasighetsytan 95 000 kvadratmeter. När hela projektet står klart 2018 har kvarteret vuxit med 35 000 kvadratmeter på höjden.

Redan nu har det förberedande arbetet påbörjas för husen på Malmtorgsgatan och Brunkebergstorg 4–10, som byggs om och till med ytter­ligare tre våningsplan. Dessa båda fastigheter kommer bland annat att inhysa kontor och hotell med skybar och restaurang på taket.

För fastigheten på Malmtorgsgatan är det byggstart omgående och för grannhuset nästa år. Även de båda fastigheterna på Regeringsgatan ska växa med tre våningar medan huset vid Malmskillnadsgatan byggs på med två våningsplan och med takterrasser tillgängliga för både hyresgäster och allmänhet.

Enligt Karolin Forsling, affärsområdeschef Retail, så handlar det inte enbart om husen och vad de ska fyllas med utan vilka människor man vill attrahera.
Artikelbild

Sven Kertis, Karolin Forsling och Mars Hederos.
Bild: AMF Fastigheter


– Om människor ska trivas så tror vi att det krävs en bra mix. Därför är hotellen viktiga. De är duktiga på att skapa mötesplatser och restauranger, det så kallade tredje rummet som varken är hem eller arbetsplats. Det är en ingrediens som vi tror får ett kvarter att leva.

Hårt tryck


Tre av fastigheterna, på totalt cirka 50 000 kvadratmeter, fylldes tidigare upp av Swedbank som nyligen flyttade till sitt nya huvudkontor i Sundbyberg. Totalt kommer 55 000 kvadratmeter kontor att skapas, 35 000 kvadratmeter hotell och konferens och 40 000 kvadratmeter handel och restaurang. Dessutom ska Brunkebergstorg och Regeringsgatan utvecklas i samarbetet med bland annat Stockholms stad. Gallerian kommer att få ytterligare 7 000 kvadratmeter butiksyta.

– Det är hårt tryck på Gallerian så det kommer inte att bli några problem att fylla de utrymmena, säger ­Karolin Forsling som tillägger att butikerna kommer att hållas öppna under byggtiden.

Sex idéer


Stockholm Urban Escape bygger på sex bärande idéer: Tredje platsen och hotell, Torg och tak, Innovation och tillväxt, Kunskap och kreativitet samt Knallgrönt och hållbart.

– Det är väldigt många som anammar dessa idéer och inte enbart pratar takhöjd och sådana saker. Mycket av den grunden tror jag kommer från innovations­huset Epicenter som vi lanserar i kvarteret i höst och som har blivit en attraktion i form av att många slåss om de framtida talangerna. Jag tror till exempel att stora bolag som inte vill flytta hela huvudkontoret kan tänka sig att flytta en del hit för att vara nära denna kreativa entreprenörsmiljö. Det är sådant som attraherar och det tror jag egentligen hela fastighetsbranschen bör tänka på, säger Karolin Forsling.

Klara detaljplaner


Detaljplan finns för fyra av fastigheterna och för Regeringsgatan 23–29 beräknas planen klubbas under andra kvartalet 2015. Det faktum att hela kvarteret ligger på Brunkebergsåsen gör det möjligt att anlägga en akvifär; en slags grundvattenbehållare som läggs i rullstensåsen där kyla och värme kan säsongslagras och användas för att värma och kyla fastigheterna.
"Stockholm är en internationell stad"
– Nu råkar det vara så att kvarteret ligger på en rullstensås och det får vi tacka för. Vi avvaktar nu en tillståndsansökan hos Miljödomstolen innan vi kan påbörja arbetet med den energismarta lösningen, säger Sven Kerstis, projektchef för Galleriankvarteret som också tillägger att målsättningen är att certifiera projektet enligt Leed, nivå Excellent.

På vilket sätt blir Urban Escape Stockholm ett internationellt stadsrum?


– Med internationellt menar vi att det är inbjudande. Sen kommer också hotellen och restaurangerna att få en internationell prägel. Stockholm är en internationell stad. Det är faktiskt så att tillsammans med Berlin och London så är Stockholm den staden i Europa som är mest intressant att etablera sig i för företag. Det är man kanske som svensk inte alltid medveten om, förklarar Mats Hederos.

Karolin Forsling fyller i:

– Jag tror det märks på hur vi blandar ingredienserna. Vi vitaliserar detta kvarter större delen av dygnet.

Sök lediga lokaler i Stockholm


Dela på linkedIn


Prenumerera på Lokalnytts nyhetsbrev


Lokalnytts nyhetsbrev skickas ut en gång per vecka och innehåller artiklar inom kontor, arbetsliv, fastigheter och evenemang.

Prenumerationen är helt gratis och ni kan avbryta den när som helst.

Klicka här för att påbörja er prenumeration

Relaterade artiklar

Nacka stad tar form Nacka stad tar form Allt fler företag anlitar konsulter Allt fler företag anlitar konsulter Infrastrukturen är nyckelfrågan i Kista Infrastrukturen är nyckelfrågan i Kista Solna dominerar svenskt näringsliv Solna dominerar svenskt näringsliv Företag fortsätter lämna Stockholm city Företag fortsätter lämna Stockholm city Årets tillväxtkommun Sundbyberg växer så det knakar Årets tillväxtkommun Sundbyberg växer så det knakar