Solna och Sundbyberg - stabila näringslivskommuner

Svenskt Näringsliv rankade dem nyligen Solna och Sundbyberg som nummer 1 och 17 i landet. Med tanke på de planerade infrastrukturprojekten i kommunerna lär framgångarna fortsätta.<br /> – Nedgrävningen av järnvägen i Sundbyberg kommer att öka företagsetableringarna, tror Sharif Pakzad, näringslivschef i Sundbyberg.

Skriven av Henrik Ekberg 2014-05-01 | Näringsliv


Artikelbild

Sundbyberg är landets mest företagstäta kommun med över 4 000 företag på en yta av nio kvadratkilometer.
Bild: Sundbybergs kommun


Även om Sundbyberg halkade ner några placeringar i den senaste rankingen så råder det ingen tvekan om att företag trivs bra och också gärna etableringar sig i landets mest företagstäta kommun. Över 4 000 företag trängs på en yta av nio kvadratkilometer.
– Vi har en bra dialog med näringslivet och klimatet är väldigt bra. Men det kan bli ännu bättre. Därför jobbar vi nu för att förbättra den kommunala servicen ytterligare, säger Sharif Pakzad.

Sundbyberg har gått från att vara en mindre industristad till att bli en stad med stor tjänste- och kunskapssektor. Med SEB:s etablering och Swedbanks flytt av huvudkontoret till Sundbyberg börjar också ett finans­kluster att växa fram. Dit kan även Toyota Finans, Ica Finans och Kronofogdens etableringar räknas.

Artikelbild

Sharif Pakzad, näringslivschef i Sundbyberg.
Bild: Sundbybergs kommun


– När Svenska Kraftnät flyttade hit sa Mikael Odenberg att vi flyttade ut ur Stockholm till Sundbyberg för att komma närmare Stockholm. Och lite så är det, kommunikationerna här är otroligt bra och blir ännu bättre när Järnvägen genom Sundbyberg grävs ner. Upprustningen och satsningen som görs nu vid Hallonbergen är också något som får stor betydelse för kommunen, säger Sharif Pakzad.

Grannkommunen Solna knep för sjunde året i rad förstaplatsen i Svenskt näringslivs ranking över landets främsta företagarkommuner. Resultatet bygger på bland annat på företagens egna bedömningar av landets kommuner.
– Vi jobbar på bred front för att skapa rätt förutsättningar för näringslivet. Företag vill till expansiva kommuner och samtidigt har vi varit duktiga på att ta fram attraktiva lokaler. Tillgången till specialkunskaper, som till exempel finns i vårt Life Sciencekluster med Karolinska som spindeln i nätet är också viktigt för att locka företag, säger Åsa Bergström, näringslivschef i Solna.
"Företag vill till expansiva kommuner"
I Solna växer nu sex nya stadsdelar fram, däribland Arenastaden, Ulriksdal och Hagastaden, och infrastrukturen fortsätter att utvecklas. Dels med Tvärbanans etablering men också med utbyggnaden av tunnelbanan. Byggstart för den nya linjen från Odenplan via Hagastaden till Arenastaden planeras till 2016 och tågen beräknas börja rulla till Hagastaden 2020 och till Arenastaden 2022. Det här projektet ser Åsa Bergström som det viktigaste för Solnas utveckling sett långsiktigt. Kortsiktigt är det betydelsefullt att bygga bostäder.
– Vi hör till de kommuner som bygger mest i länet, men vi måste fortsätta jobba med det och inte slå oss till ro. För att alla företag som kunna locka anställda till sig måste det finnas bostäder.
Artikelbild

För sjunde året i rad knep Solna förstaplatsen
i Svenskt Näringslivsranking.
Bild: Solna kommun


Enbart de senaste veckorna har ett par större bolag bestämt sig för Solna som ny hemadress. Ett av världens största hälso- och sjukvårdsföretag, Johnson & Johnson, flyttar hela sin Stockholms­verksamhet till Ulriksdal under 2016. Och Telia Sonera avbröt nyligen planerna på ett nytt huvudkontor i Kristineberg och väljer i stället Solna och Arena­staden, vilket betyder ytter­ligare 3 500 nya jobb för kommunen.
– Det är en fantastisk utveckling som vi tidigare aldrig har sett, kommenterar kommunstyrelsens ordförande, Pehr Granfalk (M), den senaste tidens nya arbetstillfällen som tillkommit.

Men Åsa Bergström vill också lyfta fram den nyföretagaranda som finns bland unga i kommunen. En rad mindre företag blommar ständigt upp, vilket också är ett resultat av kommunens arbete med att utveckla nya mötesytor mellan alla företag, såväl stora som små. Framtiden ser onekligen ljus ut för Solna. Men också för grannkommunerna. Vilket är nog så viktigt.
– I Svenskt Näringslivs ranking flåsar Sollentuna och Upplands Väsby oss i nacken på en andra och tredje plats. Det är enbart positivt och triggar oss att fortsätta utvecklas.




Prenumerera på Lokalnytts nyhetsbrev


Lokalnytts nyhetsbrev skickas ut en gång per vecka och innehåller artiklar inom kontor, arbetsliv, fastigheter och evenemang.

Prenumerationen är helt gratis och ni kan avbryta den när som helst.

Klicka här för att påbörja er prenumeration

Relaterade artiklar

Stor efterfrågan på kontorslokaler i Stockholm Stor efterfrågan på kontorslokaler i Stockholm Företag fortsätter lämna Stockholm city Företag fortsätter lämna Stockholm city Hälsoföretag från Sollentuna till Hagastaden Hälsoföretag från Sollentuna till Hagastaden Nytt restaurangkoncept till Globenområdet Nytt restaurangkoncept till Globenområdet Nod – Kistas nya innovativa mötesplats invigd Nod – Kistas nya innovativa mötesplats invigd Stor efterfrågan på kontorslokaler i Stockholms innerstad Stor efterfrågan på kontorslokaler i Stockholms innerstad