"Speciella" lokaler på tapeten i Stockholm

Moderna, öppna ytor med gott inomhusklimat är något som efterfrågas av företag i dag, säger Cecilia Carlstedt på Nordier. Men även lokaler som har något speciellt. – Till exempel lokaler med industrikänsla, säger hon.

Skriven av Henrik Ekberg 2015-05-01 | Hyresanalys

Dela på linkedIn

Artikelbild

Vilka skulle du säga är de tydligaste trenderna just nu på lokalhyresmarknaden i Stockholm?

– Det är i dag god aktivitet på Stockholms lokalhyresmarknad. Avslutsfrekvensen är hög och de flesta företag flyttar för att de växer och blir större, alternativt vill uppdatera/uppgradera sitt kontor.

Artikelbild

Cecilia Carlstedt


– Trenden med aktivitetsbaserade kontor håller i sig. Konceptet är numer välkänt hos de flesta men har inte slagit igenom helt på bred front. "Vi söker ett öppet och modernt kontor, men vi tänkte nog inte sitta aktivitetsbaserat just nu …".

- Detta är något jag som uthyrare hör från flera kunder, vilket är en stor skillnad från för ett år sedan då inte fullt så många kände till konceptet med aktivitetsbaserat arbetssätt. Vi får se om aktivitetsbaserade kontor blir vanligare än dagens "standardkontor" med öppet landskap framöver.


Vilka områden är populärast just nu och vad efterfrågas där?

– Centrala lägen i Stockholms Innerstad är (som alltid) mest efterfrågat. De stigande hyresnivåerna gör dock att många riktar sina blickar till övriga innerstaden eller utanför tullarna.

- Goda kommunikationslägen är mest attraktivt både i ytterstaden och i stadens centrala delar och spårbunden trafik ses nästan som en förutsättning. Generellt är norrort starkare än söderort men områden som Liljeholmen, Telefonplan och Globen/Slakthusområdet syns allt oftare i lokalförfrågningarna, som alternativ till Solna, Sundbyberg och Kista.

– Gällande vad som efterfrågas av de lokalsökande företagen så ligger moderna, öppna ytor med gott inomhusklimat högt upp på önskelistan. Även lokaler med industrikänsla eller något annat som gör lokalen "speciell" lockar kunder.

- Särskilt när det är yngre bolag eller företag inom någon kreativ näring som reklam, design eller arkitektur som är ute och söker.

– Det är för närvarande ont om lokaler för lättindustri med tilltagen takhöjd och gott om ytor utomhus. I takt med att staden växer förädlas områden med byggnader av detta slag och det blir allt svårare att hitta bra ersättningslägen med god infrastruktur och rimliga hyresnivåer.

- Bilmekaniker, snickerier och andra hantverkare får allt svårare att hitta någonstans att verka. Vakansgraden för mindre lokaler av denna typ är bland de lägsta i Stockholm.


Finns det några lediga lokaler i dessa områden?

– Utbudet är relativt gott. I innerstaden, där husen generellt är av äldre snitt är det självklart svårare att hitta öppna kontorsytor med gott inomhusklimat men i samband med större avflyttningar (och med en god betalningsvilja hos marknaden) är det allt fler fastighetsägare som väljer att göra genomgripande renoveringar och moderniseringar i sina äldre hus.

– I ytterstaden finns det till större del möjlighet att bygga nytt, så för de företag som söker lite större ytor (ett par tusen kvadratmeter) finns det tämligen många projekt att välja på.


Hur tror du att hyrorna kommer att förändras den närmaste tiden?

– Hyrorna har varit på väg upp ett tag nu. Så länge som den generella ekonomin är stark så tror jag att efterfrågan kommer att vara stabil och ytterligare någon ökning kan vara realistisk innan vi ser en avmattning igen.


Finns det något utvecklingsprojekt som du ser som extra intressant just nu?

– Urban Escape är ett jättespännande projekt mitt i city. Hela Gallerian-kvarteret byggs om och byggs till och totalt kommer det, förutom shoppingdelen att bli drygt 60 000 kvadratmeter kontor och tre hotell med olika profiler. Delar av kontoren kommer att bli dedikerade för ett koncept där man går ifrån det traditionella kontors-tänket och istället fokuserar på arbetsmiljöer, möten och innovationer. Lite mer som en arbetsgemenskap.

– Det som gör hela detta gigantiska projekt extra intressant är att fastighetsägaren går in med en större målbild än vad som kanske skulle vara nödvändigt. När man jobbar med byggnader i ­absolut cityläge kan man vara relativt trygg med att det alltid kommer att finnas ett intresse, just för att läget är så centralt.

- Här nöjer man sig inte med det utan lägger upp en plan även för de bitvis tråkiga och outnyttjade torg- och gatudelar som omger kvarteret. Ett samarbete med staden och intilliggande fastighets­ägare är en förutsättning.

- Man väljer alltså inte den enklaste vägen utan skapar en vision och satsar stort på framtidens lösningar. Åtminstone jag kommer att hålla ett öga på Urban Escape.

Sök lediga lokaler i Stockholm!


Dela på linkedIn


Prenumerera på Lokalnytts nyhetsbrev


Lokalnytts nyhetsbrev skickas ut en gång per vecka och innehåller artiklar inom kontor, arbetsliv, fastigheter och evenemang.

Prenumerationen är helt gratis och ni kan avbryta den när som helst.

Klicka här för att påbörja er prenumeration

Relaterade artiklar

Stor investeringspotential i Stockholm Stor investeringspotential i Stockholm Solna dominerar svenskt näringsliv Solna dominerar svenskt näringsliv "Stockholm ska vara en stad för alla" "Stockholm ska vara en stad för alla" Stor efterfrågan på kontorslokaler i Stockholm Stor efterfrågan på kontorslokaler i Stockholm Kjell & Company nya i Sundbyberg Kjell & Company nya i Sundbyberg Stockholm följer Londons utveckling av kontorslokaler Stockholm följer Londons utveckling av kontorslokaler