Stabil kontorsmarknad i Stockholm

Efterfrågan på moderna, flexibla kontor i Stockholm ökar, konstaterar Thomas Jalde, affärschef Corporate Solutions på Colliers och Karl Liljequist, analytiker på Colliers.

Skriven av Thomas Jalde och Karl Liljequist 2014-02-02 | Hyresanalys

Dela på linkedIn

Artikelbild

Kontorsmarknaden i Stockholm är fortsatt stabil och efterfrågan på moderna, flexibla kontor i attraktiva lägen fortsätter att öka. Stora hyresgäster, exempelvis Swedbank och Nordea, väljer att flytta från de centrala delarna av city till moderna och mer kostnadseffektiva lokaler i tillväxtområden. Samtidigt ser vi mindre och unga företag som väljer att etablera sig centralt.

Telia Soneras nya huvudkontor


Många fastighetsägare ser omflyttningarna som en möjlighet att modernisera och effektivisera sina lokaler medan andra väljer att konvertera fastigheterna till annan användning, exempelvis hotell. Samtidigt byggs nya kontor i utvecklingsområden som Västra Kungsholmen, Hagastaden, Hammarby Sjöstad och Arenastaden.
Artikelbild

Thomas Jalde, affärschef på Colliers.
Bild: Colliers


Utvecklingen av Västra Kungsholmen från arbets- och industriområde till bostads- och kontorsområde pågår och förväntas fortgå till 2020. Ett nämnvärt nyproduktionsprojekt är Telia Soneras nya huvudkontor om 50 000 kvadratmeter som NCC utvecklar. Projektet beräknas vara klart 2017, 2018 och förväntas rymma cirka 3 500 arbetsplatser.

Bostäder och kontor i Haga


Utbyggnaden av tunnelbanan är central för tillväxtområdenas attraktivitet och såväl Hagastaden som Arenastaden får nya stationer i den största kollektivtrafiksatsningen på 40 år. Hagastaden växer fram på gränsen mellan Stockholm och Solna med en integrerad kombination av bostäder och arbetsplatser. Vid Solna station växer den nya stadsdelen Arenastaden fram. Här omvandlas ett gammalt arbetsområde till bland annat bostäder och kontor. Hammarby Sjöstad är ytterligare ett bra exempel på utvecklingsområden som går från industri till blandad stadsbebyggelse och även här är omvandlingen av infrastrukturen central.
Artikelbild

Karl Liljequist, analytiker på Colliers.
Bild: Colliers


Samlad bild av lokalerna


Hyresmarknaden i Stockholm förutspås ha en försiktigt positiv utveckling under 2014. Kommunikationer blir allt viktigare för utvecklingsområdenas attraktivitet och det är framför­allt kollektivtrafikstillgänglighet som efterfrågas.
Rådet vi vill ge företag som söker lokaler är att skapa sig en så bra och samlad bild som möjligt över vilka lokaler som finns att tillgå tillsammans med de hyresnivåer som finns. Det är även viktigt att vara klar över vilka behov som man ställer på de nya lokalerna.

Grundligt förarbete av hyresgästerna


På Colliers kan vi även visa på vilka krav man kan ställa som hyresgäst när man förhandlar sitt kontrakt. Det är viktigt att ni som hyresgäst är ute i god tid för att sätta en plan för nuläget, och vad man i dag tror om framtiden, tillsammans med budgetramar och tidsplan. Ju grundligare förarbete, desto bättre möjligheter för ett bra och lyckat projekt när ni som hyresgäst flyttar in i lokalen.
Artikelbild


Hitta ditt nya kontor i Stockholm!


Dela på linkedIn


Prenumerera på Lokalnytts nyhetsbrev


Lokalnytts nyhetsbrev skickas ut en gång per vecka och innehåller artiklar inom kontor, arbetsliv, fastigheter och evenemang.

Prenumerationen är helt gratis och ni kan avbryta den när som helst.

Klicka här för att påbörja er prenumeration

Relaterade artiklar

"Kista är tillväxtmotorn i regionen" "Kista är tillväxtmotorn i regionen" Nya stadsbyggnadschefen om Sundbybergs framtid Nya stadsbyggnadschefen om Sundbybergs framtid Stockholm Continental - mötesplatsen för allt och alla Stockholm Continental - mötesplatsen för allt och alla Hyrorna i Stockholm fortsätter uppåt Hyrorna i Stockholm fortsätter uppåt Företag fortsätter lämna Stockholm city Företag fortsätter lämna Stockholm city Förbättrad kollektivtrafik ökar Brommas attraktionskraft Förbättrad kollektivtrafik ökar Brommas attraktionskraft