FRÅGA: Vi hyr sedan cirka tio år tillbaka en lokal i en fastighet där vi bedriver caféverksamhet. Utanför lokalen har vi på sommaren en uteservering. Vi har själva byggt trall och staket och det finns en muntlig överenskommelse med hyresvärden om att uteserveringen ingår i hyresavtalet. Fastigheten såldes för cirka ett år sedan. Nu har den nya hyresvärden sagt upp uteserveringen för upphörande och avflyttning. I uppsägningen hänvisar de till att uteserveringen inte ingår i det skriftliga hyresavtalet och att de därför har rätt att säga upp denna nyttjanderätt. Uteserveringen är väldigt viktig för vår verksamhet, vad gäller?
FRÅGA: Jag hyr en lokal för min affärsverksamhet, försäljning av trädgårdsartiklar. Hyresvärden har sagt upp mig för avflyttning till hyrestidens utgång eftersom huset som lokalen ligger i ska rivas. Hyresavtalet upphör den sista mars men byggnaden ska inte rivas förrän under hösten. Hyresvärden har erbjudit mig en annan lokal, men jag har tackat nej eftersom det passar mig att avveckla min verksamhet i närtid. Men jag skulle gärna bedriva min verksamhet lite längre än till den sista mars. Jag har hört att man kan få två års uppskov med avflyttningen om man vänder sig till hyresnämnden. Vad gäller?
FRÅGA: Jag hyr ett litet kontor och nu har hyresvärden sagt upp mig för avflyttning. Som skäl har hyresvärden angett att en annan hyresgäst, som hyr ett betydligt större kontor, vill ha utökade lokalytor. Jag har hört att den hyresgäst som blir uppsagd för avflyttning kan ha rätt till skadestånd. Nu säger hyresvärden att jag inte har rätt till skadestånd eftersom hyresgästen med det stora kontoret är en så viktig hyresgäst att deras önskemål måste tillgodoses. Hyresvärden har anvisat en annan lokal till mig men den ligger sämre till än den lokal jag har i dag. Kan det vara rätt att behandla hyresgäster olika beroende på storleken av deras lokaler? Har jag någon rätt till skadestånd och hur ska jag ställa mig till erbjudandet om den andra lokalen?
FRÅGA: Jag driver en klädbutik och hyr för detta ändamål sedan tio år en lokal i ett större köpcentrum utanför city. Mitt nuvarande hyresavtal förlängs automatiskt med tre år om det inte sägs upp. Det är cirka 1,5 år kvar tills det löper ut nästa gång. Hyresvärden har nu meddelat mig att denne avser att bygga om anläggningen och i samband därmed flytta min lokal. Om jag inte går med på detta kommer hyresvärden att säga upp mig. Kan hyresvärden tvinga mig att flytta?
FRÅGA: Hur ska jag göra för att säga upp mitt lokalhyreskontrakt på rätt sätt? Kan jag begära till exempel en annan yta än vad jag har i dag? Vad händer när mitt hyreskontrakt väl är uppsagt och måste jag flytta om jag inte kommer överens med hyresvärden?
FRÅGA: Jag skulle vilja få lägre hyra på min lokal. Hur ska jag göra för att säga upp mitt lokalhyreskontrakt på rätt sätt? Vad händer när mitt lokalhyreskontrakt väl är uppsagt och måste jag flytta om jag och hyresvärden inte kommer överens?
FRÅGA: Jag hyr lokaler för kontor och har blivit uppsagd av hyresvärden då huset ska byggas om i sin helhet. Hyresvärden har erbjudit mig en ersättningslokal som jag inte vill ha. Jag har förstått att om den erbjudna lokalen kan anses godtagbar så har jag inte rätt till ersättning. Vilka möjligheter har jag att tacka nej till erbjuden ersättningslokal med bibehållen rätt till ersättning från hyresvärden på grund av att hyresvärden vägrar förlänga hyresavtalet?
Fråga: Vi är ett bolag som bedriver hälsoverksamhet. Vår lokal ligger belägen i ett hus som ägs av kommunen. Kommunen har nu sagt upp oss och i uppsägningen meddelat att vi får stanna om hyran höjs. Hyrestiden – som är tre år – löper ut den 31 december i år, och uppsägningen är daterad den 31 augusti. Uppsägningstiden är tre månader. Av uppsägningen framgår endast att ”Hyresavtalet sägs härmed upp. För fortsatt hyresförhållande begär hyresvärden en höjning av hyran”. Uppsägningen skickades till bolaget i rekommenderat brev. Hur ska vi gå vidare med detta?
Henrik Eliason på Svensk Handel Juridik reder ut vad som händer om man hittar en köpare efter att kontraktet sagts upp.
FRÅGA: Vi driver en servicebutik i en lokal som vi hyr i första hand. Bredvid vår lokal driver vår hyresvärd en egen verksamhet. Våra två verksamheter är mycket beroende av varandra och vi har haft ett gott samarbete, dock har vi inga avtal skrivna avseende samarbetet utan hyresavtalet är det enda undertecknade avtalet oss emellan. Nu hävdar hyresvärden att han behöver lokalen själv och har därför sagt upp oss för avflyttning. Är detta skäl nog för att vägra förlängning eller har vi rätt till ersättning? Hyresvärden har förvisso erbjudit sig att betala 150 000 kronor, men det är lite i jämförelse med hur mycket vår verksamhet är värd.
Maria Ingelsson och Åsa Nyqvist på advokatfirman Lindahl ger goda råd kring när det gäller uppsägning av hyreskontrakt för en lokal.