Stor investeringspotential i Stockholm

Både lönesumman och investeringspotentialen ökar i Stockholms. Ett gyllene läge för bostadsbyggare, enligt Jesper Ackinger, vice vd på Stockholm Business Region Development.

Skriven av Henrik Ekberg 2014-09-01 | Näringsliv


Stockholms näringslivsklimat präglas av en mångfald. Omkring 700 olika branscher finns representerade och en stor del verkar inom tjänste­sektorn och den kunskapsintensiva sektorn.
– Mångfalden gör näringslivet starkt. Lönesumman ökade första kvartalet med 3,7 procent i Stockholms län, jämfört med föregående kvartal, säger Jesper Ackinger.
Artikelbild

Jesper Ackinger, vice vd på Stockholm
Business Region Develop­ment.
Bild: Henrik Ekberg


Effektivare


En färsk undersökning visar att företagare i Stockholm tycker att stadens service har förbättrats det senaste året. År 2005 låg Stockholms NKI, Nöjd-Kund-Index, på 60. I dag har den siffran stigit till 70. Framför allt tycker företagarna att Stockholms stad har blivit ­effektivare och att handläggningen går snabbare.

– Vi har jobbat målmedvetet för att förbättra servicen mot näringslivet. På SBR har vi inrättat en företagslots som nu håller på att läggas över på Kontaktcenter Stockholm för att kunna ge ännu bättre service. Vi har en elektronisk företagslots där man utgår från företagens behov och inte stadens organisation.
– Vill man till exempel starta ett kafé så finns allt paketerat på nätet som rör uppstart av just kafé. Miljöförvaltningen har arbetat hårt med sina tillstånd och stadsbyggnadskontoret med att effektivisera bygglovs­ärendena.

Nya företag


Enligt Stockholmskonjunkturen så startades det ­under första kvartalet i år närmare 6 000 företag i ­länet och lite drygt 3 500 i staden, vilket är en ökning från förra året. Samtidigt minskade konkurserna. Och under det senaste året har investeringspotentialen ökat med nästan 300 miljarder kronor och uppgår nu till 800 miljarder kronor fram till 2020.

"Det finns ett stadigt intresse att investera i Stockholmsregionen"

– Det finns ett stadigt intresse att investera i Stockholmsregionen och man kan med stor sannorlikhet räkna med en långsiktig värdeökning för bland annat fastighetsägare. I den här investeringsvolymen på 800 miljarder kronor ligger enbart projekt i pipeline, alltså som kommer att genomföras.

– Där märks bland annat satsningar på järnvägar, vägar och nio nya tunnelbanelinjer, men framför allt så är det många bostäder som ska byggas. Är man ­bostadsbyggare så är det alltså ett gyllene läge just nu i Stockholm, vi behöver alla krafter vi kan få.

Många stora aktörer väljer att lämna Stockholms city för ytterområdena. Ser du något problem med det?


– Nej. Det är snarare en möjlighet, vilket kanske låter som en klyscha. Men Stockholms län är en fungerande arbetsmarknadsregion, vi har mycket bra pendlingsmöjligheter mellan kommunerna och där ingår även Västerås och Eskilstuna. Jag tycker det är bra att arbetstillfällena blir kvar i regionen.

– Det faktum att vissa flyttar ger oss möjligheter att göra nya investeringar i Stockholms city. Vi behöver till exempel fler hotell och det är på gång nu i och med satsningen på Stockholm Urban Escape. Jag tror att detta kommer att innebära att vi får ett city som lever 24 timmar om dygnet och just det är ett litet problem i dag med de stora kontorskoncentreringar som gör att det kan kännas lite öde kvällar och helger.

Artikelbild

En del av Urban Escape Stockholm är
ombyggnaden av Gallerian.
Bild: Henrik Ekberg



Vilka nya projekt eller etableringar skulle du vilja lyfta fram i Stockholm?


– Ombyggnationen av Gallerian är intressant eftersom den levandegör bottenvåningen och skapar mer butiksutrymme. I dag är Brunkebergstorg nästan helt avbefolkat dagtid, men där kommer det också att bli mer liv och rörelse med satsningen på Urban Escape Stocholm. Sen tycker jag att det är intressant att vissa stora kedjor väljer innerstaden, det senaste exemplet är XXL:s etablering vid Hamngatan/Regeringsgatan. Det visar att city fortfarande har sin attraktionskraft.

– Sen har vi Citybanan; den nya pendeltågstunneln mellan Tomteboda och Stockholms södra, där stationen vid T-Centralen kommer att bli den största i landet. Citybanan ska stå klar 2017. Pembroke bygger kontor på Mäster Samuelsgatan, Strömkajen har rustats upp och inte minst har vi Nobel Center som planeras på Blasieholmen och som kommer att bli en märkesbyggnad utöver det vanliga i ett attraktivt läge.

Vilka är de största utmaningarna för Stockholms näringsliv?


– Varje år gör vi 500 företagsmöten för att lyssna efter vad företagen saknar i Stockholm. Flera år i rad har frågan om fler bostäder toppat önskemålen då det hindrar talanger från att flytta hit. Kompetensbristen lyfts också, särskilt hur vi tar tillvara kompetensen hos Stockholmare med utländsk bakgrund. Bostadsbrist blir också kompetensbrist. Slutligen är det viktigt att få fler direktlinjer till Stockholm-Arlanda från olika ­delar av världen.



Sök lediga lokaler i Stockholm!




Prenumerera på Lokalnytts nyhetsbrev


Lokalnytts nyhetsbrev skickas ut en gång per vecka och innehåller artiklar inom kontor, arbetsliv, fastigheter och evenemang.

Prenumerationen är helt gratis och ni kan avbryta den när som helst.

Klicka här för att påbörja er prenumeration

Relaterade artiklar

Hägersten-Liljeholmen som växer så det knakar Hägersten-Liljeholmen som växer så det knakar "Hyresnivåerna på lokaler kan stiga något" "Hyresnivåerna på lokaler kan stiga något" "Stockholm ska vara en stad för alla" "Stockholm ska vara en stad för alla" Upplands Väsby i topp Upplands Väsby i topp Nybildad arkitektbyrå till Fatburen Nybildad arkitektbyrå till Fatburen Stigande hyresnivåer att vänta i Stockholm Stigande hyresnivåer att vänta i Stockholm