1600-talet möter 2000-taler i Norrköping

Hotell, restaurang, kontor och bostäder. När det öde kvarteret Spinnhuset, strax norr om Hamnbron i Norrköping, fylls med nytt liv möts 1600-talet och 2000-talet.

Skriven av Nicklas Tollesson 2014-03-01 | Utveckling


Artikelbild

Bronsfastigheter, med vd:n Peter Bodefalk, har stora planer för kvarteret Spinnhuset i Norrköping.
Bild: Nicklas Tollesson


När Lokalnytt hälsar på i början av sommaren pågår ännu de arkeologiska utgrävningarna. Marken är full av lämningar från 1600- och 1700-talen.

– De har hittat mynt, en kanonkula, porslin och mängder av kritpipor som man rökte med på den tiden, säger Peter Bodefalk, vd för Bronsfastigheter, som tillsammans med Eklöf Invest och Höglandets Invest äger Spinnhuset Fastighets AB, som utvecklar kvarteret.

Det kanske mest fascinerande fyndet ligger helt öppet framför oss – ett helt intakt golv av kullersten, som tros vara från tidigt 1600-tal. I ett par hundra år har det legat gömt en meter under markytan.

Lätt datera med mynt i grunden


– De ska lyfta golvet och se vad som finns under. På den tiden lade man ofta mynt i grunderna, det troddes föra med sig tur. Sådana fynd kan göra det lättare att datera golvet, säger Peter Bodefalk, som hoppas kunna återanvända en del av de gamla stenarna som grävs upp.

– Vi tar vara på så mycket som möjligt. Det hade varit kul att kunna stensätta exempelvis hotellets innergård med stenar som kommer fram i utgrävningarna.
"Vi tar vara på så mycket som möjligt"
Tankarna på att utveckla kvarteret har funnits i närmare fem år. Men det var först när man fick klart med en hotelloperatör som man kunde gå vidare. I december förra året skrevs kontrakt med Petter Stordalens Nordic Choice Hotels, som kommer att öppna ett hotell enligt Comfort-konceptet här.

I augusti påbörjas själva byggnationen. Spinnhuset Fastighets AB köpte i våras de två 1800-talsfastigheterna på Saltängsgatan 27 och 29 av Norrköpings kommun. Lokalerna har stått tomma i flera år, och de kommer nu att byggas ihop och den nuvarande öppningen mellan byggnaderna kommer att utgöra entrén till hotellet. Bakom de gamla byggnaderna uppförs en ny – längs Packhusgatan – som byggs ihop med de två gamla.

– Det är alltid en utmaning att bygga ihop gammalt och nytt. Vi kommer att bevara så mycket som möjligt i det gamla kvinnohuset, det är välbyggt. I Hamnbrohemmet, nummer 27, kommer bjälklag att rivas och endast stommen lämnas kvar. Exteriört kommer vi att byta fönster och tak och snygga till fasaderna.

Hotellet – som ska innehålla cirka 180-190 rum – kommer alltså att omfatta både det nya och de två gamla husen.

Restaurang i gamla Tullhuset


Det kommer inte att finnas någon restaurang – bortsett från frukostserveringen – i hotellet. I stället satsar Spinnhuset Fastighets AB på ett restaurangkoncept i det gamla Tullhuset, som ligger på andra sidan Saltängsgatan, precis nere vid Strömmen.

Också det här huset har stått mer eller mindre tomt i flera år, och Spinnhuset köpte det av kommunen i våras.
Artikelbild

– Det är en fin byggnad och ett mycket bra läge för en fin restaurang, precis vid vattnet. Restaurangen kommer att vara helt fristående från hotellet, men vi hoppas givetvis att de båda verksamheterna kan dra nytta av varandra.

Det tre våningar höga Tullhuset omfattar cirka 600 kvadratmeter, och det finns goda möjligheter att använda en våning som festvåning, för konferenser eller liknande.

Norr om hotellbyggnaden kommer cirka 2 000 kvadratmeter nya kontorsytor att uppföras. Kontorshuset byggs parallellt med hotellet och båda enheterna beräknas vara inflyttningsklara i början av 2016. Under de nya byggnaderna anläggs ett parkeringsgarage med cirka 60 platser i etapp ett.

– Vi har intressenter på kontorsytorna, men inga klara kontrakt. Det blir moderna, yteffektiva och miljövänliga kontor – vi planerar att miljöcertifiera hela projektet. Investeringar i passivhusteknik, solceller på tak och geoenergi kommer att ge våra hyresgäster låga framtida energikostnader – ett smart miljöval helt enkelt.

– Det hade varit kul om våra höga miljöambitioner kan locka företag som har någon form av miljöprofil. Det är också ett bra läge för företag som kan dra nytta av inpendlingen med tanke på närheten till resecentrum. Kanske företag som kommer att arbeta med Ostlänken eller den framtida utbyggnaden av östra Saltängen, funderar Peter Bodefalk.

I det nordvästra hörnet av kvarteret finns det möjlighet att bygga ytterligare cirka 3 000 kvadratmeter, men det är i nuläget oklart om det blir kontor eller bostäder.

– I dagsläget är det 40 lägenheter inritade där, men om det visar sig att det går väldigt bra att hyra ut kontorsytorna kan man tänka sig mer kontor och färre bostäder.

Sök lediga lokaler i Norrköping




Prenumerera på Lokalnytts nyhetsbrev


Lokalnytts nyhetsbrev skickas ut en gång per vecka och innehåller artiklar inom kontor, arbetsliv, fastigheter och evenemang.

Prenumerationen är helt gratis och ni kan avbryta den när som helst.

Klicka här för att påbörja er prenumeration

Relaterade artiklar

Positiv utveckling på hyresmarknaden i Östergötland Positiv utveckling på hyresmarknaden i Östergötland Rusta sätter Östergötland på logistikkartan igen Rusta sätter Östergötland på logistikkartan igen Aktuella hyresnivåer i Östergötland Aktuella hyresnivåer i Östergötland Två nya hyresgäster i Tullhuset i Norrköping Två nya hyresgäster i Tullhuset i Norrköping Rusta öppnar i Mirum Galleria Rusta öppnar i Mirum Galleria Succé för Fastighetsmarknadsdagen Östergötland Succé för Fastighetsmarknadsdagen Östergötland