Positiv utveckling på hyresmarknaden i Östergötland

Hyresnivåerna kommer att utvecklas positivt, och trenden på hyresmarknaden just nu är att kunderna är pålästa och vet vad de söker. Det menar Eleonore Pellams och Lars Svensson på NAI Svefa.

Skriven av Eleonore Pellams (fastighetsvärderare) och Lars Svensson (senior advisor) på NAI Svefa 2015-12-22 | Hyresanalys

Dela på linkedIn

Artikelbild

Vilka är de tydligaste trenderna på hyresmarknaden just nu?
"Kunderna vill att lokalen ska spegla företagets affärsidé och att den är en attraktiv arbetsplats."
– Tendensen på hyresmarknaden just nu är att kunder som söker kontorslokaler är pålästa och verkligen vet vad de eftersöker. De är pålästa om lokalers effektivitet, flexibilitet och lokalerna ska gärna vara utformade utifrån ett tänkt arbetssätt, så kallade aktivitetsbaserade kontor. Kunderna vill att lokalen ska spegla företagets affärsidé och att den är en attraktiv arbetsplats samt gärna att den sticker ut. Lokalen ska ha ett bra skyltläge och nära till kommunikationer, gärna med en hög standard avseende tekniska installationer och med karaktär. Finns det bra lunchutbud, träningsmöjligheter och liknande i lokalens närhet är det ingen nackdel.

– För butiker krävs bra centrala yteffektiva lägen helst i markplan. Restaurang vill ha bra centrala lägen med högt kundflöde och med möjlighet till uteservering.
Artikelbild

Eleonore Pellams
Bild: NAI Svefa


– Logistikföretag kräver stora tomter med bra lägen, med närhet till kommunikationer såsom väg, järnväg, flyg och hamn.

Hur kommer hyresnivåerna att utvecklas framöver?

– Hyresnivåerna kommer att fortsätta utvecklas positivt för de fastighetsägare som är lyhörda för sina hyresgäster och uppfyller kraven från sina hyresgäster. De fastighetsägare som har fastigheter i "heta" centrala lägen kommer lyckas bäst med sina hyresnivåer.

Hur beskriver ni efterfrågan på marknaden i Östergötland för närvarande?

– Efterfrågan är relativt stark när det gäller kontor i bra centrala lägen.

– För butiker är efterfrågan inte lika stor längre som den var för några år sedan. Många handelsområden i länet slåss med vakanser för närvarande.

– För logistiklokaler är etableringarna och förfrågningarna till kommunerna fortfarande stora i Norrköping, Linköping, Motala och Mjölby.
Artikelbild

Lars Svensson
Bild: NAI Svefa


Vilka områden i Östergötland stiger mest i popularitet för närvarande? Varför?

– För kontor är det de centrala delarna med närhet till kommunikationer och kringliggande service, såsom till exempel Linköpings och Norrköpings city som är populärt just nu, samt Mjärdevi.

– För butiker är det bra centrala lägen eller externa handelsområden som är populärast. Här vill man gärna vara tillsammans med "goda grannar" i form av liknande kedjor/utbud och på så sätt stärka destinationen. Här kan vi lyfta fram till exempel Tornby och Ingelsta.

– För logistik krävs närhet till goda kommunikationer som järnväg och motorväg. Detta finner man till exempel i Malmölandet i Norrköping och Viringe industriområde i Mjölby.

Vilka är de viktigaste frågorna för en fortsatt positiv utveckling för näringslivet i staden?

Sök lediga lokaler i Östergötland
– För att ha och locka framgångsrika företag till en stad krävs att många faktorer samspelar. Bra personal med passande utbildning, bra skolor och förskolor med bra och framåtsträvande lärare, bra kommunikationer, stadens utbud av fritidsaktiviteter/kultur måste vara inbjudande och slutligen måste det finnas bostäder. En kombination av detta ger bra förutsättningar för näringslivet.

Några goda råd till företag som söker nya lokaler?

– Företag behöver vara ut i god tid för att hitta den perfekta lokalen som de söker för sina ändamål. Ta gärna hjälp av respektive kommuns näringslivsbolag som har de kontakter som behövs för att ta sig in på marknaden.


Dela på linkedIn


Prenumerera på Lokalnytts nyhetsbrev


Lokalnytts nyhetsbrev skickas ut en gång per vecka och innehåller artiklar inom kontor, arbetsliv, fastigheter och evenemang.

Prenumerationen är helt gratis och ni kan avbryta den när som helst.

Klicka här för att påbörja er prenumeration

Relaterade artiklar

ÅF slår ihop Linköpingskontor ÅF slår ihop Linköpingskontor "Det är bara kreativiteten som begränsar oss" "Det är bara kreativiteten som begränsar oss" Fullsatt och fullspäckat på Fastighetsmarknadsdagen Östergötland Fullsatt och fullspäckat på Fastighetsmarknadsdagen Östergötland LFV flyttar till Magnentus Building i Norrköping LFV flyttar till Magnentus Building i Norrköping Två nya hyresgäster i Tullhuset i Norrköping Två nya hyresgäster i Tullhuset i Norrköping Stor efterfrågan på kontor i Linköping Stor efterfrågan på kontor i Linköping