Aktuella hyresnivåer i Östergötland

Bra tryck i dag – och på sikt betyder Ostlänken mycket för regionen. Charlotte Danielsson, analytiker på Newsec, har en positiv syn på hyresmarknaden i Östergötland. Här ger hon sin syn på marknaden och presenterar aktuella hyresnivåer och vakansgrader (andel lediga lokaler) i regionen.

Skriven av Nicklas Tollesson 2014-06-01 | Hyresanalys

Dela på linkedIn

Artikelbild

Aktuella hyresnivåer och vakansgrader (andel lediga lokaler) i Linköping.


Artikelbild

Aktuella hyresnivåer och vakansgrader (andel lediga lokaler) i Norrköping.}}


Charlotte Danielsson är analytiker på Newsec, som är Nordens i särklass största fastighetskonsult. Hon har en bra överblick på fastighetsmarknaderna runt om i Sverige och hon tror att Östergötland kommer att bli en allt hetare marknad framöver.

– Ja, det finns förutsättningar för det. Både Linköping och Norrköping är stabila fastighetsmarknader. Det är god efterfrågan på kontor, framför allt i Linköping. Det finns många starka lokala aktörer och det finns förutsättningar för att också aktörer utifrån framöver kommer att vända blickarna mot regionen.

Artikelbild

Charlotte Danielsson
Bild: Newsec


Vad beror detta på?
– Den svenska fastighetsmarknaden har utvecklats starkt på senare tid. Direktavkastningskraven har sjunkit i Stockholms- och Göteborgsområdena – fastighet­erna har alltså blivit dyrare – och detta leder till att investerarna istället börjar leta efter möjligheter i regionstäderna. Då är Linköping och Norrköping, som utgör den fjärde största regionen i Sverige, ett intressant alternativ.

Charlotte Danielsson ser beslutet om Ostlänken som en mycket positiv faktor på sikt.

– Utbyggd infrastruktur är alltid positivt, både för näringslivet och för invånarna. Stockholm är, och kommer under överskådlig framtid att vara, Sveriges tillväxtmotor. Ostlänken kommer att innebära att man får bra förutsättningar för att bo i Norrköping eller Linköping även om man jobbar i Stockholm. Det blir också lättare att locka kompetent personal från Stockholm till företag i Östergötland. Jag vill dock också lägga in en brasklapp – Ostlänken kan leda till att större företag kanske inte behöver ha kontor i både Stockholm och Östergötland, man kanske väljer att bara finnas i Stockholm, eftersom det går så bra att pendla.


Vilka är de viktigaste frågorna för en fortsatt positiv utveckling i regionen?
– Att samarbetet mellan Norrköping och Linköping utvecklas. Det skiljer trots allt bara fyra mil mellan städerna. Kan de arbeta som en region istället för som två städer är mycket vunnet.

Sök lokaler i Östergötland


Dela på linkedIn


Prenumerera på Lokalnytts nyhetsbrev


Lokalnytts nyhetsbrev skickas ut en gång per vecka och innehåller artiklar inom kontor, arbetsliv, fastigheter och evenemang.

Prenumerationen är helt gratis och ni kan avbryta den när som helst.

Klicka här för att påbörja er prenumeration

Relaterade artiklar

LFV flyttar till Magnentus Building i Norrköping LFV flyttar till Magnentus Building i Norrköping "Det är bara kreativiteten som begränsar oss" "Det är bara kreativiteten som begränsar oss" Stabila hyresnivåer och sjunkande vakanser i Östergötland Stabila hyresnivåer och sjunkande vakanser i Östergötland Positiv utveckling på hyresmarknaden i Östergötland Positiv utveckling på hyresmarknaden i Östergötland Konvertering av lokaler till bostäder allt vanligare Konvertering av lokaler till bostäder allt vanligare Två nya hyresgäster i Tullhuset i Norrköping Två nya hyresgäster i Tullhuset i Norrköping