Niagara - Malmö högskolas nya portalbyggnad
På Universitetsholmen i Västra Hamnen växer nu Malmö högskolas portalbyggnad fram. Spektakulära Niagara blir platsen för 470 högskoleanställda och 4 500 studenter. <br /> <br /> – Nu får vi möjlighet att använda lokalerna på ett bättre sätt, säger Kristian Andersson, projektledare på Malmö högskola.
Skriven av Henrik Ekberg 2014-08-01 | Utveckling
Malmö arkitektur öresund malmö högskola
Från Malmö Centralstation ser det redan klart ut. De tre huskropparna står där stolta och glänser denna soliga höstdag när Lokalnytt hälsar på. Men kommer man närmare ser man att det råder full aktivitet vid byggarbetsplatsen.
– Nu jobbar vi invändigt, förklarar Kristian Andersson och tar med mig på en rundtur inne i de tre huskropparna som hänger samman med ett 25 meter högt atrium i mitten.
"Roligt projekt"
2011 utsågs efter en upphandling Akademiska Hus till byggherre och ägare av Niagara, som har ritats av danska arkitektkontoret Lundgaard & Tranberg. Projektet drivs i samverkan mellan de olika aktörerna, som är Malmö högskola, Akademiska Hus samt generalentreprenören, byggföretaget Thage.
– Det är ett väldigt intressant och roligt projekt att jobba med eftersom allt inte är färdigprojektet och mycket växer fram och beslutas under resans gång. På det sättet spar vi tid och pengar och nyttjar samtliga inblandades olika spetskompetenser, berättar Jan Andersson.
Den runda formen på aluminiumfasaden, som till utseendet påminner om kuggremmar, har man valt för att skapa så mycket fasad och fönster som möjligt för att på det sättet öka ljusinsläppet. Den största utmaningen så här långt har varit att grundlägga byggnaden.
– Det var ett mycket större flöde av grundvatten än vad vi räknade med. Därför tvingades vi att pumpa upp 4 000 liter grundvatten per minut för att kunna grundlägga bygganden. Men efter att vi rett ut det så har det mesta gått enligt planen, säger Jan Andersson.
Fantastisk utsikt
Husen är sex, åtta och tolv våningar höga. Undervisningslokalerna kommer att finnas i den lägsta byggnadens nedre plan och kontorsutrymmena – som blir aktivitetsbaserade – längre upp i husen. På det lägsta husets tak har redan en trädgård anlagts.
Utsikten är fantastisk ut mot hamnen
Kristian Andersson visar runt mig på det gröna taket där bänkarna står tätt. Hit är förutom studenter och högskolepersonal, även allmänheten välkomna. Utsikten är fantastisk ut mot hamnen. Inne i det heligaste arbetar byggarbetarna. Det runda temat återkommer även här; den mörkbetsade panelen på väggarna smyger runt hörnen. Elementen, fönsterrutor, räcken, ja allt är fritt från kanter.
– Det är en akustisk utmaning att bygga med rundade hörn, eftersom de kan fånga upp inkommande ljud och reflektera tillbaka det. Men vi kommer att lyckas med det, försäkrar Kristian Andersson.
Klart till hösten
Niagara, som kommer att miljöcertifieras enligt Miljöbyggnad, får en BTA på 25 000 kvadratmeter. I april 2015 lämnar Akademiska Hus över Niagara till högskolan som då påbörjar inredningsarbetet. Hösten 2015 ska Niagara stå helt klart; då flyttar fakulteterna Kultur och samhälle samt Teknik och samhälle in i lokalerna. Det betyder då att majoriteten av Malmö högskola finns samlad vid Universitetsholmen i Västra Hamnen. Intill Niagara ligger Orkanen, universitets andra hus på Universitetsholmen. Flytten till lokalerna i Niagara innebär att Malmö högskola minskar den totala lokalytan samtidigt som det blir enklare att samutnyttja lokalerna. Till exempel lämnar man verksamheterna i Gäddan på Citadellsvägen och Kranarna på östra Varvsgatan.
– Vid lokalbrist i en byggnad kan vi förlägga undervisningen till en annan byggnad i närheten. Den möjligheten gör att vi kan använda lokalerna mer kostnadseffektivt, förklarar Kristian Andersson.
Sök lediga lokaler i Malmö
Prenumerera på Lokalnytts nyhetsbrev
Lokalnytts nyhetsbrev skickas ut en gång per vecka och innehåller artiklar inom kontor, arbetsliv, fastigheter och evenemang.
Prenumerationen är helt gratis och ni kan avbryta den när som helst.