Åsa Gustafsson har musiken som ständig följeslagare

Åsa Gustafsson har släppt en egen skiva. Hon är skådespelaren som har haft musiken som ständig följeslagare. Nu har det äntligen blivit en skiva. En alldeles egen. Mångsysslaren Åsa Gustafsson har hittat ytterligare en kanal att nå ut med sina tankar och funderingar. – Detta är en annan rytm, en annan form av poesi än vad jag har sysslat med tidigare.

Skriven av Henrik Ekberg 2014-06-01 | Porträtt


Artikelbild

FÖRSTA PLATTAN. Komikern och skådespelaren Åsa Gustafsson har äntligen snickrat ihop ett eget album. Orsak och verkan släpptes i våras och innehåller låtar med texter om hennes eget liv.
Bild: Henrik Ekberg


Åsa Gustafsson kommer och möter mig i ­dörren med andan i halsen och mobilen mot örat. Klockan är fyra minuter i elva. Vi skulle träffas elva.

– Är du redan här? Jag som inte har gjort mig i ordning…

Förklaringen får jag uppe på hennes kontor, inte långt från Järntorget i Göteborg. Hennes laptop står påslagen och bredvid ligger lite papper. Hon var mitt uppe i planeringen av ett av sensommarens turnéstopp. Hon ber om ursäkt och springer ut i köket för att sätta på kaffe. Elvakaffe. Med sig tillbaka har hon, förutom koppar av modellen äldre, även ett exemplar av den nya skivan: Orsak och verkan. En samling låtar som hon har burit på ganska länge.

Vidareutvecklat gamla låtar


– Säkert i tio, tolv år. Det är låtar som jag har skrivit till föreställningar och någon har sin grund i en krönika som jag skrev till GP. Dessa har jag vidareutvecklat, förklarar hon.

Komikern och skådespelaren Åsa Gustafsson växte upp i småländska Tranås, men som hennes dialekt ­antyder så har hon bott länge i Göteborg. Hon på­pekar att det nog finns lite östgötska också, sedan tiden i ­Linköping där hon gick barnskötarutbildningen.

Åsa Gustafsson är mångsidig, hennes scener många. Hon har synts i en rad olika uppsättningar på ett flertal teatrar i Göteborg, gjort flera filmroller, hörts i radion och var till exempel en av rösterna i det hyllade Rally­gänget, skrivit krönikor för både tidningar och radio, medverkat i revyer och satt upp egna föreställningar. Senast med Bättre än så här blir det inte på Folkteatern i Göteborg. En föreställning som beskriver hur både hon själv och samhället har förändrats de senaste tolv åren. Men hon har också spelat bandy på elitnivå, både i hemstaden Tranås och Linköping.

En av landets främsta på munspel


Sen har vi även det där med musiken. Redan som 18-åring började hon spela munspel i källarband och i dag hör hon till en av landets främsta. Hon medverkade till exempel på Lasse Winnerbäcks album Kom och spelade med Cecilia Nordlund på Cilihili-turnén 2009.

– Musiken har alltid funnits där och innan jag sökte teaterutbildningen i Köpenhamn så tvekade jag lite på om att jag skulle välja musiken i stället. Det som avgjorde var nog att jag rent musikteoretiskt hade ett fruktansvärt dåligt självförtroende. Munspel lärde jag mig på mitt eget sätt. Flöjd däremot på den kommunala musikskolan.

Hennes skiva har beskrivits som naken och uppriktig. Låtarna är sprungna ur olika situationer som hon har varit med om. I låten Naken i hissen springer hon till exempel runt naken i både hallen och hissen till följd av en komplicerad kärlekshistoria.

– Jag tror det gäller att ta vara på det plumpa som man gör. Sådant som man efteråt frågar sig; vad fan gjorde jag egentligen. Ju ärligare desto bättre.
"Ibland undrar jag om man har rätt att bli så arg på dem som man kan bli ­ibland. För det är tufft och frustrerande. Samtidigt extremt utvecklande."

Mycket ensamhet


I texterna finns mycket ensamhet, olycklig kärlek och längtan efter en fast partner. Men också en samhällskritisk ton och om hur det är att vara över 40 och barnlös. På det personliga planet har det dock hänt en del positivt. Åsa Gustafsson har hittat sin kärlek i sambon Magnus och tvillingarna Folke och Märta, fyra år, kräver hennes uppmärksamhet dygnet runt. Hon har svårt att hålla tillbaka tårarna när hon pratar om barnen.

– Jag är lättrörd, mina barn är fantastiska. Samtidigt är det en omställning att få barn. Ibland undrar jag om man har rätt att bli så arg på dem som man kan bli ­ibland. För det är tufft och frustrerande. Samtidigt extremt utvecklande. Man får se nya sidor av sig själv hela tiden.

Vi sitter i ett par mjuka, låga fåtöljer i frilanskollektivet King Kong Produktion. Här har skådespelerskan hållit till i 20 år. Utanför läggs det ny spårvagnsräls. Åsa Gustafsson pratar mycket och ibland liksom resonerar hon med sig själv för att komma fram till en slutsats. Hon är full av känslor; skrattar högt ibland, blir sedan allvarlig, som när hon pratar om politik, och blir i nästa stund tårögd när något minne dyker upp.

Kärlek och krig i skärgården


Nyligen gjorde hon en roll i sommarfarsen Sköna Skjut i Skärgården som utspelas på Brännö i Göteborgs skärgård. En slags musikalisk ­komedi om kärlek och krig i skärgården där bland ­annat Harald Treutiger, Tove Wiréen och manusförfattarna Henrik Wallgren och Per Umaerus medverkar. Under sensommaren och hösten kommer Åsa Gustafsson att turnera med skivan på lite olika platser i landet tillsammans med hennes band Den offentliga sektorn där bland annat Lotta Wenglén ingår, som har hjälp henne mycket med skivan. Gästar på plattan gör även Magnus Sveningsson från Cardigans och Magnus Rylander. Det kan också bli aktuellt med en fortsättning på föreställningen Bättre än så här blir det inte.

– Jag jobbar med att uppdatera den och sprida den ytterligare. Sen vore det grymt att få spela in en skiva till. Den kommer nog inte att handla så mycket om ensamhet, men jag måste hitta något som smärtar, ­annars blir det Thore Skogman av allt.

Åsa Gutafsson


- Ålder: 51 i oktober.
- Bor: Hyresrätt i Linnéstaden.
- Familj: Sambon Magnus, tvillingarna Folke och Märta, fyra år samt bonusbarnen Erik och Pi.
- Aktuell: Släppte nyligen sin första skiva: Orsak och verkan. Hennes egen föreställning Bättre än så här blir det inte har spelats på Folkteatern i Göteborg under 2012 och 2014. Just nu jobbar hon med en uppdaterad version av den föreställningen.
- Karriär: Medverkat i uppsättningar på Angereds teater, Folkteatern, Göteborgs stadsteater. En av rösterna i Rallygänget. Medverkade i Känn ingen sorg. På tv har hon synts i dramaserier som Isprinsessan, Predikanten och de drabbade. Sommarpratade 1997.
- Favoritmusiker: Lotta Wenglén.
- Favoritskådis: Lennart Jähkel.
- Fritidsintresse: Långfärdsskridskor, skogen, sömnad. Om jag aldrig fårnågot mer jobb inom skådespelaryrket så kan jag tänkta mig att sy kläder åt teatern.






Prenumerera på Lokalnytts nyhetsbrev


Lokalnytts nyhetsbrev skickas ut en gång per vecka och innehåller artiklar inom kontor, arbetsliv, fastigheter och evenemang.

Prenumerationen är helt gratis och ni kan avbryta den när som helst.

Klicka här för att påbörja er prenumeration