Artiklar taggade som personporträtt

Elaine Eksvärd: "Retorik är för alla, inte bara för politiker"

Hon vet allt om härskartekniker och hur man gör ett bra första intryck, men drömmer i smyg om att blir stjärnmäklare i New York City. Fast det retorikkonsulten Elaine Eksvärd är mest stolt över är att hon hjälpte sin farfar att hitta kärleken vid 87 års ålder. – De blev superkära, säger hon.

Jörgen Lennartsson: "Att träna IFK Göteborg är ett privilegium"

Han var nära att ta SM-guld med IFK Göteborg i höstas och hans namn dyker ofta upp när efterträdaren till förbundskapten Erik Hamrén diskuteras. Möt Jörgen Lennartsson, som har jobbat med fotboll på heltid i halva sitt 50-åriga liv.

Peter Johansson sprider jul med Julen är här

Musikalartisten Peter Johansson slog igenom i rollen som Galileo i musikalen We will rock you i West End, London. Sen dess har han gjort mängder av musikalroller. Men nu är det julshow som gäller. För sjunde året i rad tillsammans med kusinen Matilda Grün. – Det är ett säkert kort om man vill ha julstämning, säger han.

Emil Sergel lämnade allt och levde som nomad i ett år

Emil Sergel lämnade allt och levde som nomad i ett år – en livsresa som gett honom många insikter. – Förutom att jag inte äger så många saker längre så har jag blivit en görare. Jag gör saker och pratar inte bara om det. Det finns inga hinder, säger han.

Instagram-fenomenet Wisslaren lever på att resa och fota

För fyra år sedan var Christoffer Collin arbetslös och hade knappt rört en kamera. I dag är han en av världens främsta instagrammare med närmare 1,2 miljoner följare. Under namnet Wisslaren åker han land och rike runt och tar natursköna bilder.

Nina Zanjani är ständigt på väg mot nya utmaningar

Nina Zanjani tycks alltid vara på språng. Mot nya pjäser, städer, utmaningar. Nu tar hon sats mot en höst som Hedda Gabler på Göteborgs stadsteater. Men först lite äventyr med den nyinköpta folkabussen. – Jag är ingen stillasittande person, jag är ständigt igång, säger hon.

Di Leva tror på nätet som en fredlig kraft

Med nya låtar i bagaget åker Thomas Di Leva runt i landet och ger konserter i en never ending-tour. Dessutom uppträder han på nätet – ett forum han tror bidrar till en bättre värld. – Jag tror absolut att nätet kan hjälpa till att skapa demokrati och fred i världen, säger han.

Ebbot Lundberg ska flytta världen

På scenen har han superkrafter, imagen är till för att komma undan och han tycker om att fundera över det ogreppbara. När The Soundtrack of Our Lives stänger igen öppnas nya dörrar för frontfiguren Ebbot.– Jag har hittat min plats och insett att världen går att flytta, säger han.

Jessica Zandén vill lägga teatern på hyllan

Hon är skådespelaren som har tappat intresset för sitt yrke. Men Jessica Zandén fortsätter att ställa sig på scen för att utmana sina rädslor. – Jag vill inte begränsa mitt liv, säger hon

Ebba Ljungmark hoppar högt igen

Efter ett par jobbiga år kan Ebba Jungmark äntligen se fram emot en tävlingssommar. Och OS i Rio. Höjdhopperskan från Göteborg tror på två meter innan årets slut. – Det är absolut möjligt, säger hon.

Christer är Sveriges mest intresserade person

När han var sju år fick han åka med farfar i hans Zetor-traktor. Det var starten på en livslång kärlek som lett fram till att han nyligen blivit utnämnd till Sveriges mest intresserade person. – Det finns en själ i en Zetor-traktor, säger han.

Joel Alme sjunger om dem som flyr

Han är hockeytalangen som valde musiken. Nu släpper Joel Alme sin fjärde skiva; en samling personliga låtar om ungdomsåren och uppväxten med en frånvarande pappa. – Skivans titel Flyktligan syftar just på föräldrar som lämnar sina familjer, säger han.

Mikael Andersson: "Se möjligheterna, inte problemen"

”Glöm bort honom. Skaffa ett nytt barn.”Det var råden Mikael Anderssons föräldrar fick av läkarna när det visade sig att den nyfödde pojken saknade både armar och ben.I dag är Mikael en av Sveriges mest vältränade 45-åringar, egenföretagare och trebarnsfar.

Philip Jalmelid är Sveriges nya musikalstjärna

Hans röst jämförs med Tommy Körbergs och förra hösten fick han sitt stora genombrott i musikalen Chess på Göteborgsoperan. Philip Jalmelid är gotlänningen som lever ett nomadliv och bävar inför tanken på att bli igenkänd vart han än går.

Pia Sundhage drivs av lust

Kärleken till fotbollen har tagit henne från Ulricehamn till Italien, Kina och USA – och tillbaka hem till Sverige igen. I sommar ska hon ta Sveriges fotbollslandslag till Friends Arena. Pia Sundhage är fotbollsprofilen som drivs av lust och kanske har namnet Pelle att tacka för allt.

Stefan Nilsson: "Min man inreder hemma"

När Stefan Nilsson skapade sitt eget yrke fick han titeln trendguru. När han pratar lyssnar hela Designsverige. – Det viktiga för mig är inte om folk följer trender eller inte, det viktiga är att man är medveten om varför man gör de val man gör, säger han.

Motto: Fuck Cancer

– Kommer jag att dö? När Julia Mjörnstedt fick sitt cancerbesked var det ingen som kunde svara på hennes fråga. I dag står canceröverlevare högst upp på hennes cv och hon har startat organisationen Ung Cancer som hjälper andra som fått samma diagnos.

Djuphavskaptenen Sven Yrvind

Ett år i en tre meter lång hemmabyggd båt. Sven Yrvind ska ge sig ut på sitt livs seglats runt jorden. Havet krafter skrämmer honom inte. – Det är inte farofritt på land heller. Jag vill bygga en båt som får alla havens respekt, säger han.

"Vi har ett ansvar inför kommande generationer"

Han cyklar 3,5 mil till och från jobbet, odlar sina egna grönsaker och komposterar det som blir över – kort sagt; han tar miljöhotet på allvar. Vi har träffat professor Johan Rockström, utsedd till Årets miljömäktigaste i Sverige 2012.

Kitty Jutbring kompromissar inte

Porslinsfigursamlande relationsexpert med färgsprakande hår och 80-talsinspirerade kläder. För tio år sedan blev hon känd i Big Brother och hörs nu regelbundet på radion. – Att jag tog mig från en utskälld dokusåpa till Sveriges Radio är ett mirakel, säger Kitty Jutbring.