Artiklar taggade som kultur

Martin Widmark vill få barn att läsa mer

Just nu driver han ett projekt för att öka barn och ungdomars läsförståelse. Sedan ska han sprida svensk barnkultur i världen. Martin Widmark är Sveriges allra mest utlånade författare och skaparen av succéböckerna LasseMajas detektivbyrå.

Nina Zanjani är ständigt på väg mot nya utmaningar

Nina Zanjani tycks alltid vara på språng. Mot nya pjäser, städer, utmaningar. Nu tar hon sats mot en höst som Hedda Gabler på Göteborgs stadsteater. Men först lite äventyr med den nyinköpta folkabussen. – Jag är ingen stillasittande person, jag är ständigt igång, säger hon.

Di Leva tror på nätet som en fredlig kraft

Med nya låtar i bagaget åker Thomas Di Leva runt i landet och ger konserter i en never ending-tour. Dessutom uppträder han på nätet – ett forum han tror bidrar till en bättre värld. – Jag tror absolut att nätet kan hjälpa till att skapa demokrati och fred i världen, säger han.

Ebbot Lundberg ska flytta världen

På scenen har han superkrafter, imagen är till för att komma undan och han tycker om att fundera över det ogreppbara. När The Soundtrack of Our Lives stänger igen öppnas nya dörrar för frontfiguren Ebbot.– Jag har hittat min plats och insett att världen går att flytta, säger han.

Tilde Björfors gör det omöjliga möjligt

Tilde Björfors tog en helt ny konstform till Sverige – nycirkusen. Den lärde henne att se möjligheterna i stället för riskerna, en lärdom hon även använder sig av privat. - I nycirkusen gör vi allt som görs i det vanliga livet, men vi gör det på liv och död, säger hon.

Jessica Zandén vill lägga teatern på hyllan

Hon är skådespelaren som har tappat intresset för sitt yrke. Men Jessica Zandén fortsätter att ställa sig på scen för att utmana sina rädslor. – Jag vill inte begränsa mitt liv, säger hon

Joel Alme sjunger om dem som flyr

Han är hockeytalangen som valde musiken. Nu släpper Joel Alme sin fjärde skiva; en samling personliga låtar om ungdomsåren och uppväxten med en frånvarande pappa. – Skivans titel Flyktligan syftar just på föräldrar som lämnar sina familjer, säger han.

Philip Jalmelid är Sveriges nya musikalstjärna

Hans röst jämförs med Tommy Körbergs och förra hösten fick han sitt stora genombrott i musikalen Chess på Göteborgsoperan. Philip Jalmelid är gotlänningen som lever ett nomadliv och bävar inför tanken på att bli igenkänd vart han än går.

Thomas Di Leva följer sitt hjärtas dröm

Han är den långhårige, kaftan-bärande mannen som sjunger om kärlek och universum. För artisten Thomas Di Leva handlar det om att våga vara sig själv och följa sitt hjärtas dröm. Och det har gått bra – i 30 år. – Sverige har vant sig vid mig, skrattar han.

Per Andersson - "Allan i Dalen i spandexbyxor med ADHD"

Det är dagen innan premiären för musikalen Rock of Ages på Rondo. Föreställningen har spelats i Stockholm under 2013 men i uppsättningen i Göteborg är det några nytillkomna. Och en halvny. Per Andersson har varit med i drygt en månad och han börjar bli varm i kläderna.

Guldbaggenominerade Josefin Neldén minns tiden som sjuåring

Hon filmdebuterade i Tjenare Kungen 2005 och blev nyligen Guldbaggenominerad för sin roll som Lena i Känn ingen sorg. En film Josefin Neldén enbart har ljusa minnen från. Men de minnena som hon fokuserar på nu är sjuåringens. – Det fina med att spela för barn och ungdomar är att de inte sitter där och är artiga. Är det tråkigt så får man veta det, säger den 29-åriga skådespelaren.

Miriam Bryant har koll på läget periodvis

Miriam Bryant har på bara ett par år utvecklats till en internationell popstjärna. Just nu är hon aktuell med egen turné och en julshow tillsammans med andra svenska artister. – Det har gått undan och jag har enbart koll på läget i perioder, säger hon.

Åsa Gustafsson har musiken som ständig följeslagare

Åsa Gustafsson har släppt en egen skiva. Hon är skådespelaren som har haft musiken som ständig följeslagare. Nu har det äntligen blivit en skiva. En alldeles egen. Mångsysslaren Åsa Gustafsson har hittat ytterligare en kanal att nå ut med sina tankar och funderingar. – Detta är en annan rytm, en annan form av poesi än vad jag har sysslat med tidigare.

Tomas von Brömssen sätter upp sin sista revy

Tomas von Brömssen är tillbaka med en ny revy. Dock antyder titeln ganska tydligt att det blir den sista som den folkkäre skådespelaren sätter upp. –Ja, det låter lite ödesmättat och det kanske faktiskt blir den sista. Men helt säkert är det inte, säger han.