Vad gäller egentligen när hyresvärden vill genomföra en hyreshöjning? Lars Gahnström från Wistrand ger dig svaren!
FRÅGA: Vi har hyrt en lokal sedan 2005 men nu går firman knackigt och vi vill lägga den i träda. Dock löper vårt hyreskontrakt till 2012. Kan vi hyra ut vår lokal i andra hand tills kontraktet löpt ut? Och hur går vi till väga?
Lokalnytt ger dig sex svar på lika många grundläggande juridiska frågor som kan uppstå hos en hyresgäst i kommersiell lokal.
FRÅGA: Jag driver sedan tio år en liten tygaffär. Jag har hela tiden betalat omsättningshyra (en fast del och en del baserad på omsättningen). Hyresvärden har nu sagt upp mitt hyreskontrakt för omförhandling och han vill inte längre använda omsättningshyror. Jag har haft en sjunkande omsättning de senaste åren och hyran han föreslår är i nuläget alldeles för hög. Får han göra så här? Vad kan jag göra?
FRÅGA: Jag hyr en centralt belägen lokal där jag bedriver butik. Kommunen har nu grävt upp gatan och trottoaren precis utanför min lokal för att byta ledningar. Gatuarbetena har lett till att mina kunder har svårt att komma in i lokalen och vidare genererar arbetena så mycket oväsen att det är svårt att vistas i lokalen när arbetena pågår. Jag har påtalat problemen för min hyresvärd, men han säger att han inte kan göra något åt det. Vad gäller?
FRÅGA: Jag skulle vilja få lägre hyra på min lokal. Hur ska jag göra för att säga upp mitt lokalhyreskontrakt på rätt sätt? Vad händer när mitt lokalhyreskontrakt väl är uppsagt och måste jag flytta om jag och hyresvärden inte kommer överens?
FRÅGA: Vi har för mindre än ett år sedan tecknat ett treårigt lokalhyreskontrakt med vår hyresvärd. Företaget har nu drabbats av ekonomiska problem och vi behöver se över våra kostnader. Vilka möjligheter finns att åstadkomma en lägre hyreskostnad under återstående hyrestid?
Lokalfrågan blir allt viktigare för företagen och samtidigt mer komplex. Det menar Karin Witalis, researchchef på DTZ, som här ger sin syn på lokalhyresmarknaden i Stockholm.