Solna - outstanding i landet som näringslivskommun

Inte helt oväntat toppar Solna även årets ranking över landets mest företagsvänliga kommun, som Svenskt Näringsliv utser. Kommunstyrelsens ordförande Pehr Granfalk (M) har förklaringen. <br /> – Det beror på läget och på vårt samarbete med näringslivet.

Skriven av Henrik Ekberg 2015-11-09 | Näringsliv

Dela på linkedIn

Artikelbild

Pehr Granfalk (M), kommunstyrelsens ordförande i Solna
Bild: Jeanette Hägglund/Solna stad



I mitten av september tillkännagav Svenskt Näringsliv vinnaren och liksom de sju tidigare åren blev det Solna som hamnade högst upp. Åtta år i följd, tio gånger på 2000-talet.

– Vi har ett optimalt geografiskt läge med närheten till Stockholms city och goda kommunikationer och detta har vi tagit vara på, säger Pehr Granfalk och fortsätter:

– Men det handlar också om vårt nära samarbete med alla företagen, stora som små. Tillsammans utvecklar vi Solna. Företagen bidrar till att arbetslösheten hålls nere och tillväxten uppe och till att vi kan fortsätta utveckla en välfärd som kommer alla till del.

Finns det över huvud taget något som ni behöver förbättra, vad gäller näringslivet?

– Det finns det alltid; vi behöver fortsätta jobba med infrastrukturen. Nästa år påbörjas byggnationen av den gula T-banelinjen, den skulle kunna förlängas ytter­ligare. Till exempel mot Danderyd, via Järva och ­Bergshamra. Och det jobbar vi med nu.

Förvaltningen för utbyggd tunnelbana blev i slutet av september klar med utredningen av den nya tunnelbanelinjen, som planeras att gå från Odenplan, förbi station Hagastaden, genom södra Hagalund och upp till Arenastaden.

– Den gula linjen är helt nödvändig när Solna förtätas och alltmer växer ihop med innerstaden, från Arenastaden ner till Torsplan och Norrtull i Hagastaden. Linjens sträckning är också framtidssäkrad för en fortsatt utveckling med bostäder och arbetsplatser i södra Hagalund, förklarar Pehr Granfalk.
Artikelbild

Stadshusgången, Solna
Bild: Nicklas Tollesson


Sex nya stadsdelar


Förslaget ligger ute på samråd mellan 23 november och 20 december. I Solna växer sex nya stadsdelar fram, samtidigt som arbetet med att utveckla Bergshamra och Hagalund fortsätter. Den mest aktuella stadsdelen just nu är, enligt Pehr Granfalk, Arenastaden.

– Där har man kommit längst och en hel del företag har flyttat dit eller är på väg. Det skapas väldigt många arbetsplatser i Arenastaden, totalt 25 000. Lägger man då till Hagastaden så är vi uppe i 55 000 arbetsplatser.
Artikelbild

Solna har ett diversifierat och dynamiskt näringsliv som domineras av tjänstesektorn och kunskapsintensiva branscher. Över 8 500 företag samsas i kommunen. Till de större privata företagen hör Apoteket, Caverion Sverige, NCC och Peab. Bland de offentliga kan nämnas Karolinska Institutet och Karolinska universitetssjuk­huset i nya Hagastaden, där det nu byggs mycket.

– Här gäller det att hålla uppe trycket så att området blir det läkemedelskluster som vi hoppas på. Det är något som är viktigt både för Solna och Sverige, säger Granfalk som också påpekar att man i kommunen jobbar mycket med närservicen.

– Det är viktigt att människor inte enbart åker hit och jobbar, utan att de även kan uträtta ärenden här. Man ska kunna sticka iväg på lunchen och handla något. Nu står snart Mall of Scandinavia klart som kommer att erbjuda mycket, men även i andra delar av kommunen måste detta utvecklas.

Fakta: Solna


Läge och kommunikationer


Solna stad har 60 000 invånare och ligger strax norr om Stockholms innerstad. Befolkningsmässigt är det den åttonde största kommunen i Stockholms län, men till ytan är det den tredje minsta i Sverige. Kommunikationerna är utmärkta med sex tunnelbanestationer och ett flertal busslinjer. Det går även tre ­europavägar genom staden; E 4, E 18 och E 20. Med flygbuss når du Arlanda på 20 minuter och Bromma på tio minuter.

Företag och fastighetsägare


Solna är en attraktiv kommun att både bo och arbeta i. Cirka 80 procent av de cirka 8 000 företagen verkar inom tjänstesektorn. I Solna stad finns det fler arbetsplatser än invånare och varje dag pendlar cirka 55 000 människor dit för att arbeta, Solna har blivit ett nav för svensk byggindustri, livsmedelsindustri och läkemedelsindustri. Några av de största fastighets­ägarna vad gäller kontor i Solna är Fabege, Skanska och Humle­gården.



Sök lediga lokaler i Solna!


Dela på linkedIn


Prenumerera på Lokalnytts nyhetsbrev


Lokalnytts nyhetsbrev skickas ut en gång per vecka och innehåller artiklar inom kontor, arbetsliv, fastigheter och evenemang.

Prenumerationen är helt gratis och ni kan avbryta den när som helst.

Klicka här för att påbörja er prenumeration

Relaterade artiklar

Mode och Trud hjälper till att minska koldioxidutsläppen i Stockholm Mode och Trud hjälper till att minska koldioxidutsläppen i Stockholm Hägersten-Liljeholmen som växer så det knakar Hägersten-Liljeholmen som växer så det knakar Moderna och flexibla kontorslokaler i Solna Moderna och flexibla kontorslokaler i Solna Hemköp till Mall of Scandinavia Hemköp till Mall of Scandinavia Solna dominerar svenskt näringsliv Solna dominerar svenskt näringsliv Siemens väljer Arenastaden Siemens väljer Arenastaden