Stockholm Continental - mötesplatsen för allt och alla

Stockholm Continental blir Stockholmarnas och besökarnas nya mötesplats i city. Med hotell, bostäder och inte minst det kommunikativa navet skapas ett kvarter som samlar allt och alla. <br /> <br /> – Förutom människor så möts även trafiken här, säger Ann Wiberg, affärsområdeschef på Jernhusen.

Skriven av Henrik Ekberg 2014-07-01 | Utveckling

Dela på linkedIn

Artikelbild

Visionen är att skapa en mötesplats.
Bild: Jernhusen


Mycket centralare blir det inte. Mitt emot Centralstationen, på Vasagatan, pågår byggnationen för fullt. Bland turister, pendlare och pulssuktande flanörer snickras nu ett nytt kvarter som med öppna armar kommer att välkomna alla. Det jobbas både invändigt och utvändigt på de fyra sammanlänkade och kubliknande huskropparna som tillsammans blir Stockholm Continental.

Lagom till julskinkan ska stommen vara rest och de fyra husen – åtta respektive elva våningar längs Vasagatan och 13 respektive 16 våningar längs Klara Västra Kyrkogata – ska synas i all sin prakt. Det 400 rum stora hotellet, som Scandic Hotels kommer att driva, ska stå klart i början av 2016 tillsammans med entréerna till kollektivtrafiken och de 20 bostadsrätterna. Ett år senare, i samband med invigningen av Citybanan – en sex kilometer lång pendeltågstunnel mellan Tomteboda och Stockholms södra – öppnas den nya pendeltågsstationen Station Stockholm City.

– Visionen har varit att tillsammans med Strabag – som utvecklar bostäderna – och Scandic Hotels skapa en helt ny mötesplats med upplevelser i flera plan och en modern byggnad som ger en av de viktigaste platserna mitt i Stockholm city ett lyft.
Artikelbild

Ann Wiberg på Jernhusen.
Bild: Jernhusen


– Det är svårt att säga hur mycket projektet kommer att betyda för Stockholm, men det är mycket. Rent visuellt blir betydelsen stor förstås. Men kanske främst som mötesplats. Och det är viktigt, det uppstår en dynamik och en kreativitet när många människor träffas, förklarar Ann Wiberg.

Bytestiden kortas


Station Stockholm City, med uppgång i Stockholm Continental, kommer att föra vardagspendlarna närmare city och alla långväga resenärer får en enklare entré till både Stockholm och Centralstationen med sina fjärrtåg, bussar och Arlanda Express. I dag tar det normalt sett cirka tio minuter att byta mellan tunnelbana och pendeltåg. När Citybanan står klar kortas bytes­tiden till några minuter.

Den nya pendeltågsstationen byggs under Stockholm Continental och via olika så kallade mellanplan tar sig resenärerna enkelt vidare till tunnelbanans alla linjer. Tågen och bussarna vid Centralstationen nås via en promenad i gången ­under Vasagatan.

– Här kopplar vi ihop alla trafikslag med varandra och underlättar det kollektiva resandet för resenärerna. Vårt mål är att fler ska vilja resa kollektivt och då måste det vara enkelt att resa samtidigt som resenärernas behov av service som gör vardagen enklare uppfylls, säger Kerstin Gillsbro, vd för Jernhusen.
Artikelbild

Hotellet får en rad olika sociala ytor.
Bild: Jernhusen


Garanterad utsikt


Lägenheterna får varierande storlekar, allt från ett rum och kök upp till sex rum och kök, och alla garanteras en spektakulär utsikt längst upp i husen.

På elfte våningsplan i 13-våningshuset byggs en takterrass som blir tillgänglig för alla. Hotellet får en rad olika sociala ytor, som till exempel barer, lounge, konferensdel. Det blir även utrymme för butiker.

– Det är ett stort intresse för butiksytorna och flera diskussioner förs om olika servicekoncept för resenärerna, säger Ann Wiberg.

Sök lediga lokaler i Stockholm


Dela på linkedIn


Prenumerera på Lokalnytts nyhetsbrev


Lokalnytts nyhetsbrev skickas ut en gång per vecka och innehåller artiklar inom kontor, arbetsliv, fastigheter och evenemang.

Prenumerationen är helt gratis och ni kan avbryta den när som helst.

Klicka här för att påbörja er prenumeration

Relaterade artiklar

Nod – Kistas nya innovativa mötesplats invigd Nod – Kistas nya innovativa mötesplats invigd Företag fortsätter lämna Stockholm city Företag fortsätter lämna Stockholm city "Hyresnivåerna på lokaler kan stiga något" "Hyresnivåerna på lokaler kan stiga något" "Gränserna mot Stockholm suddas ut mer och mer" "Gränserna mot Stockholm suddas ut mer och mer" Stor efterfrågan på kontorslokaler i Stockholms innerstad Stor efterfrågan på kontorslokaler i Stockholms innerstad Nya stadsbyggnadschefen om Sundbybergs framtid Nya stadsbyggnadschefen om Sundbybergs framtid