Di Leva tror på nätet som en fredlig kraft
Med nya låtar i bagaget åker Thomas Di Leva runt i landet och ger konserter i en never ending-tour. Dessutom uppträder han på nätet – ett forum han tror bidrar till en bättre värld. <br /> – Jag tror absolut att nätet kan hjälpa till att skapa demokrati och fred i världen, säger han.
Skriven av Henrik Ekberg 2015-07-01 | Porträtt
Thomas Di Leva sitter bakom ratten och har nyligen lämnat hemmet i Nacka. Nästa anhalt på den pågående turnén är Växjö. Thomas Di Leva har inte bråttom. Han brukar inte vara på plats allt för tidigt inför en spelning.
– I normala fall kommer jag när soundchecken startar. Ibland gör jag inte ens soundcheck. Jag brukar vara på hotellet en stund och meditera före konsertstart. Jag repeterade så mycket när jag var ung, så nu slipper jag det. Det är liksom impregnerat i generna. Nu trycker jag bara på en knapp, säger han och skrattar.
Artistelit med drygt 20 album
Sven Thomas Magnusson föddes i Gävle 1963. Vid 14-årsålder bytte han namn till Di Leva, inspirerad dels av sin mors italienska påbrå, dels av Leonardo da Vinci. Som Thomas Di Leva har han sedan tidigt 1980-tal hört till landets absoluta artistelit med drygt 20 album och med dunderhits som Vem ska jag tro på från 1987, Vi har bara varandra från 1989 och Everyone is Jesus från 1994. Men lika känd har han blivit för sina kläder, utsmyckningar och sin kosmisk-andliga, kärleksfulla stil. Just nu är Thomas Di Leva ute på något som han kallar en never ending-tour med sin nysläppta singel Ord och inga visor.
– Det är fantastiskt roligt. Mycket publik och alla kan texterna. Jag känner mig nästan som en serviceinrättning som ser till att allsången kan börja.
Vad kan du berätta om Ord och inga visor?
– Den handlar om hur det känns att följa med i nyheterna med miljöförstöring, terrorism, krig, svält, fattigdom, arbetslöshet och så vidare. Det pågår så otroligt mycket runt om i världen just nu. Man möts av detta varje dag och det är lätt att känna sig uppgiven.
Vad är din lösning på problemen?
– En enda människa kan inte lösa detta, vi måste alla hjälpas åt och inspirera varandra. Jag tycker att man kan höja sig lite från realpolitik, ekonomi och sådant och få en annan syn på livet. I dag är inte livet värt så mycket. Men varje liv i världen har något unikt; varje växt, djur och människa. Tar vi tillvara på denna gåva som vi har fått så tror jag att vi lättare kommer att lösa samhällsproblemen. För de politiska eller religiösa lösningarna har ju inte funkat, om man ska vara ärlig. Nätet kan spela en viktig roll för demokrati och världsfred. I bästa fall. Det är ett tveeggat svärd, som allt annat. Men Facebook har till exempel gjort att man kan mötas över alla gränser, vilket skapar en bättre förståelse för varandra över hela världen.
Nästa singel i september
Thomas Di Leva berättar att han i dag har en mer direkt kontakt med fansen via sociala medier. I våras uppträdde han till och med på nätet med en direktsänd internet-konsert. Och ytterligare en planeras i höst.
"De senaste skivorna har varit väldigt akustiska, nu känner jag för mer elektronisk musik"
– Det kan inte ersätta en livekonsert, utan ska ses som ett komplement till att spela live. Man möter fansen även via internet, men på ett annat sätt.
Vet du hur många som såg konserten?
– Det var några tusen som hade köpt biljett för att få tillgång till konserten. Men sen får man ju räkna med ett jättestort mörkertal, för länken kan ju spridas. Det går ju att köpa en biljett och koppla upp sig på en storbilds-tv och bjuda in hela kvarteret. Men det bjuder jag på. Det är bara roligt.
I september kommer nästa singel, vid namn Superhjältar, sen kommer ytterligare en singel i januari och efter det hoppas Thomas Di Leva att hela plattan ska ligga i skivbutikernas hyllor, eller åtminstone på nätet. Men singlarna ligger ändå högst i kurs nu hos Gävlesonen.
– Hela skivindustrin har blivit väldigt singelbaserad och det gillar jag. Jag kommer från punken och där var det singlar som gällde. Troligtvis släpps skivan i februari eller mars, efter Melodifestivalen. För under Melodifestilen är ju folk helt uppslukade av tävlingen.
På tal om det, du deltog i Melodifestivalen 2012 med låten Ge aldrig upp, några planer på att ställa upp igen?
– Jag tycker nog det har gått några varv för mycket. Det känns som att de artister som till och med vinner hela Eurovision-tävlingen får det svårt. De blir använda och utnötta. Jag är inte så mycket för slit och släng. Jag brukar till exempel ha samma skor år ut och år in. Mina senaste vinterskor hade jag i tio år innan de gick sönder. Jag tycker tyvärr att Melodifestivalen bidrar till slit-och-släng-tänkandet.
I Ord och inga visor har du gått tillbaka till den elektroniska musiken. Kommer även skivan att präglas av detta sound?
– De senaste skivorna har varit väldigt akustiska, så nu känner jag för mer elektronisk musik. Samtidigt är jag just nu sångmässigt intresserad av soul och blues från 1940-talet. Detta försöker jag nu i studion att få in i den elektroniska musiken. Det finns något suggestivt i både den elektroniska musiken och i bluessångare. Det vill jag förena.
Prenumerera på Lokalnytts nyhetsbrev
Lokalnytts nyhetsbrev skickas ut en gång per vecka och innehåller artiklar inom kontor, arbetsliv, fastigheter och evenemang.
Prenumerationen är helt gratis och ni kan avbryta den när som helst.