Sveriges grönaste polishus ligger i Rosengård

Polishuset i Rosengård i Malmö är Sveriges första miljöcertifierade polishus. – Det är ett sätt att visa att också polisen bryr sig om miljön, säger Göran Holmgren, biträdande närpolischef i Rosengård.

Skriven av Sofia Grymer 2013-09-17 | Arbetsliv


Artikelbild

Grönt tak. På taket växer det grönt för miljöns skull.
Bild: Sofia Grymer


Grönt tak, närvarostyrd belysning, källsortering, snålspolande blandare och laddningsstationer för elbilar. Det nya polishuset i Rosengård i Malmö kallas för Sveriges grönaste polishus och har miljöcertifierats enligt Leed Gold.
Artikelbild

Göran Holmgren
Bild: Sofia Grymer


– Personalen trivs jättebra, de nya lokalerna är väldigt bra för arbetsmiljön, säger Göran Holmgren.

Huset, som ägs av Hemsö, ligger nära Rosengård centrum på von Lingens väg. Där flyttade de in i oktober förra året efter att ha suttit i sina gamla lokaler sedan 1994.

– De gamla lokalerna var byggda för 40 personer och vi var runt 100 personer som jobbade där.

Fördelarna med de nya lokalerna är många. Här finns träningsmöjligheter, gott om duschar och tillräckligt med plats för all utrustning.

– Bara en sådan sak som att det finns extra förvaringsmöjligheter, som till exempel en plats där vi kan förvara extra skrivblock, har ökat arbetsglädjen för alla i personalen, säger Göran Holmgren.

Miljön är i fokus hela tiden, men utan att det på­verkar personalen särskilt mycket. Det Skanska-byggda huset är anpassat för att ha låga driftkostnader och energiförbrukningen ska vara hälften av Boverkets norm för elförbrukning. I köket står olika kärl för källsortering och runt om i huset finns behållare för pantburkar och flaskor. I garaget är det förberett med elbilsladdningsstationer och på taket växer det grönt för miljöns skull.
Artikelbild

Laddningsstation. I garaget är det förberett med laddningsstationer för elbilar.
Bild: Sofia Grymer


Naturligt att källsortera


– Jag tycker att luftkvaliteten är jämnare här än i det förra huset. Vi hade fönster i söderläge där och innetemperaturen kunde pendla mellan 17 och 28 grader beroende på årstiden, säger Göran Holmgren.
Artikelbild

Sortering. I köket står olika kärl för källsortering.
Bild: Sofia Grymer


Han nämner också de snålspolande duscharna och påpekar att det kanske är en liten grej, men samtidigt är de väldigt många som duschar varje dag. Göran Holmgren bor själv i hus och tror att när man gör det kommer det mer naturligt att källsortera och tänka på hur mycket vatten och värme man gör av med även på jobbet. Medan det har tagit lite längre tid för de yngre kollegorna som bor i hyreslägenhet att vänja sig vid de nya rutinerna. Samtidigt tror han att det nu har blivit mer naturligt för alla att vara mer miljömedvetna även hemma. Något som polisassistent Mikael Paulsson håller med om.

– Vi är generellt mer miljömedvetna i dag än för ett par år sedan. Alla tänker på det och det har blivit mer naturligt. Det är kul att jobba här när huset är så miljöstyrt som det är, säger han.




Prenumerera på Lokalnytts nyhetsbrev


Lokalnytts nyhetsbrev skickas ut en gång per vecka och innehåller artiklar inom kontor, arbetsliv, fastigheter och evenemang.

Prenumerationen är helt gratis och ni kan avbryta den när som helst.

Klicka här för att påbörja er prenumeration

Relaterade artiklar

De jobbar för en bättre miljö på stadens tak De jobbar för en bättre miljö på stadens tak Stort intresse för gröna lokaler i Öresund Stort intresse för gröna lokaler i Öresund Ny miljödirektör i Malmö - landets grönaste stad Ny miljödirektör i Malmö - landets grönaste stad Den skuldfria parken i Bulltofta Den skuldfria parken i Bulltofta