De jobbar för en bättre miljö på stadens tak

Att ha en bikupa på taket låter kanske som något udda. Faktum är att allt fler företag gör en insats för miljön genom att erbjuda dessa nyttodjur ett hem. Och det är företaget Bee Urban som gör det hela möjligt. – Vår vardag styrs av dessa små djur, säger Karolina Lisslö, företagets grundare.

Skriven av Sofia Grymer 2013-09-18 | Näringsliv

Dela på linkedIn

Artikelbild

Bidrar. Fastighetsbolaget Brostaden är ett av de företag som bidrar till en stärkt biologisk mångfald med hjälp av bin. Under sommaren flyttade 30 000 bin in på taket ovanför deras huvudkontor i Johanneshov.
Bild: Brostaden


De färgglada lådorna står uppradade i äppelträdgården. Längs springorna som leder in och ut ur lådorna trängs de randiga små insekterna. En del på väg ut på uppdrag för att hämta in ny nektar, andra på väg tillbaka för att lämna sin leverans. Vissa är helt gula, täckta av pollen. En liten bit bort betar ett par kor i en hage. Känslan i Nationalstadsparken i Stockholm en solig sommardag är långt från urban, men det är här storstadsbiodlarna Bee Urban håller till. De tolv bikupor som står här är ideella bikupor vars bin kan adopteras av olika donatorer. De övriga bikuporna som Bee Urban tar hand om står utplacerade hos olika företag som har valt att ha bikupor på deras terrass eller tak som en del i företagets miljöarbete. Bin gör nämligen en oerhörd nytta för den biologiska mångfalden och för en grönare stad, berättar Karolina Lisslö, biolog och en av grundarna av Bee Urban.

– Biet är det tredje viktigaste djuret inom jordbruket efter grisen och nötkreaturen. Det står för 85 procent av all pollinering och utan pollinering kommer 76 procent av den odlade mat vi äter att försvinna. Det innebär att utan bin får vi inget te och inget kaffe och indirekt påverkas även köttpriset. Människans vardag styrs av dess små djur, säger hon.

Honungsbin på väg att dö ut


Hon startade företaget Bee Urban tillsammans med studiekamraten Josefina Oddsberg år 2006.
"40 procent av alla biarter i Sverige är utrotningshotade"
De är båda utbildade biologer och fick upp ögonen för vilken viktig funktion biet har när de genom utbildningen fick lära sig att det varje år dör mellan fem och sex växtarter i Nationalstadsparken på grund av att de inte blir pollinerade. Det finns helt enkelt för få bin.

– 40 procent av alla biarter i Sverige är utrotningshotade och de senaste åren har det rapporterats från olika delar av världen att honungsbin håller på att försvinna och dö ut, berättar hon.

Bikupor ger goodwill


Då bestämde de sig för att sätta upp bikupor i parken och 2008 startade de ett samarbete med Kulturhuset i Stockholm och satte upp bikupor på deras tak. Syftet var att berätta för allmänheten om vilken nytta bin gör och uppmuntra fler att skaffa bin.
Artikelbild

Viktiga djur. "Biet är det tredje viktigaste djuret inom jordbruket efter grisen och nötkreaturen. Det står för 85 procent av all pollinering och utan pollinering kommer 76 procent av den odlade mat vi äter att försvinna", säger Karolina Lisslö på Bee Urban.
Bild: Sofia Grymer


En av de första kunderna var H&M och i dag har Bee Urban över 40 bikupor utplacerade hos 19 företag i Stockholm. I Göteborg finns i dag två bikupor och företag i Malmö, Västerås, Örebro och Östersund står på tur. Företagen betalar 60 000 kronor för en bikupa per år. Då kommer Bee Urban ut och ser till kupan var tionde dag. Det enda som krävs av företaget är tillstånd från fastighetsägaren och att de har tillgång till sitt tak eller har en terrass där bikupan kan stå. Och för företaget innebär det rejält med goodwill eftersom det hjälper till att bevara den biologiska mångfalden i närområdet. Dessutom ingår en föreläsning för de anställda om binas nytta och honungen som produceras tillfaller företaget.

– Det blir 20 kilo per år och kupa, säger Karolina Lisslö.

Det finns en del fördomar om bin som Karolina Lisslö gärna slår hål på. Till exempel den om att bin är aggressiva. Eftersom de tappar sin tagg och dör när de sticker en människa är motivationen att sticka rätt låg, berättar hon.

– Det är större sannolikhet att jag blir stucken av en geting när jag håller på och rotar i bikuporna än av ett bi, säger hon, men berättar om gången hon råkade tappa ner sin mobiltelefon rätt ner i en bikupa. Det resulterade i fem stick. Något som hade kunnat sluta allvarligt eftersom Karolina faktiskt är allergisk mot bin.

– Men att säga att bin är aggressiva, man får sätta allt i relation. Om någon hade kastat sig ner på ditt kontor och plötsligt börjat möblera om skrivborden kan jag garantera att fler än fem hade lackat ur.
Artikelbild

Fördomar. Karolina Lisslö slår gärna hål på fördomen att bin skulle vara aggressiva. Eftersom de tappar sin tagg och dör när de sticker en människa är motivationen att sticka rätt låg. "Det är större sannolikhet att jag blir stucken av en geting när jag håller på och rotar i bikuporna än av ett bi", säger hon.


Borde utnyttja taken bättre


Den krassa framtidsdrömmen är att Bee Urban inte längre ska behövas berättar Karolina Lisslö.

– Men jag tror inte vi kommer dit, man lär sig inte så snabbt.

En annan vision hon har är att man borde utnyttja fastigheters tak bättre.

– Det är en fantastisk miljö där man kan göra något bra. Jag har en idé om att man skulle kunna sänka temperaturen om varje tak målades vitt. Utnyttja albedoeffekten*. Vita tak, med bikupor och lite grönt.


Dela på linkedIn


Prenumerera på Lokalnytts nyhetsbrev


Lokalnytts nyhetsbrev skickas ut en gång per vecka och innehåller artiklar inom kontor, arbetsliv, fastigheter och evenemang.

Prenumerationen är helt gratis och ni kan avbryta den när som helst.

Klicka här för att påbörja er prenumeration

Relaterade artiklar

Sveriges grönaste polishus ligger i Rosengård Sveriges grönaste polishus ligger i Rosengård