Kungsbacka - ett brett och diversifierat näringsliv
Elinor Filipsson tillträdde som näringslivschef i Kungsbacka 1 februari i år – samma dag som hon blev mamma. Nu är hon tillbaka på heltid och ger här sin syn på staden och dess näringslivsutveckling.
Skriven av Nicklas Tollesson 2013-11-01 | Näringsliv
Kungsbacka Göteborg handel Västsverige näringslivsutveckling
Elinor Filipsson har arbetat på näringslivskontoret sedan 2010 och var en naturlig efterträdare – som fick en lite annorlunda start på jobbet.
– Det är naturligtvis fantastiskt att bli mamma. Samtidigt vill jag ju verkligen ge allt när jag får en ny tjänst som jag verkligen brinner för. Jag har arbetat en del hela tiden, men sedan 1 oktober är jag tillbaka på heltid, säger Elinor Filipsson.
Hon är näringslivschef i en stad med stark tillväxt.
– Här i Kungsbacka har vi en kraftig inflyttning och ett högt nyföretagande. Vårt arbete handlar om att möta tillväxten och de behov som uppstår, säger Elinor Filipsson.
Men på senare tid har det kommit signaler om att företagarna är mindre nöjda än tidigare med näringslivsstaden Kungsbacka.
I Svenskt Näringslivs kommunranking har Kungsbacka sjunkit från plats 19 till plats 37?
– Ja, fast det är från en väldigt hög position. Vi klättrade från 43:e plats år 2011 till plats 19 2012. Så vi ligger fortfarande högre än både 2010 och 2011.
Värre är det att Nöjd Kund Index-undersökningen Insikt visar fallande resultat. Totalt får Kungsbacka ett NKI på 63, en minskning med tre enheter sedan 2011. Lägst betyg får staden i den viktiga frågan om bygglov. Här ligger Kungsbacka 15 enheter under rikssnittet och har backat 16 enheter sedan 2011.
– Vi ser allvarligt på det. En kommun som Kungsbacka ska definitivt inte ligga så lågt. Vi håller på att analysera vad det beror på och vad som behöver göras. Det har varit ett mycket högt tryck på bygglovssidan på senare tid – vilket i sig är positivt – och det kommer att genomföras insatser för att kvalitén och servicen ska förbättras i samband med myndighetsutövning. I januari är den nya förvaltningschefen för Plan & Bygg, Gabriella Köhler Graf, tidigare planchef i Alingsås, på plats vilket är positivt för det långsiktiga förbättringsarbetet.
Företagarna i Kungsbacka ger dock höga betyg till kommunens bemötande och tillgänglighet, serveringstillstånd och brandskydd.
Utmärkande för Kungsbackas näringsliv är bredden i företagandet – man verkar inom väldigt många olika branscher. Annat som utmärker är avsaknandet av stora företag – de största har runt 200 anställda.
– Handeln är stor i Kungsbacka, men i övrigt har vi väldigt många ben att stå på, vilket innebär att vi inte är så sårbara som kommuner med enstaka stora företag som drabbas hårt vid neddragning eller nedläggning av företaget.
När du är runt i Sverige och pratar om Kungsbacka, vilka enskilda företag nämner du först? Vilka sticker ut mest?
– Handeln är ju som sagt stark. Både Freeport och Kungsmässan är kända starka varumärken och vi har en mysig innerstad med butiker som Bröderna Nilssons Livs där du handlar vardagsmat och delikatesser över disk. Lab-gruppen är ett intressant företag som är världsledande på slutsteg och förstärkare. Absoluta eliten av turnerande världsartister använder deras produkter. Mediq är ett annat starkt företag som etablerade sig i Kungsbacka för ett par år sedan och som nu är vårt största företag, ett bolag som distribuerar sjukvårdsprodukter.
Sök efter lediga lokaler i Kungsbacka!
Prenumerera på Lokalnytts nyhetsbrev
Lokalnytts nyhetsbrev skickas ut en gång per vecka och innehåller artiklar inom kontor, arbetsliv, fastigheter och evenemang.
Prenumerationen är helt gratis och ni kan avbryta den när som helst.