Svenskarna trivs inte bäst i öppna landskap

Allt fler jobbar i öppna kontorslandskap. Men om svenskarna själva får bestämma, gör de helst inte det. Enligt en ny undersökning vill 52 procent helst ha eget rum på jobbet.

Skriven av Rasmus Thedin 2015-04-01 | Arbetsliv


Artikelbild

Siffrorna kommer från den senaste Manpower Work Life-undersökningen, där 3 105 personer har svarat på frågorna om favoritarbetsplatsen och distansarbete.

På frågan var de helst vill jobba svarade 52 procent av de tillfrågade att de helst jobbade på kontoret i eget rum, endast sju procent svarade att de helst jobbade i öppna kontorslandskap. 16 procent svarade att de helst jobbade på kontoret i ett rum med två–sex kollegor.

– För tio–tjugo år sedan satt nästan alla i enskilda rum, men de senaste åren har det ändrats och nu är öppna landskap kanske den vanligaste kontorsformen. Man behöver många gånger sitta lite enskilt för att kunna fokusera, och jag tror att det är det som avspeglar sig i den här rapporten, säger Hans Makander, informationschef på Manpower Group.

Mer kreativitet


– Jag är egentligen inte förvånad över resultatet. Jag ­sitter själv i ett kontorslandskap och jag har ofta behov av avskildhet. Finns det mindre rum i anslutning till landskapen, så är det bra. Samtidigt har det sina för­delar att sitta tillsammans. Ju närmare man sitter andra och kan diskutera, desto kreativare blir det, och jag tror att det är helt fel att gå tillbaka till att alla har ett eget rum. Då kan man lika väl jobba hemma. Man behöver interaktionen med kollegorna, fortsätter han.

Hemmakontor populärt


På frågan var man näst helst ville jobba var det populäraste alternativet hemifrån. Det ville ungefär var fjärde tillfrågad. Men även om hemmakontoret är en relativt populär arbetsmiljö, tillbringar svensken i praktiken inte så många timmar där, enligt undersökningen. Av dem som kan arbeta på distans lägger den största gruppen, 41 procent, bara en till fem timmar på hemmajobb en genomsnittlig vecka.
"Jag ­sitter i ett kontorslandskap och har ofta behov av avskildhet."
– Många säger att de jobbar bättre hemma, då de blir för mycket störda på jobbet. För att lösa det här problemet tar många fram hörlurar och lyssnar på musik, för att stänga ute andra störningsmoment. Det stör helt enkelt mindre, säger Hans Makander.

En förklaring till det förhållandevis låga intresset för distansarbete kan vara att många är osäkra på vilken inställning deras arbetsgivare har. Nästan en tredjedel, 32 procent, vet inte hur arbetsgivaren ser på att man arbetar på annan plats än kontoret under ordinarie arbetstid. Något fler, 35 procent, svarar att distansarbete är tillåtet, men att det inte uppmuntras av ledningen.
Artikelbild


Saknar policy


– Många har ingen policy för vad som gäller när det kommer till hemarbete. Det är chefens uppgift att kommunicera det. Men hemarbete bör vara planerat och inte bara för att man känner sig lite seg och helst stannar hemma.

Värt att notera är att alternativet aktivitetsbaserat inte fanns med som alternativ i undersökningen.




Prenumerera på Lokalnytts nyhetsbrev


Lokalnytts nyhetsbrev skickas ut en gång per vecka och innehåller artiklar inom kontor, arbetsliv, fastigheter och evenemang.

Prenumerationen är helt gratis och ni kan avbryta den när som helst.

Klicka här för att påbörja er prenumeration