FRÅGA: Jag och min kompanjon äger fyra bolag genom vilka vi bland annat bedriver restaurangverksamhet i en lokal. Hyresavtalet för lokalen har ingåtts av moderbolaget i koncernen medan verksamheten bedrivs av ett dotterbolag. Verksamhetsbolaget har gjort flera investeringar i lokalen vilka har ökat lokalens värde. Hyresvärden har nu sagt upp hyresavtalet för upphörande till hyrestidens utgång på grund av otillåten andrahandsuthyrning. Hur är detta möjligt och har vi någon möjlighet att få ersättning för de genomförda investeringarna?
FRÅGA: Den klädaffär jag bedriver går bra och jag planerar att i höst ändra om inredningen i min affär och ta in ett nytt varumärke. För detta varumärke skall det byggas en så kallad shop-i-shop. Precis när jag fått klart med distributören meddelar hyresvärden att man skall genomföra en fasadrenovering i min lokal vilket påverkar min försäljning väsentligt. Vad gäller: Kan jag stoppa renoveringen? Är jag berättigad till ersättning?
FRÅGA: Jag hyr sedan fem år en lokal där jag har en mataffär. Hyresvärden ska nu renovera delar av fastigheten, bland annat ska avloppsstammarna bytas. För att kunna utföra arbetena kräver hyresvärden tillträde till min lokal vilket innebär att jag måste hålla stängt eller åtminstone stänga av delar av min lokal. Hyresvärden hävdar att det rör sig om sedvanligt underhåll och att jag därmed inte har rätt till någon ersättning. Stämmer det?
FRÅGA: Vi hyr sedan många år en butikslokal i en galleria där vi säljer jeans och t-shirts. Nu har vi fått en uppsägning från hyresvärden där hyresvärden för förlängning av hyresförhållandet kräver att vi skriver på ett hyreskontrakt där de – utöver hyra och driftkostnader för lokalen – vill ha ersättning för gemensamma kostnader för gallerian som till exempel bevakning och renhållning. Vi tycker att det känns osäkert med ett sådant tillägg. Särskilt som tillägget är rörligt och inte kan påverkas av oss. Kan hyresvärden verkligen kräva ett sådant tillägg?