Smart – om den används rätt

Allt fler ägnar sig åt jobbärenden på kvällar och helger. Den nya tekniken suddar ut gränserna mellan arbetstid och fritid.Arbetslivet är numera mer flexibelt – vilket också kan kännas som en belastning. Smartphonestress är ett nytt fenomen som vi lär höra en del om framöver.

Skriven av Nicklas Tollesson 2012-01-01 | Arbetsliv

Dela på linkedIn

Artikelbild

EFTERLYSER TYDLIGHET. Åsa Johansson menar att det behövs tydliga riktlinjer för hur tillgängliga medarbetarna förväntas vara.
Bild: Unionen


Det plingar till i Iphonen och du kollar snabbt av jobbmejlen samtidigt som du sitter med familjen framför tv:n på lördagskvällen. En kund som undrar om den senaste leveransen, den som det visst var någon tveksamhet med. Du bestämmer dig för att ta tag i det så snart du kommer till jobbet på måndag morgon – eller kanske hinner du med att ordna lite med det i morgon? Jo, så får det nog bli. På natten ligger du sedan vaken och funderar på hur du bäst kan gå vidare med detta.
Artikelbild

LÖRDAGSMYS. Det plingar till i Iphonen och du kollar snabbt av jobbmejlen samtidigt som du sitter med familjen framför tv:n på lördagskvällen.


Känner du igen dig i något av ovanstående? Det är ganska troligt. Enligt en nyligen genomförd undersökning från tjänstemannafacket Unionen använder över hälften av medlemmarna ibland eller ofta fritiden för arbete. Nästan hälften behöver ibland ta med sig jobbet hem för att hinna med. Lika många är tillgängliga för kunder och klienter utanför ordinarie arbetstid. Var fjärde har den senaste månaden haft sömnsvårigheter som är relaterade till jobbet.

Nya möjligheter, nya fallgropar


Den nya tekniken innebär nya möjligheter och en helt annan flexibilitet än man hade tidigare. En del av jobbet kan skötas hemifrån på kvällen och i stället kan du gå en stund tidigare från jobbet för att hämta barnen på dagis. Du kopplar ju ändå om jobbtelefonen till mobilen så att du alltid kan bli nådd om det händer något viktigt. Samtidigt – i efterhand hade det kanske känts bättre om viss information hade fått vänta tills du är tillbaka på jobbet…

Lite signifikativt för det här är att när Lokalnytt i mellandagarna ringer upp Åsa Johansson, som står bakom Unionen-rapporten om smartphonestress, berättar hon att hon är på Ikea.

– Ring om två timmar, då är jag hemma. Eller ring om två och en halv så hinner jag titta lite mer i rapporten innan du ringer, säger hon.

Två och en halv timme senare har hon kommit hem från Ikea – och jobbar hemifrån.

– Jag försöker leva som jag lär, efter klockan sex är jag inte så tillgänglig… Det finns både för- och nackdelar med att vara tillgänglig, det är viktigt att påpeka det. Många mår bra av att vara uppkopplade och tillgängliga, det är först när det blir en belastning som det blir ett problem, säger Åsa Johansson.
Artikelbild

TÄRANDE. Ett problem med smartphonestressen är att det är svårt för den drabbade att upptäcka problemet själv. Det kommer inte plötsligt, utan smygande. Du får inte den sammanhängande ledigheten och avslappningen din kropp behöver för att återhämta sig och till slut kan klubban komma. Utbrändheten och sjukskrivningen är ett faktum.


Ett problem är – att det är svårt för den drabbade att upptäcka problemet själv. Det kommer inte plötsligt, utan smygande. Du får inte den sammanhängande ledigheten och avslappningen din kropp behöver för att återhämta sig och till slut kan klubban komma, utbrändheten och sjukskrivningen är ett faktum.

Vilka är tecknen på att man kan ha drabbats av en ohälsosam smartphonestress?


– Problem med sömnen är en tydlig signal om stress. Man kommer inte ner i varv tillräckligt för att sova bra. Händer det någon gång ibland är det kanske inte så farligt, men händer det ofta att man sover dåligt på grund av jobbet så är något fel. Undersökningen visar att 25 procent av respondenterna helt eller delvis instämmer i att de den senaste månaden har haft sömnsvårigheter som är relaterade till jobbet, och det är en väldigt hög siffra.

– En annan signal kan vara att man blir lite glömsk eller att man får inte ihop saker för att hjärnan är överbelastad. Undersökningar visar att det går att jobba hårt i några år, men i längden tär det på kroppen, och man kan drabbas av exempelvis hjärt- och kärlsjukdomar.

Meningarna är delade kring det här med tillgängligheten. Man kan tycka att det är den enskildes ansvar att bara stänga av telefonen, hur svårt kan det vara? Samtidigt som man inte riktigt vet om man får göra det? Hur tillgänglig förväntas man vara?

– Det är knepigt, det där. Var tredje respondent i vår undersökning instämmer helt eller delvis i att arbetsgivaren förväntar sig att de är tillgängliga efter arbetstid. Lika många säger att de helst skulle slippa att vara tillgängliga efter arbetstid.

– Om du får en smartphone med möjligheter att vara uppkopplad och tillgänglig 24 timmar om dygnet kan du känna att det finns en viss förväntan på att du ska vara det. Det kan bli så att du ställer de kraven på dig själv, du kan känna arbetsgivaren ställer kraven, eller att dina kunder gör det.
"De som är tillgängliga under helgen har ett försprång."
– Det kan också vara konkurrens på jobbet; de som är tillgängliga under helgen har ett försprång gentemot övriga när de kommer tillbaka på måndagen.

Hur bör det då vara? Att den nya tekniken är här för att stanna råder det naturligtvis ingen tvekan om. Men hur hanterar man riskerna? Åsa Johansson menar bland annat att det är viktigt att veta vad som gäller.

– Det kan vara bra med tydliga riktlinjer så att man vet vad som förväntas av en. Sedan är detta en ersättningsfråga. Hur mycket är det värt att vara tillgänglig 24 timmar om dygnet?

– I dag genomförs vanligtvis ett utvecklingssamtal om året. Men frågar man till exempel en projektledare hur ofta hans arbetsuppgifter förändras blir svaret "flera gånger i veckan". I stället för ett samtal om året borde man ha regelbundna avstämningar, och då inte bara prata om resultat, arbetsgivaren borde också ställa frågan "hur mår du?"


Dela på linkedIn


Prenumerera på Lokalnytts nyhetsbrev


Lokalnytts nyhetsbrev skickas ut en gång per vecka och innehåller artiklar inom kontor, arbetsliv, fastigheter och evenemang.

Prenumerationen är helt gratis och ni kan avbryta den när som helst.

Klicka här för att påbörja er prenumeration