Skanska förverkligar kontorsdrömmar
Gym högst upp i fastigheten eller en studio med sex meter i takhöjd. Inga kontorsönskemål är för konstiga för Skanska Fastigheter. – Våga drömma, sen så löser vi det åt er, säger marknadschefen Anna-Maria Kääriä.
Skriven av Therese Aronsson 2012-02-01 | Utveckling
Skanska Fastigheters projekt Lustgården är ett miljösmart kontorshus på 55 000 kvadratmeter dit Skanska själva planerar att flytta. "Vi vill leva som vi lär", säger Anna-Maria Käärlä.
Skanska Fastigheter är projektutvecklare och Sveriges största byggbolag med det uttalade målet att ha hyresgästen i fokus. Anna-Maria Kääriä, marknadschef, förklarar att det handlar om att de kan skräddarsy kontorslösningar efter hyresgästens egna behov.
– Det är det vi är bäst på, att hitta bra lägen, hitta rätt hyresgäst för läget och bygga en fastighet som är anpassad för hyresgästen, säger hon.
Att de kan det beror delvis på att Skanska Fastigheter har samlat all kunskap under samma tak och behöver därför sällan ta in underleverantörer. Det blir en trygghet för hyresgästerna och gör, enligt Anna-Maria Kääriä, att många stora företag har valt Skanska Fastigheter.
Hyresgästerna i Skanskas byggprojekt får tidigt vara med och bestämma, och kan påverka i princip allt. De får sätta sig ner med arkitekter och byggare för att ta fram deras önskekontor.
– Våga drömma. Berätta för oss vilka era drömmar är så förverkligar vi dem.
– Hyresgästen kanske vill ha ett gym på plan tre och pentryt på översta våningen. Då ordnar vi det, även om det inte var så i våra ursprungliga ritningar. Hyresgästerna ska sitta där i 10–15 år och då är det viktigt att de får det kontor som de behöver.
Anna-Maria Kääriä berättar att de har fått många annorlunda önskemål genom åren, bland annat TV-studios med sex meter i takhöjd. Där inne behövde det vara otroligt tyst, så då gällde det för dem att visa på isoleringsskicklighet.
– Vi har även byggt datorhallar utan dess like och en stor pumpstation i ett kontor där man ville ha produktion och kontor i samma lokal. Andra önskemål kan vara kylrum, provkök och 4 000 kvadratmeter butik i anslutning till kontoret.
- Då gäller det att vara flexibel. Om det är någon som kan bygga sådant här så är det vi. Scannar man av våra konkurrenter är det många som erbjuder kanske 10 000 kvadratmeter kontor och ingenting mer. För oss är det lättare att erbjuda mer eftersom vi har all kunskap inom företaget.
Vad har ni för projekt på gång just nu?
– Det mest spännande som jag vill lyfta fram just nu är Lustgården. Det är ett stort och synligt projekt precis vid E 4, vid Essingen. Från köerna tittar folk ner i gropen och följer projektet. Lustgården ska bli ett kontorshus på 55 000 kvadratmeter som är väldigt miljösmart. Om ingen annan hyr merparten av huset flyttar vi själva dit. Vi vill leva som vi lär när det kommer till miljöfrågor.
Hur arbetar ni med miljön?
– På alla plan. Det handlar om att skapa en grön arbetsplats, i allt från materialval till energibesparande lösningar. I Lustgården använder vi oss till exempel av borrhålslager, 144 borrhål ur vilka vi hämtar kyla nere i berget. Vi tittar mycket på den typen av lösningar.
Vad blir nästa steg i miljöarbetet?
– Att involvera hyresgästerna ännu mer. Om man ändå ska flytta kan man passa på att göra det på ett hållbart sätt med så liten miljöpåverkan som möjligt och se över sina rutiner.
- Det planerar vi för i vår flytt. Det kan handla om att fundera på om alla skrivare behövs och införa kopieringskort för att kunna skriva ut, lösningar som tvingar folk att sopsortera, bygga trappor i stället för hissar eller installera ett centralt system för att kolsyra kranvatten.
– Tittar man på barn i skolan så ser de på miljö på ett helt annat sätt. De tycker inte att man ska ta bilen till jobbet eftersom det leder till stor miljöförstöring.
- Kanske kommer vi i framtiden att se bilfria arbetsplatser och i stället se till att det finns tunnelbana, miljöbussar eller kanske linbanor som stannar utanför entrén. Kanske kommer man att ha kolonilotter och odla sina egna grönsaker på taket för att komma närmare naturen igen. Resultatet blir en arbetsmiljö som ger god hälsa, vi kallar det feel good-kontor. Både du och miljön mår bra av det.
Du har varit på Skanska Fastigheter i sex år, vad tycker du är roligast med ditt jobb?
– Det är att ställa frågor till hyresgästerna om hur de vill ha sina kontor. De kanske säger runda konferensrum eller något annat som de går och drömmer om och jag ser hur mycket det betyder för dem. Då är det roligt att kunna göra så att de får det. Då blir jag glad.
Prenumerera på Lokalnytts nyhetsbrev
Lokalnytts nyhetsbrev skickas ut en gång per vecka och innehåller artiklar inom kontor, arbetsliv, fastigheter och evenemang.
Prenumerationen är helt gratis och ni kan avbryta den när som helst.