"Nu lever vi som vi lär"

Den som går förbi Regeringsgatan 66 i Stockholm och kikar in i Senabs skyltfönster kanske undrar om det är en utställningslokal eller ett kontor de ser framför sig. I det spatiösa, trivsamt inredda utrymmet sitter människor med laptops och jobbar lite här och var.<br /> – Svaret är att det är – både och, säger Lars Svanström, Senabs områdeschef i Stockholm.

Skriven av Tove Gyllenstierna 2012-02-01 | Arbetsliv


Artikelbild

I sofforna med hög rygg kan avskilda möten hållas utan att störa omgivningen.
Bild: Senab


När Senab tog beslutet att bygga om sitt Stockholmskontor och inreda det enligt principerna för aktivitetsbaserad arbetsmiljö, A2, bestämde man sig för att integrera möbelutställningen i A2-konceptet.

– På så vis fylls utställningen med liv och vi visar att vi lever som vi lär. Nu sitter alltid några av våra medarbetare och arbetar här, säger Lars Svanström.

I ett A2-kontor finns få eller inga fasta arbetsplatser, utan man väljer arbetsplats efter behov och aktivitet. Tankarna om det flexibla kontoret har funnits länge, men först nu har teknikutvecklingen hunnit i kapp, samtidigt som nya generationer med nya krav på ett mer flexibelt arbetssätt kommer in på arbetsmarknaden.

Samtliga Senabs kontor stöps nu om till A2-kontor. Huvudkontoret i Stockholm var först färdigt.

– Nu kan vi äntligen stolt visa upp vårt kontor. Vi vill ju vara ett föredöme, säger Kajsa Persson, säljare i Stockholm som varit projektledare för bygg- och möbleringsprojektet.

Saknar fast arbetsplats


Hon visar runt i det trivsamma, bitvis hemlika, kontoret, som nås via en trappa från utställningen i bottenplanet. Beroende på aktivitet kan medarbetarna välja att slå sig ner i ett tyst rum för koncentrationskrävande uppgifter, i en telefonhytt för konfidentiella samtal, vid ett projektbord där flera kan arbeta tillsammans, i loungen eller i biblioteket.

– Det finns arbetsbord med eller utan stor skärm att koppla till sin portabla dator, en del är höj- och sänkbara. Samtliga medarbetare – utom de på ekonomiavdelningen och några andra administratörer är således utan fast arbetsplats. När man kommer till kontoret, hämtar man sin personliga korg med arbetsmaterial i sin så kallade hemvist, ett skåp där personliga tillhörigheter förvaras.

Kajsa Persson betonar att det nya kontoret inte enbart handlar om en ny inredning. Långt ifrån. Det handlar om ett nytt arbetssätt, ett nytt sätt att förhålla sig till sitt arbete och sin arbetsplats, ett nytt sätt att tänka.

– Det har varit en lång förändringsprocess. Vi genomförde förändringen som ett projekt och började med en medarbetarenkät, säger Kajsa Persson.

Parallellt med omdaningen av kontoret fick medarbetarna gå utbildningar i ett mer aktivitetsbaserat arbetssätt, som bland annat innebär att man minimerar antalet utskrifter.

– Det papperslösa kontoret, som vi talat om i så många år, har nu äntligen kommit en bit på väg. Vi har infört egna A2-spelregler som efterlevs, konstaterar Lars Svanström.

I början av projektet tog Senab hjälp av Wivian Eidsaunet från Murman Arkitekter.

– Det var hon som skaffade fram medarbetarenkäten, som varit en stor hjälp i det interna arbetet, eftersom den gör samtliga medarbetare delaktiga. Hon upprättade även planlösningar, säger Lars Svanström.

Lars Svanström understryker att det kanske allra viktigaste på ett kontor är att det ges tillfälle till spontana möten.

– Det är i sådana möten som kunskapsutbyte sker och nya idéer föds, avslutar han.




Prenumerera på Lokalnytts nyhetsbrev


Lokalnytts nyhetsbrev skickas ut en gång per vecka och innehåller artiklar inom kontor, arbetsliv, fastigheter och evenemang.

Prenumerationen är helt gratis och ni kan avbryta den när som helst.

Klicka här för att påbörja er prenumeration