Anrik fastighet på Kungsgatan lever upp efter renovering

Efter totalrenoveringen av Kungsgatan 56 genomsyras den gamla anrika byggnaden av flexibilitet och långsiktighet. Men charmen från 1800-talet finns kvar. – Trots att vi har gjort så mycket så har vi ändå lyckats behålla den tidstypiska andan från den tiden, säger Marie Stopner, uthyrare på Olov Lindgren AB.

Skriven av Henrik Ekberg 2014-02-12 | Utveckling


Ambitionerna för Kungsgatan var stora i slutet av 1800-talet. Tanken var att den centralt belägna gatan skulle manifestera huvudstaden. För att genomföra detta anlitades bröderna Axel och Hjalmar Kumlien, som några år tidigare hade ritat Grand Hotel. Nu skulle de även ge Kungsgatan något att vara stolt över. Byggherre Greve von Rosen fick byggnadsuppdraget och 1883 stod huset klart. En präktig skapelse som väl matchade den eleganta esplanaden.
Artikelbild

Nu och då. Fastigheten på Kungsgatan, som ritades av Axel och Hjalmar Kumlien och byggdes av Greve von Rosen, stod klar 1883.
Bild: Henrik Ekberg


– Bröderna Kumlien var något av dåtidens superstjärnor och även Greve von Rosen var en mycket erkänd byggmästare, berättar Marie Stopner.

Har krävt varsamma händer


2008 köpte Olov Lindgren fastigheten Vallonen 1 som inkluderar Kungsgatan 56. Totalt rymmer fastigheten 13 kontorslokaler samt två butikslokaler på markplan där en frisersalong och en restaurang håller till. Den sammanlagda ytan är på 4 300 kvadratmeter. Vallonen 1 utgör ungefär halva kvartersbyggnaden, som von Rosen lät uppföra, och breder ut sig runt Kungsgatan, Målargatan och Apelbergsgatan. Under 2011 och 2012 totalrenoverades Olov Lindgrens del av kvarteret. Allt revs ut, ändå är allt sig likt.

– Det var ganska nedgånget när vi började, men med hjälp av Eva R Frostbrant på Snapp Arkitekter har vi lyckats modernisera hela fastigheten och ersätta den gamla stuckaturen, dörrposter och beslag med nya liknande. Vilket har krävt varsamma händer eftersom byggnaden är klassad som grön av Stockholms stadsmuseum.
Artikelbild

Bild: Olov Lindgren


Historiska juveler


Marie Stopner visar runt i lokalen på tredje våningen där kakelugnarna står kvar som historiska juveler i de rymliga rummen. Hon berättar att alla väggar som inte var bärande revs vid renoveringen för att skapa så många öppna ytor som möjligt. Detta för att ge hyresgästerna en större frihet att utforma lokalerna efter sina verksamheter. Men det är inga problem att resa väggar om fler rum önskas.

– Vi har förberett med väggfästen och ventilation finns i varje utrymme. Vi har även förberett flera platser för pentryn för att öka flexibiliteten. Ofta är det så att gamla lokaler blir så otympliga, men vi vill ge möjligheter.

I lokalerna finns närvarostyrd belysning med givare som är kopplade till dagsljussensorer och hela fastig­heten är helsprinklad. För att behålla den gamla känslan så är all teknik gömd i väggar, likaså ventilation och värme som byggts in under fönstren. I dag hyr bland annat advokatbyråer, reklambyråer och IT-företag kontor i fastigheten.

– Två tomma lokaler återstår, båda är på 252 kvadratmeter och ligger på tredje och fjärde våningen. Vi har även en kontorslokal ledig vid Norrmalmstorg. För vår del var hösten riktigt bra och nu har vi vakanser på mellan två och fyra procent, säger Marie Stopner.

Material som håller


Det centrala läget ett längre stenkast från Centralen och Hötorget tror hon lockar. Likaså det faktum att den här delen av Kungsgatan tycks bli allt populärare. Olov Lindgren har 108 fastigheter i Stockholm varav en tredjedel är kommersiella och resterade bostäder. Företagets ambition är att jobba långsiktigt, att välja rätt material som håller en längre tid.

– Vi bygger och renoverar för att behålla, inte för att sälja. Därför är det viktigt att det blir gediget och håller i flera generationer.




Prenumerera på Lokalnytts nyhetsbrev


Lokalnytts nyhetsbrev skickas ut en gång per vecka och innehåller artiklar inom kontor, arbetsliv, fastigheter och evenemang.

Prenumerationen är helt gratis och ni kan avbryta den när som helst.

Klicka här för att påbörja er prenumeration