Energisystem i världsklass i Hyllie
Bygget av stadsdelen Hyllie har nått halvvägs. Visionen är att senast 2020 vara regionens mest klimatsmarta stadsdel. – Intresset är stort från andra delar av landet och från Europa, konstaterade Karolina Skog (MP), kommunalråd i Malmö vid Eons konferens Smarta Hyllie i slutet av april.
Skriven av Henrik Ekberg 2015-04-01 | Utveckling
Badhuset som nu byggs i Hyllie och som kommer att invigas i augusti blir landets mest energieffektiva.
Bild: Henrik Ekberg
Karolina Skog var en av de inledande talarna vid konferensen som hölls i Malmö Arena. Arrangören Eon presenterade en rad resultat från delprojektet Smarta nät för ett hållbart energisystem i Hyllie. Bland annat fick vi reda på att all värme i fastigheterna i Hyllie kommer från förnybar energi i form av sol, vind och biobränsle. 27 procent av det totala energibehovet, både värme och el, i Hyllie tillgodoses av additionellt tillskott av förnybar energi och återvunnen energi. Tanken är att den siffran ska justeras till 50 procent under 2015 och 2020 ska den nå 100 procent. En punkt vid seminariet berörde Eons nya smarta nätplattform som har installerats i flera fastigheter i Hyllie. Plattformen reglerar energianvändningen utifrån olika faktorer som väderprognoser, el- och fjärrvämepriser samt belastning på fjärrvärme- och fjärrkylarnätet. En av talarna var David Lillienberg, projektledare på Eon.
– Denna plattform gör det möjligt att flytta värmen mellan fastigheter beroende på var den behövs. Plattformen kan även möjliggöra energieffektivisering, med andra ord inte enbart systemoptimering av exempelvis fjärrvärme.
– I välisolerade fastigheter, där värmen lagras i byggnadens betong, har vi provat att minska värmeanvändningen under kortare stunder utan att innetemperaturen har påverkats nämnvärt.
Utnyttja på smart sätt
En fastighet som kommer att få den nya smarta nätplattformen är Skanskas nya regionkontor Klipporna, som nu byggs i Hyllie.
– Vi ser det som oerhört viktigt att vara en del av projektet tillsammans med Eon och Malmö Stad. Det finns en begränsad mängd energi att tillgå och då måste vi utnyttja den på ett smart sätt, som att dela med sig av fastigheters tillgängliga energi till andra fastigheter, sade Tomas Roos, teknikansvarig på Skanska Öresund.
Styra via en app
Energisystemet som byggs i Hyllie hör till ett av världens mest avancerade och sker i samarbete mellan Eon, Malmö Stad, byggherrar och fastighetsägare. EU har valt ut Hyllie som ett av sju demonstrationsprojekt i Europa för smarta energiapplikationer. Andra resultat som redovisades vid seminariet var de så kallade smarta hem-systemen som har installerats i flera flerbostadshus och som bland annat innebär att de boende via en app själva kan mäta, styra och påverka sin energianvändning. En del av den energin som används i Hyllie är lokalt producerad och kommer från sol och vind. Fjärrvärme, el och biogas kommer från återvunnet avfall i Hyllie och el- och fjärrvärmenäten kan även ta emot överskott av selenergi producerad i fastigheterna eller andra värmeöverskott. Vid seminariet fick vi också ta en titt på det nya Hylliebadet som blir landets mest energieffektiva och som invigs 15 augusti. Familjebadet förväntas locka 350 000 besökare årligen.
Prenumerera på Lokalnytts nyhetsbrev
Lokalnytts nyhetsbrev skickas ut en gång per vecka och innehåller artiklar inom kontor, arbetsliv, fastigheter och evenemang.
Prenumerationen är helt gratis och ni kan avbryta den när som helst.