Passagen fylls med graffiti

Systembolagets gamla lokaler i Passagen på Regeringsgatan är sedan ett par månader tillbaka ett graffiti-häng. Där målas det dagligen och kända storheter inom konstarten avlöser kontinuerligt varandra.

Skriven av Henrik Ekberg 2016-01-29 | Näringsliv

Dela på linkedIn

Artikelbild

Graffiti i Ofientliga rrummet
Bild: Fredric Sanabria


Artikelbild

Många strängar på lyran. Jimmie Hall på Realist Fastighetsutveckling, är medarrangör av Ofientliga rummet i Passagen, och driver även galleriet Wallery som riktar in sig på graffiti.


Snösätragränd i Rågsved, Kolingsborg vid Slussen och nu NK-kvarteret mitt i City. Det är tydligt att gatukonsten i Stockholm är på frammarsch. I Systembolagets gamla lokaler målas det på stora väggar och allt kan bevittnas från andra sidan skyltfönstret av förbipasserande. En av initiativtagarna är Fredric Sanabria.

– Vi har fått tre väggar där inne som vi kommer att måla under december och januari med olika målare. Tanken är att det ska locka folk att komma och titta, säger han.

Mellan 10 och 20 olika graffiti- och gatukonstnärer avlöser varandra och varje färdig målning är orörd i cirka en vecka innan den målas över.

– Vi gör det här för att finfolket inne på NK ska få njuta av graffiti. Jag tror det är svårt att få ut dem till Snösätra så vi tar graffitin till dem istället, säger Jimmie Hall på Realist Fastighetsutveckling, som också är med och arrangerar pop up-projektet.
Artikelbild

En av konstnärerna är Bayne som har skapat detta verk.
Bild: Fredric Sanabria


Ofientliga rummet


När Jimmie Hall inte jobbar med fastigheter driver han galleri Wallery, som har specialiserat sig på konstnärer med bakgrund inom Street Art-kulturen. I våras arrangerade han och vännen Daniel Rohlin Spring Remake – en graffiti-träff i Snösätra som lockade runt 10 000 besökare. Men nu har gänget alltså flyttat inomhus. Projektet går under namnet Ofientliga rummet.

– Det är lite av en göteborgsk ordlek. Vi har en konstform som man utövar i det offentliga rummet och alla tycker att det är den läskigaste konstformen som finns i hela världen. "Vågar vi verkligen ha graffiti här?", "Hur ska det gå?", brukar det låta. Vi vill på det här sättet ta in graffitin i det här rummet och visa att varken den eller vi är så fientliga som många tror. Vi är ett gäng sköningar som håller på med den här konstformen, säger Jimmie Hall.

Artikelbild

Tim Timmey är mannen bakom detta konstverk.
Bild: Fredric Sanabria


Fastighetsägaren Pembroke Real Estate upplåter utrymmet fram till januari och vad som händer med lokalen därefter är oklart.

– Det kommer att dyka upp olika pop up-verksamheter i lokalerna, både under tiden som konstnärerna målar, och efter, säger centrumchef Eva-Pi Johansson på Newsec som förvaltar lokalerna.

Den sista konstnären att pryda väggarna i Ofientliga rummet innan det stänger 31 januari är britten Dale Grimshaw. Grimshaw är en av Storbritanniens främsta gatukonstnärer och är känd för sina uttrycksfulla porträtt.

Sök lokaler i Stockholm


Dela på linkedIn


Prenumerera på Lokalnytts nyhetsbrev


Lokalnytts nyhetsbrev skickas ut en gång per vecka och innehåller artiklar inom kontor, arbetsliv, fastigheter och evenemang.

Prenumerationen är helt gratis och ni kan avbryta den när som helst.

Klicka här för att påbörja er prenumeration