"Jag vill utveckla nästa internet"
Ambitionerna är höga i Kista – även på KTH. Närheten till branschen utnyttjas av båda parter. <br /> – Företagen drar i oss. De flesta studenter har fått anställning redan innan de har tagit examen, säger studenterna Emelie Holm och Donny Åström Fransson.
Skriven av Therese Aronsson 2012-01-01 | Arbetsliv
Donny Åström Fransson och Emelie Holm lockas av forskningen inom ICT. När de har läst klart sina utbildningar på KTH stannar de gärna kvar i Kista för att utveckla morgondagens tekniska lösningar.
Bild: Therese Aronsson
En strid ström av studenter väller in genom entrén till KTH Kista. Här studerar omkring 2 000 personer. Två av dem är Emelie Holm, 21, som läser tredje året av fem på civilingenjörsprogrammet mikroelektronik, och Donny Åström Fransson, 24, som läser fjärde året av fem på civilingenjörsprogrammet informationsteknik. Att valet föll på Kista var naturligt för dem båda. Emelie Holms program fanns bara här i hela Sverige. Donny Åström Fransson hade pluggat här tidigare.
– Jag gick tekniskt basår i Kista och hade ett bra intryck. Jag tyckte om studiemiljön, lokalerna var bekväma att sitta i och jag satt ofta kvar i skolan sena kvällar med mina vänner och pluggade i skolan. Jag mer eller mindre bodde där, säger han och fortsätter.
– För mig var det självklart att läsa ICT. Jag har alltid tyckt om datorer och teknik. Jag började programmera i högstadiet och har hållit på med datorer och programvaror sedan dess. Jag har alltid brunnit för det. Det som har drivit mig är upptäckarglädjen. Jag vill inte bara veta att det fungerar utan även hur och varför. Det sägs att man får bra jobb efter det här, men för mig handlar det inte om pengarna, det här är min passion. Hög lön är bara en bonus.
– ICT känns modernt, som en framtidsutbildning. Jag vill jobba med utveckling och forska inom nya områden. I Kista är det nära till företag och forskning, det blir en inblick i verkligheten, säger Emelie Holm.
Lunchar med företagen
De berättar att närheten till företagen utnyttjas mycket. Företag håller ofta föreläsningar, finns med på arbetsmarknadsdagar, kommer förbi på glöggkvällar och är med på insparken varje år. Varje dag äter studenter och företag lunch på samma ställe, i gallerians foodcourt. Det gör att studenterna känner att de har en bra företagskontakt.
– Företagen är extremt hungriga på att dyka upp här, och det uppskattas från båda parter. Redan vid insparken rycker företagen i oss. Det är inte svårt att hitta arbeten vid sidan av skolan, sommarjobb eller arbete om man väljer att ta ett sabbatsår, säger Donny Åström Fransson.
100 procent får jobb
Det är även väldigt vanligt att företag vill anställa studenter redan innan de har tagit examen. Han berättar att 75 procent av studenterna har fått jobb innan examen och efter examen har hundra procent fått jobb, varav 80 procent är fastanställda.
– Jag tror att vi är exceptionellt duktiga på kontakten med företag här i Kista. Jag har pratat med många andra campus där de inte alls har samma närhet.
Att stanna kvar i Kista efter avslutad utbildning är en självklarhet. Det är här företagen inom ICT finns och de tycker båda att miljön i Kista är trevlig. Många av deras studiekamrater kommer att få jobb i området, vilket skapar bra band och personlig kontakt mellan företagen. De skulle till och med kunna tänka sig att flytta hit.
– Absolut. Här finns allt, jobb, shopping och träning. Nu byggs det många nya bostäder. Och vill man in till city så tar det tjugo minuter med tunnelbanan. Jag hoppas att Kista blir en stor IT-stad, och den är på väg dit nu. Det är en framtidsstad, säger Emelie Holm.
– Kista har vad som krävs för att bli ett nytt Silicon Valley. För min del är det inte viktigt att bo nära jobbet, men det är en stor fördel att, som här, ha allt i närheten i och med Kista Galleria. Där finns ett stort utbud av lunchställen och alla affärer som man behöver, säger Donny Åström Fransson.
"Nytt och revolutionerande"
Vad de vill göra efter studierna har de klart för sig.
– Jag vill forska om någonting nytt och revolutionerande som för utvecklingen framåt för mänskligheten. Det behövs till exempel bättre energilösningar för att inte förstöra vår jord. Det hade varit ett spännande område, säger Emelie Holm.
– Jag vill arbeta på ett världsomspännande företag med cutting edge-teknologi. Det ska vara storslaget, på Google-nivå. Jag vill vara med och skapa nästa internet. Internet är den viktigaste uppfinningen inom informationsteknologi. Det har fört människor samman, säger Donny Åström Fransson.
– Vi studenter i Kista vill väldigt mycket och har stora förväntningar. Det är inte bara drömmar, här har vi möjligheterna på riktigt, avslutar Emelie Holm.
Prenumerera på Lokalnytts nyhetsbrev
Lokalnytts nyhetsbrev skickas ut en gång per vecka och innehåller artiklar inom kontor, arbetsliv, fastigheter och evenemang.
Prenumerationen är helt gratis och ni kan avbryta den när som helst.