Pampigt kontor mitt i Vasastan
Många är de göteborgare som passerat Heymanska villan. Men få vet vad som döljer sig bakom fasaderna. Nu står stora delar av kontorslokalerna vakanta.
Skriven av Rasmus Thedin 2015-04-01 | Utveckling
I korsningen Vasagatan/Viktoriagatan ligger Heymanska villan. Huset byggdes 1874 i fransk nyrenässansstil och var då ett av de första som byggdes när staden expanderade utanför vallgraven. Det var det första huset på Hasselbladska ängen.
– Det här var långt ut på landet då, det byggdes som ett litet slott, säger fastighetsägaren Kjell Axelsson, vd på Axson Förvaltning.
Arkitekt var Adrian Peterson och det var hans första större uppdrag. Han skulle senare komma att bli en av stadens populäraste arkitekter, och har bland annat ritat Gamla Tullen på Norra hamngatan.
Uppdragsgivare var grosshandlaren och kommunalpolitikern Gabriel Heyman, som bodde i villan tillsammans med sin fru Adéle. 1890 flyttade snushandlaren Emil Nilsson in tillsammans med sin fru Anna. När hon dog 1944 sägs hon ha varit den sista göteborgaren som fortfarande hade häst och vagn i anslutning till fastigheten. När hon dog upphörde även fastigheten att vara bostadshus. Sedan dess har Göteborgs Tekniska Institut och Röda Korset ägt fastigheten. Fram till 1995 då Axson Förvaltning köpte den.
Olika typer av rum
Fastigheten är på 1 547 kvadratmeter, varav 1 150 är vakanta sedan årsskiftet, då Göteborgs Psykoterapiinstitut flyttade ut. Förutom de pampigare rummen, med upp till 6,5 meter i takhöjd, finns vanligare kontorsrum med vita väggar och enkel takhöjd.
– Det som är bra är att det finns många olika typer av ytor, säger Adam Wilson, uthyrare på Colliers, som sköter uthyrningen av fastigheten.
Ett starkt intryck
De ombyggda bitarna är ljudklassade och moderna. Däremot håller Kjell Axelsson för tillfället på att renovera paradrummen.
– Det kommer hit en konservator från Rom, som bland annat jobbat i Vatikanen, säger han.
I höstas byggnadsminnesklassades huset.
– De här lokalerna passar för verksamheter som kompletterar varandra. Det är möjligt att dela ytor i byggnaden för att passa en specifik verksamhet, säger Adam Wilson.
Han säger att lokalerna passar för mellan 30 och 60 personer.
– Huset har varit både skola och vårdbyggnad. Det skulle den kunna användas som igen. Även IT-företag, reklambyrå, eller advokatkontor skulle passa. Däremot är kanske inte kontorslandskap eller gym så lämpligt, säger Kjell Axelsson.
– Lokaler i Heymanska villan passar företag som vill förmedla en känsla och ge ett starkt intryck, säger Adam Wilson.
Prenumerera på Lokalnytts nyhetsbrev
Lokalnytts nyhetsbrev skickas ut en gång per vecka och innehåller artiklar inom kontor, arbetsliv, fastigheter och evenemang.
Prenumerationen är helt gratis och ni kan avbryta den när som helst.