Experter på köpcentrum

teen &amp; Ström fokuserar helt på köpcentrum. Att kalla dem experter är därför ingen överdrift. <br /> – Många av oss har dessutom en bakgrund inom detaljhandeln. Det betyder att vi har en god förståelse för våra hyresgäster, säger Charles Larsson, marknadsdirektör på Steen &amp; Ström. text: Henrik Ekberg bild: Steen &amp; Ström

Skriven av Henrik Ekberg 2015-01-01 | Näringsliv

Dela på linkedIn

Artikelbild

Charles Larsson är marknadsdirektör på Steen & Ström
Bild: Steen & Ström


Steen & Ström äger och driver sex köpcentrum runt om i Sverige. Men man har varit större. I juni förra året sålde bolaget fem köpcentrum till norska Olov Thon. Men ambitionen är ändå att växa. Framför allt vill Steen & Ström återigen etablera sig i huvudstaden.

– Vi finns inte representerade alls i Stockholm i dag och det vill vi ändra på. Sen ska man komma ihåg att de sex köpcentrumen som vi äger i dag är riktigt kraftfulla och de fem vi sålde var våra minsta, berättar Charles Larsson.

De sex köpcentrumen är Allum i Partille, Emporia i Malmö, Kupolen i Borlänge, Marieberg Galleria i Örebro, Torp Köpcentrum i Uddevalla och Wäfveriet i Borås.

Dessutom är ett sjunde redan på gång. Mitt inne i centrala Kristianstad bygger Steen & Ström nu Galleria Boulevard, en stadsgalleria med plats för 70 butiker, caféer och restauranger. Den första etappen öppnades i oktober 2013 med ett parkeringshus i flera våningsplan och två våningar med totalt 17 butiker, däribland Stadium, Clas Ohlson, System­bolaget och Coop City. I mars öppnar nästa etapp.

– Det är själva mittenpartiet och den kommer att bestå av cirka 35 butiker. Sen blir det också en tredje och sista etapp, som också blir den minsta, men det är ännu oklart när den står klar. Kristianstad är i grunden en bra handelsstad och vad som är roligt där är att vi skapar en bra central handelsplats för både besökare och för boende, säger Charles Larsson.

Startade i Norge


Steen & Ström ägs av det franska köpcentrumbolaget Klepierre och holländska pensionsfonden APG. Bolaget har en lång historia som sträcker sig mer än 200 år bakåt i tiden. Rättare sagt till 1797 då Samuel Ström startade sin första handelsbod i Norge.

Det svenska huvudkontoret ligger på Västra Trädgårdsgatan i Stockholm. Men personalen finns även utspridda i köpcentrumen i form centrumchefer, ­administration, marknadsföring, teknik och så vidare.

– Personalen ute i landet jobbar dagligen med hyresgästerna i alla typer av frågor. Och enligt de mätningar som vi gör så uppskattar de vårt arbete. Vi har ju den fördelen att vi är helt fokuserade på köpcentrum och det betyder att vi är experter på området. Vi förstår våra kunders vardag, säger Charles Larsson.

Prisat flaggskepp


Steen & Ströms flaggskepp i landet är Emporia i ­Hyllie, ett köpcentrum som har erhållit mängder av utmärkelser inom olika områden sen öppningen i oktober 2012. Bland annat har man prisats för sin ljusstrategi och för sitt gröna tak. Men höjdpunkten kanske ändå var 2013 när Emporia utsågs till världens bästa köpcentrum under World Architecture Festival i Shanghai.

– För oss är dessa utmärkelser kvitton på att vi har gjort något bra. Det betyder mycket när både branschen och andra verksamheter lyfter fram Emporia. Nyligen fick vi ta emot Green Building Award. Det kändes fantastiskt och visar att vi har skapat en handelsplats som är gjord på ett miljömässigt och ekonomiskt hållbart sätt.

Hur ser du på framtiden i Öresund?


– Den ser ljus ut. Öresundsregionen är en utvecklingsregion och kommer att fortsätta vara det. Närheten till flygplatser och goda kommunikationer är viktiga i dag, det märker vi i Hyllie dit många väljer att flytta sina huvud­kontor. Det är något som stärker hela regionen.


Dela på linkedIn


Prenumerera på Lokalnytts nyhetsbrev


Lokalnytts nyhetsbrev skickas ut en gång per vecka och innehåller artiklar inom kontor, arbetsliv, fastigheter och evenemang.

Prenumerationen är helt gratis och ni kan avbryta den när som helst.

Klicka här för att påbörja er prenumeration