Danderyd är företagsammast i landet

Danderyd är Sveriges mest företagsamma kommun. Hela 27,4 procent av invånarna är företagare. – Det är jättekul och förhoppningsvis ett bevis på att kommunens näringslivsservice fungerar på ett bra sätt, säger Jan-Erik Alenbrand, kommunikations- och näringslivschef i Danderyd.

Skriven av Henrik Ekberg 2015-04-01 | Näringsliv

Dela på linkedIn

Artikelbild

Danderyds kommun arrangerar regelbundet frukostmöten för företagare, politiker och tjänstemän.
Bild: Danderyds kommun


Rapporten från Svenskt Näringsliv visar att även kvinnorna håller sig framme i kommunen. Hela 19,6 procent är näringslivsidkare, att jämföra med rikets snitt på 7,5 procent. Under förra året startade 724 personer nya företag i Danderyd, vilket motsvarar 33,1 personer/1 000 invånare. Men invånarnas engagemang och drivkraft ställer naturligtvis också krav på kommunens näringslivsarbete.

– Det gör det absolut och där jobbar vi också för att bli bättre. Framför allt vad gäller e-tjänsterna, säger Jan-Erik Alenbrand.

Godkänd projektplan


En prioriterad fråga nu för kommunen är den sedan flera år tillbaka omdiskuterade tunnelförlängningen av E18 genom Danderyd. Kommunstyrelsen beslutade i somras att godkänna en projektplan för utvecklingen av området kring E18.

– Frågan om en tunnelförlängning och/eller överdäckning av delar av E18 genom Danderyds kommun har diskuterats i många år. Det är därför glädjande att vi nu på allvar kan analysera vilka konsekvenser en sådan skulle få. Denna första del av arbetet beräknas vara klar om cirka ett år och därefter kan vi ta ställning till om vi ska gå vidare inom ramen för en fördjupad översiktsplan, säger Olle Reichenberg (M), kommunstyrelsens ordförande.

En tunnel eller överdäckning skulle frigöra mark för bland annat bostäder. Men också för en vidareutveckling av området vid Danderyds sjukhus som är kommunens största arbetsgivare.

– Vi ser bland annat gärna ett framtida kluster av forsknings- och utvecklingsföretag vid sjukhuset, säger Jan-Erik Alenbrand.

Kommer inleda dialog


I maj inleder kommunen en dialog med företagare och invånare om hur man kan skapa en tystare och lugnare miljö i centrala Danderyd längs E18. Och var bostäder, arbetsplatser, parker och torg ska byggas. Utvecklingen av Danderyd centrum, som görs i samarbete med Trafikverket och Stockholms läns landsting, är det största förändringsarbetet som någonsin gjorts i kommunen. Ett färdigt förslag beräknas finnas för kommunfullmäktige att ta ställning till vid årsskiftet 2015/2016.

På sjunde plats


I Svenskt Näringslivs ranking av företagsklimatet 2014 placerar sig Danderyds kommun på en sjunde plats, en placering bättre än året innan. Danderyds kommun arrangerar regelbundet frukostmöten för företagare, politiker och tjänstemän. Tillsammans med Täby och Vallentuna driver man Nyföretagarcentrum där man kostnadsfritt får hjälp och rådgivning med att starta företag.

– I september startar vi även ett nytt mentorprogram med nya företag. Det är ett bra sätt för unga företagare att få råd och tips från erfarna företagare, säger Jan-Erik Alenbrand.


Dela på linkedIn


Prenumerera på Lokalnytts nyhetsbrev


Lokalnytts nyhetsbrev skickas ut en gång per vecka och innehåller artiklar inom kontor, arbetsliv, fastigheter och evenemang.

Prenumerationen är helt gratis och ni kan avbryta den när som helst.

Klicka här för att påbörja er prenumeration