Kafé och kontor i ett på Hornsgatan

Tvekar du mellan att gå till kaféet eller arbetsplatsen så finns det ett tredje alternativ – Café & Co. På det New York-inspirerade kafékontoret i Stockholm får du både och. – När jag var i New York märkte jag att detta koncept var ganska vanligt, säger Daniel Hedenström, en av fyra huvudägare.

Skriven av Henrik Ekberg 2015-04-01 | Näringsliv

Dela på linkedIn

Artikelbild

Anders Lundström och Daniel Hedenström äger och driver Café & Co på Hornsgatan i Stockholm.
Bild: Henrik Ekberg


Närmast entrén och fönstren ut mot Hornsgatan sitter ett par väninnor och samtalar över en latte. Bredvid slår en äldre herre precis sig ner med en kopp svart kaffe och en kanelbulle. Men det unika med Café & Co, som öppnade i februari, hittar man längre in i lokalen. Där står några skrivbord med plats för tolv personer. Platserna hör till de flexibla och kan hyras kortare perioder. Ännu längre in i lokalen finns ett mindre rum med ljuddämpande väggar, höj- och sänkbara bord och ergonomiska stolar. Här är de fasta platserna som är sex till antalet, berättar Anders Lundström sedan vi slagit oss ner i det intilliggande mindre konferensrummet.

– Vi har redan hyrt ut fyra av dessa fasta platser som hyrs ut månadsvis, berättar Anders Lundström som ansvarar för ekonomin på Café & Co.

Inspiration från New York


Idén till Cafe & Co kommer delvis från Daniel Heden­ströms New York-resor. Men också från när han och Fredrik Sandell spånade på sidoprojekt till deras ordinarie arbeten inom IT-branschen.

– Vi konstaterade att allt fler blir F-skattare och att många i dag sitter hemma och arbetar. Samtidigt hade jag varit i New York och sett att det dyker upp allt fler kaféer som även fungerar som arbetsplatser. Vi hittade en lagom stor lokal här på Hornsgatan som tidigare varit kafé, vilket var en fördel eftersom vi då kunde ta över tidigare kafégäster, berättar Daniel Hedenström.

Kaféet har fyra huvudägare – förutom de tre ovan nämnda även Heba El Sheemy – och 16 delägare. På Café & Co kallar man arbetsplatserna coworking spaces. Genom att hyra en fast plats för 4 000 kronor i månaden får man tillgång till ett konferensrum i källaren med plats för upp till tio personer under fem timmar i månaden, gratis kaffe och te, internet, skrivare, möjlighet att låsa in dator och personlig utrustning samt 20 procents rabatt på utbudet i kaféet. Men också medlemskap i kaféets kompetensnätverk.

– Man ska få ett mervärde genom att sitta här. Vi har dessutom ett samarbete med en annan verksamhet på Hornsgatan där vi har möjlighet att hyra ett större konferensrum med plats för upp till 16 personer. Där kan vi bland annat arrangera events och föreläsningar, säger Anders Lundström.

Olika paket


I paketet Full flex, som kostar 2 800 kronor, ingår en plats vid ledigt skrivbord alla dagar i veckan, två timmar i konferensrummet, medlemskap i nätverket, skrivare, nätverksuppkoppling, kaffe, te samt 20 procent rabatt på kaféutbudet. Budgetvarianten Mini flex kostar 1 000 kronor och innehåller som ovan förutom att man endast får använda ett skrivbord fem dagar i månaden. I det mindre paketet ingår heller ingen tid i konferensrummet, däremot får man 50 procents rabatt på konferensrumshyran.

På en av de flexibla platserna sitter Joel Grännby från företaget Oneflow. Företaget har kontor i centrala stan, men nu råkade han befinna sig mellan två möten på Söder.

– Jag hade en timma över så jag knallade in här. Nu var de så snälla och lät mig sitta gratis här en stund, men detta är något som jag kan tänka mig finns ett behov för. Det kostar 100 kronor för en halvdag och då får man gratis kaffe och tillgång till skrivare och nätverk, det är helt okej. För entreprenörer utan fast plats kan detta absolut vara ett bra alternativ, säger han.

Även Joel Grännby har varit över i staterna och sett att konceptet är vanligt förekommande där.

– Jag var nyss i San Fransisco och såg flera kafé­kontor där. Det kanske inte är något för mindre städer, men för storstäder finns det nog en marknad.

Vill växa utanför Stockholm


Anders Lundström tror att Café & Co kan locka konsult­bolag som är i behov av en lokal på Söder, men även nystartade verksamheter och företag som befinner sig i en tillväxtfas. Ambitionen är att även ta konceptet utanför Stockholms gränser.

– Vi har funderingar på att utvidga verksamheten. Göteborg är till exempel en stad som vi kan tänka oss, säger han.


Dela på linkedIn


Prenumerera på Lokalnytts nyhetsbrev


Lokalnytts nyhetsbrev skickas ut en gång per vecka och innehåller artiklar inom kontor, arbetsliv, fastigheter och evenemang.

Prenumerationen är helt gratis och ni kan avbryta den när som helst.

Klicka här för att påbörja er prenumeration