Nobel Center stärker Stockholm som vetenskapsstad
Med Nobel Center får Stockholm ett nytt och attraktivt besöksmål. Men byggnaden förstärker också Stockholm som vetenskapsstad.<br /> – Nobelpriset är ett av världens starkaste varumärken. Med Nobel Center får priset en ännu tydligare koppling till Stockholm, säger Susanne Lindh, vd för Nobelhuset.
Skriven av Eddie Ekberg 2015-01-01 | Näringsliv
Alfred Nobel skulle nog inte ha så mycket emot den planerade byggnaden på Blasieholmen i Stockholm. Den mässingsskimrande skapelsen blir ett värdigt hem för Nobelpriset som på sätt och vis har varit hemlöst i 114 år.
– Man kommer att kunna knyta Nobelpriset till en fysisk plats och det tror jag betyder mycket för Stockholm, säger Susanne Lindh.
Nobelhuset bildades 2012 i syftet att skapa en plats för Nobelpriset. Bolagets uppgift är att projektera, uppföra, äga, förvalta och utveckla Nobel Center, som kommer att rymma allt från vetenskapliga utställningar och berättelser om nobelpristagare till restaurang, bibliotek och butik.
– Det blir dessutom arbetsplats för drygt 100 personer från Nobelhuset, Nobel Media och Nobelstiftelsen, berättar Susanne Lindh som tillägger att det inte har varit helt enkelt att hitta en plats för huset.
– Det finns inte så många attraktiva platser kvar att bygga på i Stockholm. Men Blasieholmen blir perfekt med Nationalmuseum bredvid. Dessutom hade Stockholms stad länge letat efter ett attraktivt projekt på Blasieholmen och då var det här perfekt.
Elegant med egen identitet
I april förra året blev det klart att David Chipperfield Architects presenterat det bästa förslaget i den arkitekttävling som arrangerades. Enligt juryn har det engelska arkitektkontoret skapat en elegant, tidlös och vacker byggnad med en tydlig egen identitet.
– Juryn anser att byggnaden har en lätthet och en öppenhet som är väldigt tilltalande. Det stämmer väl överens med Nobelstiftelsens uttalade ambition att skapa ett öppet och välkomnande center för allmänheten, säger Lars Heikensten, ordförande i tävlingsjuryn och vd för Nobelstiftelsen.
Ska bli attraktivt besöksmål
Som lokal samarbetspartner till David Chipperfield Architects har AIX Arkitekter utsetts och i programarbetet samarbetar Nobelhuset med Projektbyrån Stockholm. Byggnaden blir totalt cirka 20 000 kvadratmeter stor, varav cirka 12 000 kvadratmeter byggs över mark. Nobel Center kommer att bygga upp sin verksamhet kring Nobelprisets unika kombination av ämnesområden – naturvetenskap, litteratur och fred.
Ambitionen är att huset ska bli ett av Stockholms mest attraktiva besöksmål, med publika rum för utställningar, program- och skolverksamhet, evenemang och tvärvetenskapliga möten av olika slag.
– Klart är att själva basutställningen blir i det första planet under mark. Sen för vi även diskussioner om att bygga ett p-garage. Både på andra och tredje våningsplan blir det tillfälliga och tematiska utställningar i anslutning till olika program, berättar Susanne Lindh.
Särskilt rum för prisutdelningen
Till hösten hoppas man att detaljplanen klubbas och därefter ska byggnationen påbörjas. Förhoppningen är att Nobel Center ska stå klart 2019. Det finns inga planer på att flytta Nobelbanketten från Stadshuset, men enligt Susanne Lindh så kommer ett särskilt rum att byggas där prisutdelningen skulle kunna arrangeras. I dag äger prisutdelningen rum i Stockholms konserthus.
– Det skulle kännas naturligt att ha prisutdelningen i Nobel Center så att pristagarna får möjlighet att ta del av allt som kommer att rymmas i huset. Men det finns inget beslut om det än.
Prenumerera på Lokalnytts nyhetsbrev
Lokalnytts nyhetsbrev skickas ut en gång per vecka och innehåller artiklar inom kontor, arbetsliv, fastigheter och evenemang.
Prenumerationen är helt gratis och ni kan avbryta den när som helst.