Epicenter först ut i Urban Escape Stockholm

I januari öppnar Epicenter och därmed får Stockholm sitt första innovationshus. Samtidigt står den första viktiga delen av Urban Escape Stockholm klar.<br /> – Epicenter fyller ett viktigt behov i Stockholm och det är definitivt spetsprodukten i Urban Escape Stockholm, säger Patrick Mesterton, vd på Result och grundare av Epicenter.

Skriven av Henrik Ekberg 2015-01-01 | Näringsliv

Dela på linkedIn

Artikelbild


Bild: Henrik Ekberg


Det börjar röra på sig i det centralt belägna kvarteret mellan Hamngatan, Regeringsgatan och Brunkebergstorg. AMF Fastigheters storsatsning Urban Escape Stockholm är långt ifrån klart, men när Epicenter nu öppnar på Malmskillnadsgatan läggs en viktig bit i det stora pusslet.

Epicenter är resultatet av ett samarbete mellan AMF Fastigheter, kunskaps- och eventbolaget SIME samt entreprenörs- och innovationskonsulterna Result, där Patrick Mesterton arbetar. Han förklarar i Epicenters lokaler på Malmskillnadsgatan, där byggnationen är i full gång, att drygt hälften av husets lokalyta om 8 000 kvadratmeter kommer att vigas åt Epicenter.

Tanken är att huset ska bli morgondagens mötesplats för innovation och digitala talanger. Här ska nystartade företag växa tillsammans med etablerade och välkända storbolag.

– Man kan säga att Epicenter består av tre delar. Dels den innovativa effekt som skapas här, dels de väldesignade lokalerna som ger företagen möjlighet att växa utan att binda sig på långa hyresavtal, dels de möten och event som kommer att arrangeras här och som innebär mervärden för företag i form av bland annat inspiration och kunskap.

I entrén från Malmskillnadsgatan möts besökarna av en sittvänlig trappa som leder upp till receptionen. I taket syns rör och balkar och tanken är också att skapa en "under construction"-känsla. Lite längre in i entrén finns en pulpet där medlemmarna kan checka in. För Epicenter bygger på medlemskap, företagen som flyttar in i lokalerna blir alltså inte traditionella hyresgäster.

– Det här är så mycket mer än bara ett kontors­hotell, som egentligen bara fokuserar på förvaring. Vi har en helt annan affärsmodell, säger Patrick Mesterton.

Olika medlemskap


Innovationshuset erbjuder olika medlemskap; det enklare ger access till lounge och kafé, rabatter på events och utbildningspaket samt inbjudningar till konferenser och events. Man får även här rabatt på ­mötes- och konferensutrymmen. Nivån högre ger företag även möjlighet att utnyttja Coworking desk, som är flexibla arbetsplatser i ett öppet landskap för mindre företag och projektgrupper med plats för en till fyra personer.

Den tredje nivån innefattar förutom allt i de båda första även fast plats i Coworking desk, full tillgång till alla program på Epicenter och högre rabatt på service och tjänster i huset. I Epicenter finns ett antal flexibla mötesytor, innovationslab – där företag får hjälp av innovationsexperter med till exempel matchmaking och coaching – showrooms, fasta kontorsutrymmen för företag som har gått in i nästa fas och blivit fler än tio personer, lounge och så vidare.

Stort intresse


– Det finns ett stort intresse för att få vara med i det här konceptet, vilket är mycket positivt. Jag är övertygad om att Epicenter fyller ett behov i Sverige och i synnerhet i Stockholm där det startas flest nya företag varje år i landet. Vi behöver en plats anpassad för den här typen av snabbväxande företag i samspel med innovationsinriktade storföretag, säger Patrick Mesterton.


Dela på linkedIn


Prenumerera på Lokalnytts nyhetsbrev


Lokalnytts nyhetsbrev skickas ut en gång per vecka och innehåller artiklar inom kontor, arbetsliv, fastigheter och evenemang.

Prenumerationen är helt gratis och ni kan avbryta den när som helst.

Klicka här för att påbörja er prenumeration