Hjälper företag som sitter fast i sin lokal

Många företag sitter fast i hyresavtal som de av olika anledningar vill komma ur.<br /> – Vi får fler och fler uppdrag från företag som behöver hjälp med att komma ur sin nuvarande lokalsituation. Det rådande marknadsläget, med extremt låga vakansgrader, är en bidragande orsak till att fastighetsägarna ofta inte kan tillgodose hyresgästernas ändrade lokalbehov, säger Göteborgs Lokallots vd Sven Fraenkel.

Skriven av Nicklas Tollesson 2015-03-01 | Näringsliv


Artikelbild

Mikael Karlsson och Sven Fraenkel på Göteborgs Lokallots får allt fler uppdrag som gäller företag som vill komma ur sina nuvarande lokalavtal.
Bild: Nicklas Tollesson


Göteborgs Lokallots hjälper företag i Göteborgsområdet att hitta rätt lokal. På senare tid har andrahandsmarknaden ökat väsentligt.

– Fast andrahandsmarknad är egentligen inte rätt ord, för uppdragen slutar sällan med en andrahands­uthyrning, utan oftast med att vi hittar en ny hyresgäst som tecknar ett nytt hyresavtal, säger Sven Fraenkel.

Det kan finnas många olika skäl till att ett företag vill komma ur sin lokalsituation. Det kan handla om växande företag som sitter fast i ett långt avtal i en för liten lokal. Det kan handla om företag som går sämre och som inte längre behöver så stora ytor. Det kan också handla om stora företag som omorganiserar och lägger ner Göteborgskontoret, trots att man har flera år kvar på hyreskontraktet.

– Vårt första råd till företagen är att prata med fastighetsägaren. Seriösa fastighetsägare vill alltid ha en god relation med sina hyresgäster. Ibland kan de ha en ny hyresgäst på gång, säger Mikael Karlsson på Lokallots.

Bästa lösningen


Göteborgs Lokallots har just nu flera pågående uppdrag med företag som har avtalstid kvar men som inte längre nyttjar lokalen.

– Det bästa för alla parter är om det går att hitta en hyresgäst som är beredd att skriva ett nytt avtal med fastighetsägaren, för en längre period än den som återstår på det aktuella kontraktet. Då finns det möjlighet för fastighetsägaren att investera i anpassningar till den nya hyresgästen, säger Sven Fraenkel.

Annars finns det vissa svårigheter:
– Om man bara ska hitta en ny hyresgäst kontraktstiden ut måste denne vara lika ekonomiskt stark som den tidigare hyresgästen. Annars ökar ju risken för fastighetsägaren. Den nya hyresgästen måste också kunna flytta in i lokalen i befintligt skick eftersom det inte finns något ekonomiskt utrymme för investeringar från fastighetsägarens sida. Ofta sker det en enkel överlåtelse av hyresavtalet till en ny hyresgäst som fastig­hetsägaren kan acceptera.

Goda anledningar


Marknadssituationen gör också att fastighetsägaren har goda anledningar att teckna ett nytt kontrakt.

– Hyrorna har stigit ganska kraftigt de senaste åren, så nya kontrakt skrivs en bit över nivåerna som gällde för tre år sedan.

Göteborgs Lokallots har kontakter med hela den göte­borgska fastighetsmarknaden, och enligt Sven ­Fraenkel och Mikael Karlsson brukar de lyckas genomföra de flesta av den här typen av uppdrag.

– Det är ofta komplicerade affärer med flera parter inblandande. Men det är samtidigt roliga uppdrag, för det finns oftast tre parter som blir vinnare – framför allt den gamla hyresgästen, men också fastighetsägaren och den nya hyresgästen.




Prenumerera på Lokalnytts nyhetsbrev


Lokalnytts nyhetsbrev skickas ut en gång per vecka och innehåller artiklar inom kontor, arbetsliv, fastigheter och evenemang.

Prenumerationen är helt gratis och ni kan avbryta den när som helst.

Klicka här för att påbörja er prenumeration